Máte
otázku?

Musím manžela upovedomiť o tom, že odchádzam?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Musím manžela upovedomiť o tom, že odchádzam?

Dobrý deň. Som v manželskom zväzku už 6 rokov a máme dve deti (3 a 5 rokov). Za posledné 2 roky sa v našom manželstve začali objavovať problémy, ktoré vyústili do vážnych situácií. Môj manžel začal veľmi piť a psychicky nás terorizovať, a dokonca sa aj ubližovať (sú tu prvky vydierania a ľútosti). Momentálne je už 2 mesiace abstinent, ale hádky neprestali a pri poslednej ma dokonca fyzicky napadol. Chcem sa s deťmi odstahovať, ale nie som si istá, aké práva mám. Musím informovať manžela o odchode? Musí s tým súhlasiť? A má povinnosť prispievať na deti, aj keď sa od neho dobrovoľne odstavím? Prosím Vás, mohli by ste mi v tejto otázke poradiť z právnej stránky? Vopred Vám ďakujem.

Odpoveď: Musím manžela upovedomiť o tom, že odchádzam?

Dobrý deň, žiadny zákon neprikazuje zotrvať v spoločnom byte s manželom, ktorý Vás terorizuje alebo fyzicky napáda. Máte právo sa odsťahovať z bytu, dokonca existuje aj možnosť, že keď Vás napadol, aby mu súd zakázal vstup do bytu. Ide o tzv. vykázanie z bytu. Je potrebné zavolať políciu a do 48 hodín od vykázania z bytu treba podať návrh na súd, ktorým budete žiadať obmedziť jeho vstup do bytu. Ak chcete viac informácii o tomto postupe, napíšte nám.

AK to však nechcete riešiť takto radikálne, potom sa odsťahujte a podajte hneď návrh na predbežné opatrenie, ktorým budete žiadať zveriť deti do svojej starostlivosti (aby Vás manžel nepredbehol) a zároveň určiť výživné. 

Ak Vás manžel napadol, je vhodné ísť na políciu alebo sa nechať ošetriť, potom to voči nemu v konaní využijete. Sama najlepšie viete, čoho je manžel schopný, preto sa na konanie dostatočne pripravte (ak to situácia vyžaduje). Neviem, či sa bude chcieť súdiť o deti alebo robiť problémy, ak áno, určite sa pripravte, aby Vás nič nezaskočilo.

Trápi vás "Musím manžela upovedomiť o tom, že odchádzam?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím manžela upovedomiť o tom, že odchádzam?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.