Máte
otázku?

Možno zmeniť rozsudok o úprave styku rodiča s maloletým dieťaťom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Možno zmeniť rozsudok o úprave styku rodiča s maloletým dieťaťom?

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Môj brat má 15-mesačného syna, ktorý po rozvode žije s matkou v domácnosti. Súd určil styk každú nedeľu od 14 do 17 hodín v prítomnosti matky, miesto nie je dané. Alimenty platí poctivo, často jej dáva aj navyše peniaze priamo do rúk. Byvalá manželka mu nedovolí, aby niekam išli, musí byť so synom pred panelákom alebo na chodbe pred dverami bytu. Niekedy mu ho len vo dverách ukáže, hovoriac, že je stále chorý. Aj počas týždňa, keď ho chce vidieť, mu to nedovolí, len v súdom určený termín. Bola aj v mieste bydliska môjho brata u kamarátky pár dní, ale ani sa neozvala ani otcovi ani starým rodičom. Naša rodina nevidela maloletého už pol roka, pretože si to nepraje. Môže sa môj brat na súde domáhať o zmenu styku, aby ho mohol vziať aspoň raz mesačne na víkend k sebe - vzhľadom na vek dieťaťa alebo počas sviatkov - aj v prítomnosti matky, pretože pred rozvodom sa tak dohodli, ale teraz robí byvalá opak? Bývajú od seba 250 km a rozvedení sú 5 mesiacov. Mal by ako otec nejakú šancu uspieť? Vopred Vám ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Možno zmeniť rozsudok o úprave styku rodiča s maloletým dieťaťom?

Dobrý deň, z môjho pohľadu je čas určený na osobné stretávanie otca s dieťaťom v rozsahu 3 hodiny týždenne nedostatočne krátky. Je otázne, či také zriedkavé návštevy sú spôsobilé vytvoriť prirodzené puto medzi otcom a jeho dieťaťom. Osobitné okolnosti Vášho prípadu však môžu odôvodňovať úpravu osobného styku s rodičom v podobe, ktorú uvádzate. Právo osobného styku s dieťaťom zaručuje Vášmu bratovi okrem práva na osobný prístup k dieťaťu aj právo určiť miesto a spôsob trávenia času počas stretávania, právo výlučne výchovne pôsobiť na svoje dieťa a právo na náhradu za čas stretávania, ktorý sa nerealizoval z dôvodov, ktoré nespočívali v jeho osobe. O zmenu úpravy styku Váš brat môže súd požiadať vždy, ak sa zmenia pomery či už na jeho strane, alebo na strane dieťaťa a navrhnúť novú úpravu, ktorá však musí byť v záujme maloletého dieťaťa. V zmysle § 25 ods. 5 zákona o rodine, ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami.

Trápi vás "Možno zmeniť rozsudok o úprave styku rodiča s maloletým dieťaťom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno zmeniť rozsudok o úprave styku rodiča s maloletým dieťaťom? (Rodinné právo)

Chcela by som prevziať späť starostlivosť o svojho syna, ktorý bol zverený otcovi. Syn má aktuálne 4 roky.

Odpoveď: Možno zmeniť rozsudok o úprave styku rodiča s maloletým dieťaťom?

(odpoveď odoslaná: 07.09.2020)

Dobrý deň,
každé súdne rozhodnutie, ktoré sa týka úpravy výkonu rodičovských práv a povinností je možné zmeniť, ak sa zmenia pomery, z ktorých súd vychádzal pri pôvodnom súdnom rozhodnutí.

Nie sú nám známe podrobnosti Vášho prípadu a ani dôvody, pre ktoré súd zveril maloleté dieťa do osobnej starostlivosti otca. Ak však nedostatky v starostlivosti alebo iné dôvody, pre ktoré tak súd rozhodol pominuli, môžete podať návrh na zmenu úpravy výkonu rodičovských práv a povinností. Túto zmenu pomerov bude súd skúmať a vyhodnocovať, či odôvodňujú zmenu súdneho rozhodnutia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno zmeniť rozsudok o úprave styku rodiča s maloletým dieťaťom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.