Máte
otázku?

Plnomocenstvo


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Plnomocenstvo

Dobrý deň, mám problém týkajúci sa plnomocenstva, ktoré je vystavené na neurčitú dobu. V tomto plnomocenstve je uvedené, že daná osoba ma má zastupovať vo všetkých právnych úkonoch týkajúcich sa bytu, ktorý sa nachádza na adrese: ulica xx, vchod xx, číslo xx v meste xx. Taktiež sa týka podielu na spoločných častiach a spoločných zariadeniach bytového domu na LV č. xxx k. U. Mesto. Zároveň som danú osobu splnomocnil, aby sa zúčastňovala na schôdzach vlastníkov bytov, aby v mojom mene na nich jednala a hlasovala a podpísala všetky príslušné doklady. Toto plnomocenstvo platí na neurčitú dobu, čo je potvrdené vlastnoručným podpisom, najprv splnomocniteľa a potom aj splnomocnenca, ktorý prijíma uvedené plnomocenstvo. Napriek uvádzaným informáciám mi z úradu oznámili, že toto plnomocenstvo nie je platné a musí byť vydané ako generálna plná moc. Problém sa týka kúpy nového výťahu. Avšak sa domnievam, že moje plnomocenstvo by malo byť uznané, keďže pokrýva všetky právne úkony týkajúce sa bytu a spoločných častí a zariadení bytového domu a je platné na neurčitú dobu. Mám teda pravdu? Vopred ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Plnomocenstvo

Dobrý deň, podľa ust. zákona o vlastníctve bytov platí /§ 14 odst.6/ : Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s    ú r a d n e   o v e re n ý m    p o d p i s o m , splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Súčasťou splnomocnenia musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach, ak n e j d e  o splnomocnenie na konanie v  c e l o m     r o z s a h u     p r á v    a  p o v i n n o s t í   vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome. Splnomocnená osoba sa originálom splnomocnenia preukazuje na začiatku schôdze vlastníkov rade alebo zástupcovi vlastníkov alebo na požiadanie aj vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome. Kandidáti na volené funkcie v spoločenstve a na funkciu zástupcu vlastníkov nemôžu byť splnomocnení iným vlastníkom bytu alebo nebytového priestoru v dome, ak ide o hlasovanie o ich voľbe. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže splnomocniť na zastupovanie správcu.

Toľko zákon.

Ak správca byt. domu požaduje generálne splnomocnenie, sme toho názoru, že sa mu  zrejme jedná len o pomenovanie uvedeného dokladu, lebo podľa toho čo píšete ste splnomocnená na všetky úkony týkajúce sa uvedeného bytu. Pripomienky správcu nepovažujeme  za  dôvodné. Prepokladáme však, že splnomocnenie máte s úradne overeným podpisom splnomocniteľa.

Trápi vás "Plnomocenstvo" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Plnomocenstvo (Nezaradené)

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Chcela by som sa informovať, či je pre advokáta platné plnomocenstvo, ktoré bolo naskenované a zároveň, keď ukončím takéto plnomocenstvo tým, že advokátovi napíšem: "Ukončujem jeho plnú moc na základe emailu", je potrebné zaslať mu výpoveď plnej moci? Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Plnomocenstvo

(odpoveď odoslaná: 07.08.2020)

Dobrý deň,
v zmysle ustálenej rozhodovacej praxe NS SR je aj e-mailová komunikácia považovaná za písomnú, ak je z komunikácie zrejmé a možné identifikovať osoby, ktoré spolu komunikujú a rovnako je zrejmý a jasný obsah komunikácie.

Pre každý prípad Vám však odporúčame osobné stretnutie s advokátom, kde zároveň môže dôjsť k odovzdaniu klientskeho spisu, ktorý budete potrebovať pre prípad, že splnomocníte iného advokáta na zastupovanie v konaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Plnomocenstvo (Nezaradené)

Dobrý deň, potreboval by som sa poradiť v nasledujúcej otázke: Mám notárom overené generálne splnomocnenie od mojich rodičov na zastupovanie na schôdzach a podobne. Existuje zákon, ktorý by mi zakazoval zúčastňovať sa schôdze, keď sú na nej prítomní aj moji rodičia? Samozrejme, v ich prítomnosti nehlasujem, len sa zapájam do diskusie a snažím sa riešiť veci, ktoré sú súčasťou programu.

Odpoveď: Plnomocenstvo

(odpoveď odoslaná: 04.12.2019)

Dobrý deň,

ak máte na mysli zastupovanie na schôdzi vlastníkov bytov, tak v tomto prípade je potrebné vychádzať zo zákona č. 182/1993 Z.z. (bytový zákon), a to z § 14 ods. 4 tohto zákona:

Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s úradne osvedčeným podpisom, splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Súčasťou plnomocenstva musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach, ak nejde o plnomocenstvo na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome. Splnomocnená osoba sa originálom plnomocenstva preukazuje na začiatku schôdze vlastníkov rade, zástupcovi vlastníkov alebo na požiadanie aj vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome. Pri písomnom hlasovaní sa splnomocnená osoba preukazuje originálom plnomocenstva overovateľom. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže splnomocniť na zastupovanie
a) správcu,
b) kandidáta na volené funkcie v spoločenstve a na funkciu zástupcu vlastníkov, ak ide o hlasovanie o ich voľbe,
c) predsedu, člena rady alebo zástupcu vlastníkov, ak ide o hlasovanie o ich odvolaní.

Podľa ústavy platí, čo nie je zakázané je dovolené. Zákon nezakazuje zúčastniť sa schôdze aj inej osobe. Samozrejme táto nemôže hlasovať, hoci je splnomocnená, pokiaľ je tam aj priamo vlastník (splnomocniteľ). Zákon teda túto otázku priamo nerieši a ani nezakazuje, aby tam bola aj iná osoba. 


Podotázka: Plnomocenstvo (Nezaradené)

Dobrý deň! Je možné telefonicky splnomocniť inú osobu? Prípadne, je možné telefonicky potvrdiť plnomocenstvo, ak je podpísané, ale bez úradne overeného podpisu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Plnomocenstvo

(odpoveď odoslaná: 03.12.2019)

Dobrý deň prajem,

zákon nezakazuje, aby ste inú osobu splnomocnili aj ústne, avšak pokiaľ by úkon, ktorý má osoba (splnomocnenec) vykonať vo Vašom mene mal byť podľa zákona, či dohody zmluvných strán vyhotovený písomne, tak v takom prípade by muselo byť splnomocnenie písomné. Overenie podpisu sa vyžaduje len ako to vyžaduje zákon. Takže ak sa úkon nemá robiť písomne, tak ju môžete splnomocniť aj telefonicky. Ale druhá strana by mohla aj tak chcieť písomné splnomocnenie, pretože ona nemusí vedieť, že ste ju splnomocnili.


Trápi vás "Plnomocenstvo" a chcete pomôcť?

Podotázka: Plnomocenstvo (Nezaradené)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom splnomocnenia vlastníka bytu. Podľa zákona 182/93 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, §14 ods. 6, môže vlastník bytu splnomocniť inú osobu na hlasovanie na schôdzi vlastníkov bytov. Zaujímalo by ma, či môže vlastník bytu splnomocniť inú osobu na všetky úkony a záležitosti týkajúce sa bytu? V zákone som o takomto postupe nenašiel žiadne informácie. Ďakujem za odpoveď. M.

Odpoveď: Plnomocenstvo

(odpoveď odoslaná: 11.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď : 


Znenie § 14 ods. 6 zák. č. 182/1993 Z.z. v platnom znení je nasledovné :
"/Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s úradne overeným podpisom, splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Súčasťou splnomocnenia musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach, ak nejde o splnomocnenie na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome. Splnomocnená osoba sa originálom splnomocnenia preukazuje na začiatku schôdze vlastníkov rade alebo zástupcovi vlastníkov alebo na požiadanie aj vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome. Kandidáti na volené funkcie v spoločenstve a na funkciu zástupcu vlastníkov nemôžu byť splnomocnení iným vlastníkom bytu alebo nebytového priestoru v dome, ak ide o hlasovanie o ich voľbe. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže splnomocniť na zastupovanie správcu."


Znenie § 14 ods. 6 od 1.11.2018 /novela zákona/ je nasledovné : 
"Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s úradne osvedčeným podpisom, splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Súčasťou plnomocenstva musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach, ak nejde o plnomocenstvo na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome. Splnomocnená osoba sa originálom plnomocenstva preukazuje na začiatku schôdze vlastníkov rade, zástupcovi vlastníkov alebo na požiadanie aj vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome. Pri písomnom hlasovaní sa splnomocnená osoba preukazuje originálom plnomocenstva overovateľom. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže splnomocniť na zastupovanie 
a) správcu, 
b) kandidáta na volené funkcie v spoločenstve a na funkciu zástupcu vlastníkov, ak ide o hlasovanie o ich voľbe, 
c) predsedu, člena rady alebo zástupcu vlastníkov, ak ide o hlasovanie o ich odvolaní."

Záver

Zákon hovorí pomerne jasne, že vlastník bytu môže písomne splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní  zastupovala a súčasťou splnomocnenia musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať v konkrétnych otázkach. T.j. : Takto vymedzené musí byť splnomocnenie v prípade, pokiaľ sa nejedná o splnomocnenie na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu  podľa citovaného zákona č. 182/1993 Zb.z. o vlastníctve bytov.

Aby nedošlo k nejasnostiam odporúčame v splnomocnení vymedziť  konkrétne a jasne  ako má daná osoba hlasovať v konkrétnych otázkach. Otázka trvalosti splnomocnenia, áno, môže splnomocniť na dobu neurčitú. Plnomocenstvo podľa ust. § 33b/ Občianskeho zákonníka  zanikne /citujeme/ :

"(1) Plnomocenstvo zanikne

a) vykonaním úkonu, na ktorý bolo obmedzené,

b) ak ho splnomocniteľ odvolal,

c) ak ho vypovedal splnomocnenec,

d) ak splnomocnenec zomrie.

(2) Plnomocenstvo zaniká smrťou splnomocniteľa, ak z jeho obsahu nevyplýva niečo iné. Zánikom právnickej osoby, ktorá je splnomocnencom alebo splnomocniteľom, zaniká plnomocenstvo len vtedy, ak jej práva a záväzky neprechádzajú na inú osobu.

(3) Splnomocniteľ /naša poznámka : ten kto splnomocňuje/ a nemôže platne vzdať práva plnomocenstvo kedykoľvek odvolať."


Podotázka: Plnomocenstvo (Nezaradené)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či je pri plnomocenstve, ktorým splnomocniteľ oprávňuje splnomocnenca na všetky úkony potrebné k odhláseniu motorového vozidla z evidencie vozidiel za účelom prevedenia na nového držiteľa, nutné úradne overiť podpis. Ďakujem.

Odpoveď: Plnomocenstvo

(odpoveď odoslaná: 06.03.2018)

      

 

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

Na samotnej stránke Ministerstva vnútra SR je predmetná informácia zverejnená, a teda splnomocnenie musí byť s úradne s úradne overeným podpisom splnomocniteľa či už na matričnom úrade alebo u notára.

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Plnomocenstvo" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.