Máte
otázku?

Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Prešov

Otázka: Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole?

Môj syn práve dovŕšil 18 rokov. Má splnenú povinnú školskú dochádzku? Základnú školu skončil bez problémov, ale na strednej mal známky "nedostatočný". Tento rok opakoval prvý ročník a bez môjho vedomia vymeškal 600 hodín. Ak by teda mal splnenú povinnú dochádzku, stačí podať výstupný dokument zo školy? Ďakujem.

Odpoveď: Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole?

Dobrý deň, podľa § 22 školského zákona, žiak skončil plnenie povinnej školskej dochádzky, ak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania v školách podľa tohto zákona alebo dňom 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku. Váš syn ako žiak, ktorý splnil povinnú školskú dochádzku a ktorý chce zanechať štúdium, musí oznámenie o zanechaní štúdia urobiť písomne a adresovať ho riaditeľovi strednej školy. Kedže už je plnoletý, toto písomné oznámenie urobí sám vo svojom mene. Váš syn prestane byť žiakom strednej školy dňom, ktorý nasleduje po dni, keď riaditeľovi strednej školy bolo doručené oznámenie o zanechaní štúdia.

Trápi vás "Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, pracujem v školstve už 12 rokov a doteraz som nemal so žiakmi žiadne problémy. Teraz však pôsobím na problémové škole s rómskymi žiakmi, kde sú zriadené špeciálne triedy. Jeden zo žiakov ma veľmi provokoval vrátane fyzického napadnutia a pridal som mu ranu po tvári pred celou triedou. Jeho rodičia ma následne obvinili, čo som nevedel. Keď prišli, vysvetlil som im, čo všetko tomu predchádzalo, že nešlo o neuvážený čin. Nakoniec sme sa dohodli a všetko vyzeralo byť v poriadku. No už predtým podali žalobu na súd, o čom ma neinformovali. Svoje obvinenia podporili informáciou, že navštívili lekára a obvinili ma z trvalých následkov u chlapca vrátane stratu sluchu, čo im lekár potvrdil. Podozrievam, že im teraz ide o peniaze. Chcem sa opýtať, či to bude mať vplyv na môj zápis v registri trestov. Môže to znamenať, že sa nebudem schopný znova zamestnať v školstve? Mohli by nárokovať nejaké finančné náhrady a ak áno, o akú sumu by mohlo ísť? Ďakujem vám pekne.

Odpoveď: Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole?

(odpoveď odoslaná: 24.06.2020)

Dobrý deň, vzhľadom na Vami uvedenú skutočnosť, že vec má byť predmetom súdneho konania, nebude sa skúmať Vaša trestnoprávna zodpovednosť. Zápis v registri trestov je možné vykonať len po právoplatnom odsúdení za niektorý z trestných činov v trestnom stíhaní. Predmetom súdnej žaloby je tak pravdepodobne nárok na náhradu škody na zdraví. V prípade, že vaša zodpovednosť podľa občianskeho práva bude preukázaná, poškodený sa môže domáhať náhrady, ktorá spravidla pozostáva z náhrady za bolesť a sťaženie spoločenského postavenia, náhrady nákladov na liečenie príp. ďalších nárokov. Ich výška však závisí vždy od okolností konkrétneho prípadu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo robiť v prípade agresívneho spolužiaka, ktorý už viac ako rok psychicky aj fyzicky terorizuje nielen môjho syna, ale aj väčšinu triedy. Mali už aj kontrolu zo sociálky, ale nepomohlo, pretože chlapec má vraj zdravotné problémy a lieči sa. Pred rokom to boli len slovné vyhrážky, zlomené pomôcky, teraz je to pohryzenie, pretože sa odmietol s ním hrať. Je možné požadovať jeho vylúčenie zo školy? Syn bol ošetrený aj lekárom a bol vypísaný regres. Vopred ďakujem za radu.

Odpoveď: Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole?

(odpoveď odoslaná: 07.02.2017)

Dobrý deň, požadovať vylúčenie agresívneho žiaka zo školy síce môžete, ale rozhodnutie je v kompetencii školského zariadenia. Rozhodnutie bude s najväčšou pravdepodobnosťou závisieť od výsledkov psychologického vyšetrenia resp. iného znaleckého posúdenia, či žiak je spôsobilý k návšteve bežnej školy a svojou prítomnosťou neprimerane neohrozuje ostatných spolužiakov. V prípade, že v súvislosti s agresivitou spomínaného žiaka došlo k poškodeniu zdravia Vášho syna,  škodu na zdraví, ktorú žiak utrpí v dôsledku školského úrazu sú žiak, alebo zákonný zástupca žiaka oprávnení uplatňovať u štatutára školy, školského zariadenia alebo u zriaďovateľa školy.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako môže žiak ukončiť štúdium na strednej škole?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.