Máte
otázku?

Poplatky za vymahanie pohladavky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Poplatky za vymahanie pohladavky

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či si vymáhacie spoločnosti môžu účtovať za vymáhanie pohľadávok a používať výhradné spôsoby, ako napríklad exekútor a podobne. Ďakujem.

Odpoveď: Poplatky za vymahanie pohladavky

Dobrý deň, spôsoby postupu každej spoločnosti, ktorá vymáha pohľadávky súdnou alebo mimosúdnou cestou sú individuálne. Niektoré postupujú tak, že pohľadávku odkúpia za menej než je ich hodnota a následne zvyšok do hodnoty pohľadávky predstavuje ich odmenu. Iné zasa postupujú tak, že k vymáhanej pohľadávke prirátajú ešte svoju odmenu. Závisí to na konkrétnej spoločnosti. K používaniu výhražných spôsobov si Vám dovoľujem uviesť, že takým spôsobom postupuje väčšina spoločností. Snažia sa ľudí týmto spôsobom doviesť k tomu, aby si splnili svoj dlh dobrovoľne. Ide o bežný spôsob pôsobenia na dlžníka. Takýto spôsob konania nie je žiadnym právnym predpisom regulovaný alebo zakázaný. 

Trápi vás "Poplatky za vymahanie pohladavky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Poplatky za vymahanie pohladavky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, nie je to pravda, pretože som na internete čítala, že umelé navyšovanie dlhu je nekalá obchodná praktika. Agresívne konanie môže byť dokonca trestné, pretože sa môže považovať za vydieranie. Už dve spoločnosti takto prešetruje ministerstvo spravodlivosti, polícia aj obchodná inšpekcia. Čo mi odporúčate vy? Prosím o radu, ďakujem.

Odpoveď: Poplatky za vymahanie pohladavky

(odpoveď odoslaná: 10.08.2016)

Dobrý deň, pri takýchto mimosúdnych vymáhaniach si musí každý dlžník sám uvedomiť, o akú jeho dlžobu ide. Tzn. či od neho vymáhajú dlh, ktorý mu naozaj, je si vedomý jeho existencie, ale momentálna finančná situácia mu nedovoľuje uhradiť ho. Druhým prípadom bývajú rôzne pôžičky od nebankových spoločností, ktoré požadujú úroky vo výške, ktorá odporuje dobrým mravom. V prvom rade Vám odporúčam presne zistiť aký dlh vymáha táto spoločnosť, kto je veriteľom, ako Vám vznikol, z čoho pozostáva (istina, úroky, pokuty...). Následne po zistení týchto skutočností Vám odporúčam tú časť dlhu, ktorá je oprávnená a dôvodná (t.j. nie nehorázne vysoké úroky) Vášmu veriteľovi, resp. vymáhačskej spoločnosti uhradiť. Vzhľadom na to, že súdy neprimerané vysoké úroky, resp. zmluvné pokuty takýmto spoločnostiam zamietajú, mám za to, že po úhrade odôvodnenej časti dlhu, spoločnosť zvyšok dlhu nebude vymáhať súdnou cestou (je to iba môj predpoklad, ktorý sa nemusí naplniť).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Poplatky za vymahanie pohladavky (Vymáhanie pohľadávok)

Aké sú poplatky za právne služby v prípade, že sa nepodarí vymôcť dlžnú sumu?

Odpoveď: Poplatky za vymahanie pohladavky

(odpoveď odoslaná: 14.10.2015)

Dobrý deň

trovy právneho zastúpenia sa pri vymáhaní peňažnej pohľadávky väčšinou vypočítavajú z istiny dlhovanej sumy podľa vyhlášky 655/2004 Z. z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb, avšak odmena advokáta môže byť dohodnutá aj iným spôsobom. Trovy právneho zastúpenia sa neskôr uplatňujú na odporcovi. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Poplatky za vymahanie pohladavky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.