Máte
otázku?

Ako vymazať rodičov z rodného listu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako vymazať rodičov z rodného listu?

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, či je právne možné zbaviť rodičovských práv oboch rodičov aj ako dospelá osoba? Inými slovami, nechcem mať uvedených svojich rodičov v rodnom liste, pretože ma nevychovali, nepľnili svoje vyživovacie povinnosti a navyše mi komplikovali život tým, že majú negatívnu povesť. Moja matka je alkoholička, s ktorou som sa zoznámila až keď som mala 21 rokov, a otec má trestný záznam. Preferovala by som teda prázdne kolonky alebo uvedenie rodičov, ktorí ma vychovali a u ktorých som bola v pestúnskej starostlivosti. Existuje nejaký spôsob, ako toto riešiť? Môžem ako dospelá osoba podpísať nejaký adopčný dokument alebo niečo podobné? Ďakujem Vám pekne za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Ako vymazať rodičov z rodného listu?

Dobrý deň. Zásahy do rodičovských práv a povinností môže robiť len súd, t.j. môže výkon rodičovských práv a povinností buď obmedziť, alebo pozbaviť rodičov výkonu rodičvoských práv. Zákon o rodine však upravuje tieto inštitúty len vo vzťahu k maloletému dieťaťu. Taktiež v prípade maloletého dieťaťa pripadá do úvahy aj osvojenie. Osvojenie zákon rieši taktiež vo vzťahu k maloletému dieťaťu. Až na základe rozhodnutia súdu dôjde k zmene priezvisku v rodnom liste dieťaťa. Vzhľadom na to, že Vy ste už plnoletá nie je možné, aby súd rozhodoval vo Vašom prípade o osvojení, prípadne o pozbavení alebo obmedzení výkonu rodičovských práv a povinností Vašich rodičov. 

Trápi vás "Ako vymazať rodičov z rodného listu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vymazať rodičov z rodného listu? (Rodinné právo)

Dobrý deň, môj devätnásťročný syn by si želal zmeniť údaje v jeho rodném liste – chce vymazať meno svojho biologického otca a nahradit ho menom otčíma, ktorý ho vychovával a postaral sa o neho, poskytoval mu všetko, čo potreboval. Je to možné? Aký postup by mal v takom prípade zvoliť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako vymazať rodičov z rodného listu?

(odpoveď odoslaná: 18.03.2024)

Dobrý deň, vymazať otca zo svojho rodného listu nie je možné, ak ide skutočne o biologického otca dieťaťa. Ak by to nebol biologický otec, potom by bolo možné zaprieť otcovstvo na súde s tým, že ak by sa v súdnom konaní preukázalo, že nie je otcom dieťaťa, došlo by aj k výmazu tohto muža z rodného list dieťaťa. 

Ak by bol váš syn maloletý, mohlo by v takomto prípade dôjsť k jeho adopcii zo strany otca, ktorý ho vychoval. Na toto by však bol potrebný súhlas biologického otca okrem prípadu, ak biologický otec počas najmenej šiestich mesiacov neprejavoval skutočný záujem o maloleté dieťa najmä tým, že ho nenavštevoval, neplnil si pravidelne a dobrovoľne vyživovaciu povinnosť k maloletému dieťaťu a nevynaložii úsilie upraviť si svoje rodinné a sociálne pomery tak, aby mohol osobne vykonávať starostlivosť o maloleté dieťa, ak mu v prejavení záujmu nebránila závažná prekážka. V takomto prípade by súhlas biologického otca teda nebol na osvojenie potrebný. Ak by došlo k osvojeniu, potom by bol osvojiteľ zapísaný do matriky namiesto biologického otca dieťaťa. 

Ako sme ale uviedli, osvojiť možno len maloleté dieťa, preto osvojenie v tejto chvíli už neprichádza v úvahu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vymazať rodičov z rodného listu? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, s mojou šestnásťročnou dcérou sa vôbec nebavíme. Bude v opatere svojej babičky. Je možné sa zbaviť povinnosti platiť na ňu výživné, ako keby to bolo cudzie dieťa?

Odpoveď: Ako vymazať rodičov z rodného listu?

(odpoveď odoslaná: 09.09.2022)

Dobrý deň,
ak ste biologickým otcom dieťaťa, tak sa nemôžete iba tak vzdať rodičovských práv a povinností a nie je možné zaprieť otcovstvo. Taký postup nie je v záujme dieťaťa. V záujme dieťaťa je práve to, aby rodičia zabezpečovali jeho výživu bez ohľadu na to, či si rozumejú, komunikujú...


Podotázka: Ako vymazať rodičov z rodného listu? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné, aby boli moji adoptívni rodičia vymazaní z môjho rodného listu. Mohla by som tak získať rodný list, na ktorom je moja biologická matka? Mám 28 rokov a so svojimi adoptívnymi rodičmi nemám žiadny vzťah. Nechcem, aby mali čokoľvek spoločné s mojimi deťmi.

Odpoveď: Ako vymazať rodičov z rodného listu?

(odpoveď odoslaná: 06.05.2021)

Dobrý deň,
zrejme vás naša odpoveď nepoteší. Podľa ust. § 107 zákona o rodine platí, že "osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme maloletého dieťaťa, do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o osvojení na návrh osvojenca alebo osvojiteľa alebo aj bez návrhu."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že osvojenie nie je možné zrušiť.  otázky vyplýva, že ste sa vydali, teda predpokladáme, že máte priezvisko po manželovi.

Ak by ste neboli vydatá a mali priezvisko po svojich adoptívnych rodičoch, čiastočným riešením by bola zmena priezviska na základe vašej žiadosti, ktorá predpokladáme, že by bola schválená.

 


Trápi vás "Ako vymazať rodičov z rodného listu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vymazať rodičov z rodného listu? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, je možné vymazať meno matky z rodného listu? Ak áno, ako sa to dá realizovať?

Odpoveď: Ako vymazať rodičov z rodného listu?

(odpoveď odoslaná: 29.05.2020)

Dobrý deň,
vymazanie matky z rodného listu nie je možné. Platí ust. § 82 zákona o rodine o tom, že "matkou dieťaťa je žena, ktorá dieťa porodila."

Platí aj stará zásada rímskeho práva : Mater semper certa, pater incertus = matka je vždy istá, otec neistý.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vymazať rodičov z rodného listu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.