Máte
otázku?

Ako podať odvolanie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako podať odvolanie?

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Môj manžel má päťročné dieťa so svojou bývalou priateľkou. Dodávam, že nežili v manželstve. Pred rokom mu súd určil výšku výživného na 115 EUR. Následne sme sa zosobášili a ja som otehotnela. Po narodení nášho dieťatka sa naše výdavky zvýšili. Preto sme požiadali súd o zníženie výživného, ale našu žiadosť zamietol. Chceme sa odvolať, pretože máme dlhy a bojujeme o prežitie. Aktuálne bývame u rodičov, kde platíme hypotéku vo výške 250 EUR, plus paušály. Najväčšia časť materskej dávky ide len na plienky. Manželova bývalá vraj oklamala súd tvrdením, že ich dieťa má astmu a ďalšie náklady, čo vôbec nezodpovedá realite. Medzitým si kúpila auto, ktoré dala na svojho brata a získala vodičský preukaz. Chcela by som sa spýtať, či by sme mohli nejako dokázať, že pred súdom klamala vo veci jej príjmov a výdavkov. Má vraj približne 900 EUR na životné náklady pre dve osoby, zatiaľ čo my máme 700 EUR na štyri osoby.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

Dobrý deň. Voči rozhodnutiu súdu máte právo podať odvolanie a to do 15 dní od jeho doručenia. O odvolaní bude rozhodovať Krajský súd. V odvolaní treba uviesť všetky skutočnosti na ktoré poukazujete a požiadať Krajský súd, aby rozhodnutie Okresného súdu zrušil a vrátil na nové konanie, alebo rozhodnutie zmenil. Poukážte na všetky skutočnosti, ktoré Okresný súd opomenul skúmať. Skutočnosti, ktoré tvrdíte musíte aj preukázať. Súd bol povinný skúmať majetkové pomery nielen otca, ale aj matky. Doklad o príjme, mal byť súčasťou súdneho spisu. Ak súd neskúmal aj majetkové pomery na strane matky tak pochybil a Vy na to môžete poukázať v odvolacom konaní. Pokiaľ nemáte skúsenosti s odvolacím konaním odporúčam vyhľadať advokáta, ktorý Vám pomôže odvolanie sformulovať. 

Trápi vás "Ako podať odvolanie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o nasledujúcej záležitosti: Bolo nám doručené uznesenie o zastavení konania, keďže žalobcovia stiahli svoju žalobu voči nám. V druhom výroku uznesenia je uvedené, že im máme uhradiť náklady, ktoré im s tým vznikli. Máme záujem podať odvolanie, pretože veríme, že ich žaloba bola nedôvodná. Následne žalobu stiahli, ale v uznesení je napísané, že sme nehnuteľnosť opustili až po podaní žaloby, čo nie je pravda. Nehnuteľnosť sme prestali obývať už dávno predtým, ako nám bol doručený platobný rozkaz. Moja otázka je, či má podľa vás zmysel podávať odvolanie proti týmto nákladom, ktoré nechceme uhradiť. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 05.10.2023)

Dobrý deň,
pokyny k odvolaniu máte v závere rozhodnutia. Je potrebné dať si pozor na dodržanie lehoty, pričom odvolanie sa podáva na súd prvého stupňa. Náležitosti odvolania upravuje ust. § 363 Civilného sporového poriadku:

V odvolaní sa popri všeobecných náležitostiach podania uvedie, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, z akých dôvodov sa rozhodnutie považuje za nesprávne (odvolacie dôvody) a čoho sa odvolateľ domáha (odvolací návrh).   Všeobecné náležitosti podania sú upravené v ust. § 127 Civilného sporového poriadku:   (1) Ak zákon na podanie nevyžaduje osobitné náležitosti, v podaní sa uvedie, a) ktorému súdu je určené, b) kto ho robí, c) ktorej veci sa týka, d) čo sa ním sleduje a e) podpis. (2) Ak ide o podanie urobené v prebiehajúcom konaní, náležitosťou podania je aj uvedenie spisovej značky tohto konania.   Čo sa týka otázky či podanie odvolania má zmysel, tak dôkladná odpoveď by si vyžadovala analýzu a štúdium podkladov k rozhodnutiu, avšak z toho čo uvádzate, by podanie odvolania v tomto prípade mohlo byť dôvodné. 
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň, ako podať odvolanie proti upovedomeniu o začatí exekúcie, keď ešte prebieha súdne konanie?

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 14.07.2023)

Dobrý deň,

ak vám bolo doručené upovedomenie o začatí exekúcie, ste ako povinná z exekúcie oprávnená podať návrh na zastavenie exekúcie. Tento treba podať do 15 dní od doručenia upovedomenia. Návrh musí byť odôvodnený a musia v ňom byť uvedené všetky skutočnosti, ktoré môžete ku dňu podania návrhu uplatniť. Takýto návrh má potom odkladný účinok, čiže s výkonom exekúcie sa až do momentu rozhodnutia o návrhu na zastavenie exekúcie nezačne. Návrh na zastavenie exekúcie je prípustné podať aj neskôr, ale nemá odkladný účinok a môžu sa namietať len skutočnosti, ktoré nastali až po podaní predchádzajúceho návrhu. Tieto obmedzenia sa však neuplatnia, ak ide o také skutočnosti, ktoré povinný bez vlastnej viny nemohol skôr uplatniť. Exekúcia sa môže zastaviť v celom rozsahu alebo len čiastočne. Ak by súd rozhodol o zastavení exekúcie, bude to mať za následok trvalé upustenie od jej vykonania. 


Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ako napísať sťažnosť proti uzneseniu polície, pretože si nie som vedomá toho, že by som spáchala trestný čin, z ktorého som bola obvinená. Ďakujem za skorú odpoveď a radu.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 30.11.2021)

Dobrý deň,
v prvom rade je veľmi dôležité, že sťažnosť je možné podať iba v lehote 3 pracovných dní od doručenia rozhodnutia. Túto lehotu si strážte. V sťažnosti je potrebné najmä uviesť skutočnosti, ktoré vypovedajú o tom, že uznesenie o vznesení obvinenia je založené na nesprávnych skutkových okolnostiach alebo vychádza z nepravdivých informácií. Uveďte všetky dôvody, ktoré Vás napadnú vo vzťahu k tomu, že prečo ste sa nemali dopustiť spáchania trestného činu. Sťažnosť sa podáva na orgáne, ktorý rozhodnutie vydal.


Trápi vás "Ako podať odvolanie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám napísať odvolanie na súd v prípade, keď sa môj manžel nemôže dostaviť z dôvodu práce.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 14.10.2021)

Dobrý deň,
ak sa pojednávania nevie zúčastniť z dôvodu výkonu práce, postačuje súdu zaslať žiadosť o odročenie pojednávania a ospravedlnenie neúčasti. Odvolanie je opravný prostriedok konečnému rozhodnutiu súdu, nie podanie, ktorým sa ospravedlňuje neúčasť na pojednávaní.


Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebujem sa opýtať, či je pre odvolanie potrebný aj právnik. Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 07.08.2018)

Dobrý deň,

síce neuvádzate, ktorej oblasti práva sa Vaša otázka týka, avšak napriek tomu si dovoľujem uviesť, že zákon neustanovuje pri podaní odvolania podmienku, aby ju musel podať advokát, či osoba s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa v odbore právo. Ak ste stranou konania, môžete odvolanie podať sám, bez zastúpenia.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, či má zmysel sa odvolať proti rozsudku súdu, ak v ňom sú nepravdivé informácie, na základe ktorých bol výsledok súdu v prospech oponenta. Konkrétne ide o lekársku správu, s ktorou vraj súhlasil môj zákonný zástupca, avšak to nie je pravda. V správe sa tiež uvádza, že ma polícia nenašla, no aj to je nepravdivé, keďže v ten večer kontaktovali moju mamičku, aby sa informovali o mojom mene a trvalom bydlisku. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 27.05.2017)

Dobrý deň, posúdenie toho, či v danej veci podať odvolanie alebo nie závisí na konkrétnych skutkových okolnostiach a tiež procesného postupu súdu. Výrok rozsudku súdu môže byť založený na zle zistenom skutkovom stave veci, prípadne k zisteniu skutkového stavu veci mohol súd dospieť v rozpore s príslušnými zákonnými ustanoveniami. Z toho dôvodu je potrebné nielen súdne rozhodnutie, ale celý proces súdneho konania dôkladne posúdiť. Skutočnosť, že súdne rozhodnutie vychádza z nepravdivých skutkových tvrdení však môže byť silným indikátorom toho, že súdne rozhodnutie nemusí byť v súlade s právnym poriadkom. Bez znalosti celého súdneho spisu a jednotlivých súvislostí však nie je možné odpovedať na Vašu otázku, či podať odvolanie alebo nie.


Trápi vás "Ako podať odvolanie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Ďakujem za pomoc. Rada by som sa ešte opýtala, čo mám robiť v prípade, že som si vymyslela pre maloletú osobu rôzne nákladné choroby ako je astma, či znížená imunita. Tieto diagnózy mi potvrdil lekár, avšak tieto choroby sa jej nikdy neprejavili. Dokonca jej ani nepodávam lieky na astmu, pokiaľ je u nás. Je možné nejako dokázať, že ide o podvod?

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 26.04.2017)

Dobrý deň,

pokiaľ disponuje lekárskymi potvrdeniami o zdravotnom stave, tieto majú dosť vysokú výpovednú hodnotu, avšak pri podozrení môžete samozrejme navrhnúť znalecké dokazovanie, ktoré by preskúmalo zdravotný stav. Museli by ste však uviesť relevantné dôvody a argumenty, ktoré odôvodňujú toto znalecké dokazovanie.


Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Podala som žiadosť o úpravu styku s maloletým synom na okresnom súde. Môžem, v prípade nespokojnosti s rozhodnutím, podať odvolanie na Krajský súd v Bratislave? Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 29.03.2017)

Pokiaľ ide o Vašu otázku, kde sa môžete odvolať, tak v prípade, ak rozhodne okresný súd, odvolanie podávajte priamo okresnému súdu (na jeho adresu). O Vašom odvolaní bude rozhodovať krajský súd, ktorý je nadriadený okresnému súdu.


Podotázka: Ako podať odvolanie? (Rodinné právo)

Rád by som sa spýtal, či je možné napadnúť rozhodnutie krajského súdu, ktoré som musel pod nátlakom podpísať s tým, že s tým súhlasím a nepodám odvolanie. Rozhodnutie sa týka výživného pre maloleté deti. Keďže moja bývalá partnerka zarába 680 eur a ja 599 eur, výživné bolo určené na 190 eur, plus spätné platby. V súdnom procese však uviedla, že zarába 600 eur a býva u mojich rodičov, pričom jej náklady na bývanie sú iba 130 eur mesačne. Ja bývam v podnájme a mesačne platím 350 eur, pričom bývam so svojou súčasnou partnerkou. Ona má už tiež nového partnera. Ako by som mohol v tejto záležitosti postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako podať odvolanie?

(odpoveď odoslaná: 12.10.2016)

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné uviesť, že proti rozhodnutiam krajských súdov nie je možné podať odvolanie. Vychádzajúc však z Vašej otázky, kde ste uviedli, že ste sa vzdali práva podať odvolanie je zrejmé, že ide o rozhodnutie okresného súdu a nie krajského. V prípade, že ste sa vzdali práva podať odvolanie, nie je možné toto odvolanie podať, resp. ak ho aj podáte súd ho s vysokou pravdepodobnosťou odmietne. To, či ste sa vzdali práva na odvolanie pod nátlakom je ťažké posúdiť a rovnako ťažké preukázať. Čo sa týka samotného rozhodovania o výške výživného súd v tomto prípade nie je viazaný návrhmi a rozhoduje na základe oprávnených potrieb maloletého dieťaťa a tiež schopností, možností a majetkových pomerov povinného (Vás). Súd pri tom berie do úvahy aj to, že žijete v spoločnej domácnosti so svojou terajšou partnerkou, ktorá sa tiež podieľa na hradený nákladov na domácnosť. V prípade, že dôjde k takej zmene pomerov, ktorá by odôvodňovala zmenu výšky výživného, budete môcť na súde podať návrh na zníženie výživného. V návrhu budete musieť podrobne popísať zmenu pomerov, aby z nich bolo zrejmé, že odôvodňujú zníženie výživného. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako podať odvolanie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.