Máte
otázku?

Môžem sa nezúčastniť súdneho pojednávania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Môžem sa nezúčastniť súdneho pojednávania

Dobrý deň, moje dieťa je v pestúnskej starostlivosti. Po nezhodách s pestúnkou ohľadom frekvencie stretávania sa, podala som návrh na súd, ktorý rozhodol v môj prospech - 1x do mesiaca. Avšak po tomto rozhodnutí sa problémy s pestúnkou ešte zhoršily, na čo reagovala odvolaním. Nakoniec som sa rozhodla ustúpiť a stiahla návrh späť. Dohodli sme sa, že sa stretneme 2x za rok. Pestúnka však aj napriek dohode žiada o túto úpravu súdnou cestou, k čomu by sme sa mali obe zúčastniť. S tým však nesúhlasím. Nemám záujem zúčastňovať sa súdneho konania, počas ktorého by ma mohla pestúnka urážať a ponižovať. Moja otázka znie: môžem sa jednoducho nezúčastniť daného súdu bez akýchkoľvek postihov, v prípade, keď mi príde predvolanie? A ak mi udelia pokutu alebo budem musieť zaplatiť súdne trovy, koľko približne činia tieto náklady? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem sa nezúčastniť súdneho pojednávania

Dobrý deň, pokiaľ dostanete predvolanie na súdne pojednávanie, tohto sa musíte zúčastniť. Pokiaľ neprídete na súdne pojednávanie a súd Vás potrebuje v tomto konaní vypočuť, môže Vám ukladať pokuty a to aj opakovane.

Môžete to však vyskúšať urobiť tak, že spíšete s pestúnkou písomnú dohodu a súdu ju zašlete spolu so žiadosťou, aby súd pojednával bez Vašej účasti a schválil túto dohodu. Súd môže Vašej žiadosti vyhovieť a rozhodnúť bez Vás na základe predloženej dohody.

Trápi vás "Môžem sa nezúčastniť súdneho pojednávania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem sa nezúčastniť súdneho pojednávania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.