Máte
otázku?

Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie

Dobrý deň. Môj švagor prestal platiť svoj úver, na ktorý bol založený nielen jeho byt, ale aj náš dom. Aby sme predišli dražbe nášho domu, boli sme nútení jeho úver vyplatiť. Jeho byt sme zároveň odkúpili a kúpno-predajné zmluvy sme poslali na kataster. Avšak na katastri od nás požadujú potvrdenie od správcu bytu. Švagor však ešte má dlh voči správcovi bytu vo výške približne 400 eur, a preto nám správca bytu toto potvrdenie odmieta vydať. Nevieme, ako postupovať, keďže švagor nechce dlh uhradiť a nechceme, aby naše konanie na katastri bolo prerušené. Budem vďačný za vašu odpoveď.

Odpoveď: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie

Dobrý deň 

podľa § 5 ods. 2 zák. č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov: “2) Prílohou zmluvy o prevode vlastníctva bytu alebo zmluvy o prevode vlastníctva nebytového priestoru je vyhlásenie správcu alebo predsedu spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, že vlastník bytu nemá žiadne nedoplatky na úhradách za plnenia spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru a na tvorbe fondu prevádzky, údržby a opráv; to neplatí, ak ide o prvý prevod vlastníctva bytu. Ak ide o prvý prevod vlastníctva bytu alebo nebytového priestoru, prílohou zmluvy o prevode vlastníctva bytu alebo zmluvy o prevode vlastníctva nebytového priestoru je aj vyhlásenie prenajímateľa o tom, že nájomca bytu alebo nebytového priestoru nemá žiadne nedoplatky na nájomnom a na úhradách za plnenia spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru.” Tento nedostatok sa odstráni iba tým, že sa dlh vyplatí a následne Vám bude vydané vyhlásenie správcu, čo môžete doložiť k návrhu na vklad do katastra nehnuteľností.

Trápi vás "Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, dostala som byt od babky darovacou zmluvou s právom dožitia, avšak babka už zomrela. Zaujíma ma, či je potrebné vybaviť nejaké zmeny na notárskom úrade alebo v katastri. Ďakujem.

Odpoveď: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie

(odpoveď odoslaná: 30.01.2020)

Dobrý deň. Pokiaľ zomrela osoba oprávnená z vecného bremena, tak je na mieste vykonať záznam v katastri, na základe ktorého sa odtiaľ odstráni zápis vecného bremena. Dôležitým dokladom, ktorý bude podkladom pre zápis záznamu v katastri, je úmrtný list osoby oprávnenej z vecného bremena. Ten je potrebné na kataster predložiť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa darovania nehnuteľnosti. V roku 2007 mi rodičia darovali polovicu nehnuteľnosti (rodinný dom a pozemok pod ním) prostredníctvom kúpnej zmluvy. Obaja boli výlučnými bezpodielovými vlastníkmi danej nehnuteľnosti. V októbri 2016 som im v darovacej zmluve darovala svoju polovicu. V darovacej zmluve je uvedené: - v článku I. BJ, rod., je výlučnou vlastníčkou polovice nehnuteľností vedných u Katastrálneho úradu.... V článku II. je uvedené, že darujúca osoba, BJ, daruje ŠB a OB nehnuteľnosti opísané v prvé liape - úplne na ich výlučné vlastníctvo. Pripojila som darovaciu zmluvu k návrhu na vklad do katastra. Katastrálny úrad však konanie prerušil s tým, že je potrebné upraviť bod "I" takto: správne by malo byť: v článku I. BJ je spoluvlastníčkou s podielom v polovici... V článku II. malo by byť uvedené, že darujúca osoba, BJ, daruje ŠB a OB nehnuteľnosti opísané v článku I tejto darovacej zmluvy do ich podielového spoluvlastníctva s rovnakým podielom 1/4. Chcela by som vedieť, či je požadovaná úprava katastrom v článku II správna, pretože chcem, aby obaja moji rodičia boli bezpodielovými vlastníkmi celej nehnuteľnosti, teda mojej polovici a darovanej polovici. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie

(odpoveď odoslaná: 07.12.2016)

Dobrý deň, bez toho, aby som bližšie poznal skutkový stav, videl LV a pôvodnú aj novú darovaciu zmluvu nie je možné na Vašu otázku odpovedať. Napriek tomu sa však pokúsim všeobecne opísať právny stav v takýchto veciach, v čom môže tkvieť problém vo Vašom prípade. Vo svojej otázke si mýlite viaceré pojmy. Po prvé, kúpnou zmluvou nie je možné darovať nehnuteľnosť. Kúpnou zmluvou sa predáva vec za určitú kúpnu cenu, darovacou zmluvou sa daruje bezodplatne. Po druhé, neexistuje pojem "výluční bezpodieloví spoluvlastníci". Vaši rodičia boli pred prvým darovaním nehnuteľnosti bezpodielovými spoluvlastníkmi nehnuteľnosti. Po darovaní polovice nehnuteľnosti, ste boli podielovými spoluvlastníkmi Vy (1/2) a oni spolu (1/2). Tento spoluvlastnícky podiel vo výške 1/2 patrí do ich BSM. Je potrebné poznamenať, že veci, ktoré sú jednému z manželov alebo obom manželom darované nepatrí do ich BSM (veci darované počas manželstva nepatria do BSM). Z toho dôvodu v súčasnosti nemôže okresný úrad, katastrálny odbor zapísať darovanú 1/2 do ich BSM.


Podotázka: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom kúpy bytu. Nedávno sme kúpili byt cez hypotekárny úver a všetko prebehlo v poriadku, až na to, že na katastri zapísali ako dlžníka už bývalú majiteľku bytu. Odvtedy sa nám nikto neozval a nevieme, ako to napravili. Je možné, že takáto chyba mohla spôsobiť neplatnosť listu vlastníctva?

Odpoveď: Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie

(odpoveď odoslaná: 09.08.2016)

Dobrý deň, uviedli ste, že na katastri nehnuteľností zapísali ako dlžníka bývalú majiteľku bytu. Tieto informácie sú chaotické, nakoľko sa na listy vlastníctva nezapisujú dlžníci, ale vlastníci nehnuteľností. Druhou vecou je, že ak došlo k platnému prevodu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, je nepochopiteľné, prečo je v katastri nehnuteľností zapísaná ako vlastníčka stále bývalá majiteľka bytu. Jediné čo mi v tomto smere napadá je, že po uzatvorení kúpnej zmluvy a zaplatení kúpnej ceny ste nepodali návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. V prípade, ak by ste návrh boli podali a kataster by zistil v zmluve alebo v katastrálnom operáte nejakú chybu, konanie by prerušil a vyzval Vás na odstránenie chýb. Ak Vám prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti zabezpečoval maklér, odporúčam Vám od neho zistiť, či podal riadne návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Vzhľadom na Vami uvedené informácie týkajúce sa listu vlastníctva mám za to, že vo Vašom prípade návrh na vklad vlastníckeho práva nebol vôbec podaný.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ak postupovať, aby nezastavili katastrálne konanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.