POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako mám vedieť či mám ešte platiť výživné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Ako mám vedieť či mám ešte platiť výživné?

Platím výživné na 21-ročnú dcéru, ktorá ma neinformovala žiadnou formou, že navštevuje školu. Preto neviem, ako mám postupovať. Zarábam minimálnu mzdu a platím 165 eur mesačne. Nevie, či si môžem dovoliť prestať platiť, keď je už dospelá.

Odpoveď: Ako mám vedieť či mám ešte platiť výživné?

Dobrý deň. Ak bolo výživné nariadené súdom alebo bolo určené na základe dohody, ktorá bola schválená súdom, potom ho možno zrušiť iba ďalším súdnym rozhodnutím. Pritom základným predpokladom na zrušenie výživného je to, aby bolo dieťa objektívne schopné samé sa živiť. Pokiaľ sa v súdnom konaní na základe vykonaného dokazovania preukáže, že dieťa je schopné samé sa živiť, súd rozhodne o zrušení Vašej vyživovacej povinnosti.

 

Trápi vás "Ako mám vedieť či mám ešte platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako mám vedieť či mám ešte platiť výživné? (Rodinné právo)

Žijem dlhodobo v zahraničí a platím výživné na svoju 23-ročnú dospelú dcéru, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium. Ako môžem zistiť, či by som mal pokračovať v platbách, alebo nie? Na moje výzvy o ukončení školy moja dcéra nereaguje a momentálne nie sme v kontakte. Ďakujem.

Odpoveď: Ako mám vedieť či mám ešte platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 23.07.2018)

Dobrý deň, ak nemáte informácie priamo od Vašej dcéry, prípadne nejakého iného príbuzného, ktorý pozná situáciu vo Vašej rodine je iba veľmi ťažké, ba až nemožné zistiť, či stále trvajú dôvody na platenie výživného. Výživné musíte platiť kým nie je Vaše dieťa schopné sa samo živiť. Ak už ukončila štúdium na VŠ a nepokračovala dennou formou na druhom stupni a netrpí žiadnymi zdravotnými problémami, ktoré by jej znemožňovali zamestnať sa, zrejme je už schopná sa sama živiť. Informáciu o tom, či už ukončila vysokú školu by Vám však škola nemala poskytnúť, nakoľko už nie ste jej zákonný zástupca a tieto informácie sa neposkytujú priamo rodičom. V takomto prípade môžete spraviť jediné, a to podať na súd návrh na zrušenie výživného. V návrhu by sa uviedlo, že o dcére nemáte žiadne informácie a neviete, či pokračuje v štúdiu. Súdne konanie následne môže skončiť dvoma spôsobmi. Ak sa preukáže, že Vaša dcéra už naozaj neštuduje, súd zruší Vašu vyživovaciu povinnosť a už nebudete musieť platiť výživné. Ak sa v konaní preukáže, že Vaša dcéra ešte študuje na VŠ budete musieť návrh vziať späť (nakoľko nie sú splnené podmienky na zrušenie výživného) a platiť naďalej výživné. V prípade, že by ste potrebovali poskytnúť právnu pomoc v tejto veci a zastupovať v súdnom konaní, môžete nás kontaktovať na e-mailovej adrese uvedenej na našej stránke.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako mám vedieť či mám ešte platiť výživné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.