Máte
otázku?

Ako prepísať majetok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako prepísať majetok

S manželom sme síce rozvedení, ale stále žijeme v spoločnej domácnosti. Vlastníme veľkú nehnuteľnosť, v ktorej prevádzkujem ubytovanie, a táto nehnuteľnosť je zapísaná na moje meno. Môj bývalý manžel je bohužiaľ alkoholik, ktorý ma psychicky vydiera. Chcela by som túto nehnuteľnosť prepísať na neho, avšak nesúhlasí s tým, rovnako ako nesúhlasí ani s jej predajom. Bol by som veľmi vďačná za radu ohľadom toho, ako sa tejto situácie a nehnuteľnosti zbaviť. Po jej prepísaní na neho plánujem okamžite opustiť toto miesto. Vopred ďakujem za vaše rady.

Odpoveď: Ako prepísať majetok

Dobrý deň

pokiaľ je nehnuteľnosť Vaša, teda ste jej výlučnou vlastníčkou (ste zapísaná na liste vlastníctva len Vy) nepotrebujete súhlas od ex-manžela na jej predaj.

 

Nehnuteľnosť môžete predať (prípadne darovať) komukoľvek bez toho, aby s tým on súhlasil. Na neho to bez jeho súhlasu neprepíšete.

Trápi vás "Ako prepísať majetok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako prepísať majetok (Občianske právo)

Dobrý deň, moja 86-ročná mama, pôvodom z Moravy, tam vlastní pozemok (lúka a les). Chcela by ho preniesť na svoju vnučku, ktorá žije v ČR. Je to možné aj bez jej osobnej prítomnosti na danom úrade v ČR, keďže má obmedzenú mobilitu? Ak áno, ako by sme mali postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako prepísať majetok

(odpoveď odoslaná: 14.05.2021)

Dobrý deň,
nakoľko sa pozemok nachádza na území ČR, vklad vlastníckeho práva a kúpnu zmluvu bude riešiť český kataster. Ak vychádzame z toho, že náš právny poriadok vyžaduje úradne overený podpis prevodcu, predpokladáme, že rovnako je nastavený aj český katastrálny zákon. V takom prípade budete musieť zabezpečiť, aby bol jej podpis na zmluve úradne overený (výjazd notára, prípadne inak zabezpečiť úradné overenie podpisu).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako prepísať majetok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.