Máte
otázku?

Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd

Dobrý deň, mám niekoľko otázok súvisiacich s rozvodom manželstva. Rada by som vedela, či je možné, aby bola žiadosť napísaná ručne, keďže nemám možnosť si ju vytlačiť, okrem možnosti ísť do internetovej kaviarne. Ešte by ma zaujímalo, kde by som mala podať žiadosť, keďže mám trvalé bydlisko v Senci. Mám ísť do Pezinka alebo do Bratislavy?

Odpoveď: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd

Dobrý deň, návrh na rozvod môže byť napísaný aj rukou. Na súd ho je potrebné doručiť 2x (ak nemáte deti). Ak máte deti, tak návrh sa podáva 3x. 

Pokiaľ ide o otázku príslušnosti, tak okres Senec patrí pod Okresný súd Bratislavu III. V minulosti platril pod Pezinok ale to sa zmenilo.

Trápi vás "Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Ak mám ručne vypracovaný návrh na rozvod, mám na prednú časť originálu prilepiť 66-eurovú kolovú známku a potom toto zaslať na okresný súd spolu s dvoma ďalšími fotokópiami, ak ide o rozvod manželstva s maloletým dieťaťom, teda celkovo jeden originál a dve fotokópie? Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd

(odpoveď odoslaná: 06.12.2023)

Dobrý deň,

áno, máte pravdu. Ak máte ručne vypísaný návrh na rozvod, na prednú časť originálu musíte nalepiť 66 € kolok. Potom musíte poslať tento originál spolu s 2 ďalšími fotokópiami na okresný súd. 

 

To znamená, že spolu musíte poslať 3 krát: 1 originál a 2 fotokópie.

 

Fotokópie musia byť samozrejme čitateľné. Môžete ich vyhotoviť sami alebo ich nechať vyhotoviť v tlačiarni.

 

Návrh na rozvod môžete podať aj elektronicky.

Ak nenalepíte kolok, príde Vám výzva na zaplatenie poplatku. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd (Rozvod)

Dobrý deň, má otázka znie, či žiadosť o rozvod musí byť podaná v mieste bydliska, alebo či konanie o rozvod sa môže uskutočniť aj v inom meste na príslušnom súde? Napríklad som z Prešova, ale momentálne nežijem v mieste svojho bydliska. Môžem sa teda rozvádzať v Bratislave? Ďakujem.

Odpoveď: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd

(odpoveď odoslaná: 22.07.2016)

Dobrý deň, podľa § 3 Civilného mimosporového poriadku (CMP), na konanie je miestne príslušný súd, o ktorom to ustanoví tento zákon. Zákon v § 92 ustanovuje, že na konanie o rozvod manželstva je miestne príslušný súd, v ktorého obvode mali manželia posledné spoločné bydlisko, ak v obvode tohto súdu má bydlisko aspoň jeden z nich. Inak je miestne príslušný všeobecný súd toho manžela, ktorý návrh nepodal. Ak takto príslušnosť súdu nemožno určiť, je príslušný všeobecný súd navrhovateľa.  Zároveň však platí, že vo veci môže rozhodovať aj nepríslušný súd na základe prikázania veci nadriadeným súdom podľa zásady vhodnosti. Podľa § 32 ods. 2 Civilného sporového poriadku, ktorý sa aplikuje na predchádzajúci právny predpis podporne, platí, že na návrh ktorejkoľvek zo strán možno spor prikázať inému súdu tej istej inštancie aj z dôvodu vhodnosti. 


Podotázka: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd (Rozvod)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, kde môžem podať žiadosť o rozvod, ak sme sa s manželkou vzali v Košiciach, hoci ani jeden z nás tam nemá trvalé bydlisko. Manželstvo sme uzatvorili v tomto meste, keďže manželka sa tam narodila, no dlhé roky žila v zahraničí. Teraz sa potrebujem rozviesť a neviem, kde mám podať žiadosť. Ďakujem.

Odpoveď: Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd

(odpoveď odoslaná: 08.04.2016)

Dobrý deň, v zmysle § 88 ods. 1 pís. a) Občianskeho súdneho poriadku, namiesto všeobecného súdu odporcu je na konanie príslušný súd, v obvode ktorého mali manželia posledné spoločné bydlisko v Slovenskej republike, ak ide o rozvod, neplatnosť manželstva alebo o určenie, či tu manželstvo je alebo nie je, ak býva v obvode tohto súdu aspoň jeden z manželov; ak nie je takýto súd, je príslušný všeobecný súd odporcu, a ak nie je ani taký súd, všeobecný súd navrhovateľa. Ak teda v mieste posledného spoločného bydliska manželov nebýva žiadny z nich, miestne príslušný je súd podľa súčasného bydliska odporcu (vo Vašom prípade manželky). Ak nie je možné ani takto určiť, miestne príslušný na konanie o rozvod manželstva bude súd, v obvode ktorého máte bydlisko Vy ako navrhovateľ. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ručne písaná žiadosť o rozvod a príslušný súd" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.