Máte
otázku?

Vady na kúpenej nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

Vyskytol sa záväzný problém s kanalizáciou pod domom. Po nasťahovaní necelé dva mesiace sme mali problém s odpadovým potrubím do septiku. Upchal sa. Zavolali sme cisternu na vytiahnutie žumpy lebo bola plná až po vrch. Majiteľ pri odovzdávaní uviedol citujem " septik som vytiahol čerpadlom je prázdny. Obsah žumpy je cca 8m3 + 3m3 na hustý odpad stačí vytiahnuť raz za 3 mesiace. " Po mesiaci a pol bolo všetko plne. Cisterna vytiahla žumpu komplet no voda z domu neodtekala. Kanalizácia bola zapchatá. Otvorom v rúre (kameninovej) , ktorú mi majiteľ ukázal, že čistí odpadové potrubie som začal no nepomáhalo to. Po preplachovaní hadicou s veľkým tlakom sa uvoľnil z potrubia asi meter dlhy štopeľ z tukových odpadov. Pri preplachovaní som zistil prasknuté dve rúry v odpade v technickej miestnosti kade vytekala voda mimo kanalizácie a podtekala pod dom. Po príchode majiteľa som mu ukázal nedostatky a pýtal som sa ho aj na kuchynskú dlažbu, ktorá je popukaná. Povedal, že to je už dávno ako sa zdvihla spodná voda pred desiatimi rokmi, keď boli záplavy. No ta podlaha sa nám stále nezdala, lebo počuť pukanie. Včera som tu mal firmu, ktorá prešla kamerovým systémom komplet rúry pod domom a zistili popukané rúry od technickej miestnosti cez kuchyňu až pod spojovacím múrom medzi kúpeľnou a špajzou kde pri rekonštrukcii spojili starú kameninovú rúru s novou plášťovou. Puklinami preteká odpadová voda pod dom a spôsobuje vlhkosť múrov a deštrukciu podlahy. O tom musel bývalý majiteľ vedieť. Ja som medzi tým objednal domovu COV a vsakovaciu šachtu, aby sme nemali problém so žumpou no budeme musieť komplet v kuchyni a komore rozobrať podlahu a vymeniť poškodené potrubie.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

Dobrý deň. Vaša otázka súvisí s vadami kúpenej veci a s tým súvisiacimi nárokmi z vád. Hoci nemám k dispozícii kúpnu zmluvu, ktorej predmetom bol prevod dotknutého domu, pokúsim sa Vám priblížiť aspoň možnosti, ktoré v takýchto situáciách ponúka priamo zákon.

 

Relevantná právna úprava

 

Podľa ustanovenia § 596 Občianskeho zákonníka platí, že:

„Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť.“

 

Podľa ustanovenia § 597 Občianskeho zákonníka platí, že:

„(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.“

 

Podľa ustanovenia § 598 Občianskeho zákonníka platí, že:

„Kupujúci má právo na úhradu nevyhnutných nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti s uplatnením práv zo zodpovednosti za vady.“

 

Podľa ustanovenia § 599 Občianskeho zákonníka platí, že:

„(1) Vady musí kupujúci uplatniť u predávajúceho bez zbytočného odkladu. Práva zo zodpovednosti za vady sa môže kupujúci domáhať na súde, len ak vady vytkol najneskôr do 24 mesiacov od prevzatia veci.

(2) Právo na náhradu nevyhnutných nákladov môže kupujúci uplatniť na súde, len ak náklady predávajúcemu oznámi v lehote uvedenej v odseku 1.“

 

Podľa ustanovenia § 600 Občianskeho zákonníka platí, že:

„Uplatnením práv zo zodpovednosti za vady nie je dotknuté právo na náhradu škody.“

 

Vady kúpenej veci

 

Aj s poukazom na citovanú právnu úpravu je zrejmé, že priamo zákon chráni kupujúceho pred možnými vadami kúpenej veci. Okrem toho za účelom vyhnúť sa prípadným sporom zákon predávajúcemu ukladá povinnosť upovedomiť kupujúceho o vadách, o ktorých vie.

 

Ak však predávajúci o nejakých vadách nevie, je logické, že na ne kupujúceho upozorniť nemôže. S cieľom vyhnúť sa prípadnej zodpovednosti aj za takého vady, predávajúci často do kúpnych zmlúv uvádzajú formuláciu „kupuje vec ako stojí a leží“.

 

Podľa ustanovenia § 501 Občianskeho zákonníka totiž platí, že: „Ak sa vec prenechá ako stojí a leží, nezodpovedá scudziteľ za jej vady, ibaže vec nemá vlastnosť, o ktorej scudziteľ vyhlásil, že ju má, alebo ktorú si nadobúdateľ výslovne vymienil.“

 

Na prvý pohľad by teda použitie tejto formulácie zbavovalo predávajúceho prakticky akejkoľvek zodpovednosti za vady na kúpenej veci. V zmysle ustálenej judikatúry však platí, že citované zákonné ustanovenie sa má vzťahovať len na veci určené úhrnom (per aversionem). V praxi pritom môže ísť napríklad o rôzne dielne plné náradia, strojov a podobne.

 

Ak sa však predáva nehnuteľnosť ako taká, ide o individuálne určenú vec, a preto by sa v prípade jej odplatného prevodu nemalo aplikovať spomínané ustanovenie §501 Občianskeho zákonníka.

 

Zjednodušene povedané, ak aj máte v kúpnej zmluve formuláciu „kupuje vec ako stojí a leží“, bez ďalšieho by to nemalo mať za následok vylúčenie zodpovednosti predávajúceho za vady na kúpenej veci.

 

Pritom zodpovednosť predávajúceho za vady na kúpenej veci sa týka aj skrytých vád, t.j. takých vád, ktoré kupujúci nemohol rozpoznať napr. pri prehliadke predmetu kúpy.

 

Nároky z vád kúpenej veci

 

V prípade, že dodatočne, v určitom čase od kúpy, vyjdu najavo vady na kúpenej veci, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil,  vznikajú na strane kupujúceho nároky z vád, ktoré si môže v zákonom určenej dobe uplatniť u predávajúceho.

 

Primárne má kupujúci právo na primeranú zľavu z kúpnej ceny, pričom primeranosť sa určuje na základe povahy a rozsahu vady. Ak však ide o takú zásadnú vadu, ktorá robí kúpenú vec neupotrebiteľnou (t.j. fakticky nepoužiteľnou), má predávajúci aj druhú alternatívu, a to právo na odstúpenie od zmluvy.

 

Pri využití práva odstúpiť od kúpnej zmluvy by došlo k zániku zmluvy od počiatku (ex tunc), t.j. akoby sa zmluva nikdy neuzavrela a obe strany (predávajúci aj kupujúci) by boli povinní navzájom si vrátiť poskytnuté plnenia. Inak povedané, predávajúci by vrátil kúpnu cenu a kupujúci predmet kúpy.

 

Okrem toho právo na odstúpenie od kúpnej zmluvy vzniká kupujúcemu aj vtedy, ak:

 

  • predávajúci kupujúceho ubezpečil, že vec má určité vlastnosti (najmä vlastnosti vymienené kupujúcim), avšak toto ubezpečenie sa ukáže ako nepravdivé alebo
  • predávajúci kupujúceho ubezpečil, že predmet kúpy nemá žiadne vady, pričom toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.

 

Pri existencii niektorej z vyššie uvedených okolností má teda predávajúci nárok na primeranú zľavu z dojednanej kúpnej ceny alebo má nárok na odstúpenie od kúpnej zmluvy. V tomto smere je však nutné poznamenať, že ak už si kupujúci uplatnil určitý nárok z vád, tento nárok nemôže dodatočne jednostranne meniť.

 

Zodpovednosť predávajúceho za vady kúpenej veci má objektívny charakter, čo znamená, že sa nevyžaduje zavinenie predávajúceho. Fakticky to znamená, že predávajúci o vadách ani nemusel mať vedomosť. Predávajúci sa môže svojej zodpovednosť zbaviť jedine tým, že upozorní kupujúceho na konkrétne vady predávanej veci, ktoré mu už potom nemôže kupujúci vytýkať. Predávajúci, ktorý na vadu neupozornil, sa teda nemôže zodpovednosti za vady zbaviť.

 

Záverom je však nutné poukázať na fakt, že zodpovednosť predávajúceho sa vzťahuje len na vady kupovanej veci v čase plnenia, t.j. také vady, ktoré už museli existovať v čase kúpy, hoci ich existencia vyšla najavo až dodatočne.

 

Uplatnenie nárokov z vád kúpenej veci

 

Kupujúci musí vady a nároky vyplývajúce z vád kúpenej veci, resp. rozhodnutie, či od zmluvy odstupuje, alebo požaduje primeranú zľavu z dojednanej ceny, uplatniť u predávajúceho v zákonnej lehote 24 mesiacov od prevzatia veci. Len vtedy sa môže svojich nárokov domáhať aj súdnou cestou.

 

Zákonom ustanovená lehota je lehotou prekluzívnou, čo znamená, že ak kupujúci v tejto lehote neuplatní u predávajúceho právo zo zodpovednosti za vady, toto právo mu zanikne a predávajúci mu nemôže ani dobrovoľne poskytnúť plnenie titulom zľavy z kúpnej ceny, nakoľko u kupujúceho by došlo k vzniku bezdôvodného obohatenia.

 

Kupujúci musí vytknúť vadu dostatočne určitým spôsobom. Nestačí teda len všeobecné oznámenie, že vec má vady, ale kupujúci musí výslovne uviesť, aké konkrétne vady vytýka, prípadne vadu opísať a uviesť ako sa navonok prejavuje.

 

V prípade súdneho konania potom môže kupujúci uplatniť právo zo zodpovednosti len za tie vady, ktoré predávajúcemu včas vytkol a nemôže vady dodatočne rozširovať po uplynutí prekluzívnej lehoty.

Trápi vás "Vady na kúpenej nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Po smrti môjho otca som si v rámci dedičského konania nechala svoj podiel. Zostatní súrodenci zapísali našu matku ako dedičku. Po desiatich rokoch matka svoj podiel zapísala na vnučku a vyplatila dvoch súrodencov, pričom jeden nedostal nič, rovnako ako ja. Môže matka prepísať svoj podiel a založiť nehnuteľnosť ako jej podiel v banke? Má brat možnosť sa nejako brániť? Ďakujem.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 22.06.2020)

Dobrý deň,
pokiaľ ste nadobudli podiel na byte v dedičskom konaní, tento je aj naďalej Vašim vlastníctvom bez ohľadu na to, že Vaša matka svoj podiel na byte darovala alebo predala svojim vnúčatám a Vašim 2 súrodencom vyplatila nejaké peniaze. Keďže ide o blízke osoby /vnúčatá/, v súlade s ust. § 140 Obč. zákonníka Váš súhlas na prevod (predaj, darovanie) vnúčatám nepotrebovala a ani nebola povinná Vám ponúknuť svoj podiel v zmysle predkupného práva :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Keďže Vaša matka už nie je vlastníkom nehnuteľnosti, nemôže s nehnuteľnosťou nijako disponovať, ani ju založiť v banke.

V otázke sa pýtate či brat sa môže nejako brániť; túto časť otázky však nekonkretizujete.

Usudzujeme, že brat sa v dedičskom konaní vzdal svojho podielu v prospech svojej matky a to bez povinnosti výplaty zo strany jeho matky vyplatiť mu určitú sumu do dohodnutej doby. Ak sa brat vzdal svojho podielu na dedičstve bez povinnosti výplaty zo strany matky, potom sa nemôže domáhať, aby mu vyplatila jeho podiel na dedičstve.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, plánujem kúpiť zariadený byt. Znalecký posudok sa robí však iba na samotný byt. Realitná maklérka mi spomínala, že sa to rieší prostredníctvom dodatku k zmluve o zariadení bytu a dodala, že tak to mal urobené aj súčasný majiteľ. Nesprávne interpretovať tento postup by mohlo priniesť nejasnosti a problémy, preto by som rada mala všetko jednoznačne uvedené v kúpnej zmluve. Mohli by ste mi, prosím, v tomto smere poradiť? Ďakujem za radu. S pozdravom, J.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 04.03.2020)

Dobrý deň,

v otázke uvádzate, že chcete kupovať byt cez realitnú kanceláriu, preto predpokladáme, že máte spísanú aj zmluvu o sprostredkovaní, ktorá  musí spĺňať náležitosti Obč. zákonníka a dodržať ustanovenia právnych predpisov o ochrane spotrebiteľa.

To, ako mal súčasný vlastník bytu spísanú zmluvu o prevode vlastníctva nie je podstatné.

Odporúčame vec riešiť jednou zmluvu o prevode vlastníctva bytu, teda bez nejakého dodatku k zmluve.

Je pravdou, že znalecký posudok na zariadenie bytu, ktorý chcete kúpiť, nemusí byť vyhotovený, podstatné je to, ako bude špecifikovaný jeho stav v samotnej zmluve o prevode vlastníctva, teda funkčnosť, prípadné poškodenie, celkový stav, najlepšie je nechať vyhotoviť fotodokumentáciu.

Odporúčame vec riešiť jednou zmluvou, ktorej prílohou bude zoznam zariadenia byt, ktoré súčasne s bytom kupujete. V samotnej zmluve odporúčame rozdeliť kúpnu cenu za byt  a to na kúpnu cenu bytu ako nehnuteľnosti a kúpnu cenu za zariadenie bytu. Je to dôležité resp. podstatné v prípade, že by ste chceli byt predať a teda z hľadiska zákona o dani z príjmov.

Pokiaľ chcete zmluvu nechať skontrolovať, môžete nám ju poslať na posúdenie.

Poznamenávame súčasne, že nie ste povinná podpísať kúpnu zmluvu na byt a jeho zariadenie, ktoré Vám predloží realitná kancelária, je to len návrh, ktorý môžete pripomienkovať. Naviac podľa zákona o advokácii zmluvy ohľadom predaja nehnuteľností spadajú do poskytovania právnej pomoci advokátov.

 


Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som Vás požiadal o právnu radu o tom, ako postupovať v prípade záujmu o kúpu nehnuteľnosti, konkrétne garáže, ktorá je vo vlastníctve štátu. Všetky garáže v rade sú vo vlastníctve fyzických osôb, okrem tejto jednej. Mám záujem o jej odkúpenie. Je to možné? Ak áno, aký je postup, resp. koho treba osloviť? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 08.06.2017)

Dobrý deň. 

So žiadosťou o kúpu nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu je potrebné sa obrátiť na správcu tejto nehnuteľnosti, ktorý by mal byť uvedený aj na liste vlastníctva. Na liste vlastníctva sa vždy okrem vlastníka Slovenská republika uvádza aj konkrétny štátny orgán, ktorý je správcom. Ak by tam nebol takýto správca uvedený, skúste sa kontaktovať na Slovenský pozemkový fond, či spravuje aj predmetnú nehnuteľnosť. Následne tomuto správcovi je potrebné podať žiadosť o odkúpenie. 


Trápi vás "Vady na kúpenej nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu, ako mám postupovať, ak chcem darovať svoju časť nehnuteľnosti (ktorú som získala po bratovi na základe závetu), jednému z ďalších dedičov, a to synovcovi. Túto nehnuteľnosť som zdela pred približne 20 rokmi. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 31.05.2017)

Dobrý deň. Pravdepodobne ide o podielové spoluvlastníctvo nehnuteľnosti, pričom Vy ste jednou z podielových spoluvlastníkov. Neuviedli ste koľko je ďalších podielových spoluvlastníkov. Ale ak ich je viac a Vy máte záujem svoj podiel darovať jednému z podielových spoluvlastníkov, musíte osloviť všetkých s touto ponukou, nakoľko všetci majú predkupné právo. Prípadne sa všetci môžete dohodnúť aj na vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. Ak ste len dvaja podieloví spoluvlastníci v tom prípade nie je problém Váš podiel darovať na základe darovacej zmluvy. Možností je viac a preto by bolo vhodnejšie navštíviť advokáta osobne a po posúdení všetkých skutočností Vám poskytne presnejšiu odpoveď. 


Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, začiatkom minulého roka som uzavrela Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve na kúpu nehnuteľnosti, ktorá v tom čase bola ešte v projektovej fáze. Zmluva bola uzavretá podľa Obchodného zákonníka, kým kúpna zmluva by mala byť uzavretá podľa Občianskeho zákonníka. Stavba je už takmer dokončená a je v procese kolaudácie. Avšak byt nie je vyhotovený v súlade s pôvodným projektom a stavebným nákresom. Podľa vyjadrenia inšpekčnej firmy tieto nezrovnalosti viedli k znehodnoteniu priestoru, keďže mi po stranách stien nechali stĺpy, o ktorých podľa tvrdenia developera predtým nevedeli, že sú nosné. Moja otázka znie, je z právneho hľadiska možné požadovať nápravu (neviem, do akej miery by to bolo možné technicky), alebo sa domôcť zľavy z kúpnej ceny? Táto situácia v zmluve nie je upravená. Ďakujem.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 18.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ je stavba vyhotovená v rozpore s projektom a stavebným povolením potom sa môže stať, že nebude skolaudovaná.

Samozrejme je možné upraviť projekt a stavbu následne skolaudovať.

Pokiaľ však stavba nezodpovedá tomu, čo ste mali kúpiť podľa zmluvy, potom máte viaceré možnosti.

Určite budete mať nárok na zľavu z kúpnej ceny. To, či budete mať právo odstúpiť od zmluvy, závisí od rozsahu zmien.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, pán advokát. Mám na Vás niekoľko otázok. Sme 5 súrodenci a po nebohej matke som zdedil polovicu domu a vlastníkom tej druhej je môj 74 ročný otec. Moja prvá otázka na Vás je, či môže otec predať svoju polovicu tretej osobe, napr. mojej priateľke? Môže to potom aj po otcovej smrti niekto zo súrodencov napadnúť? Ďalšou vecou je to, že s otcom chceme vysťahovať brata s jeho rodinou z domu. Jednali sme s ním slušne dohovorom, ďalej poslali sme mu výzvu na vysťahovanie, zrušili trvalý pobyt, no žiaľ ani jedna z menovaných veci nepomohla. Preto jedinou možnosťou, ktorá nám ostala je obrátiť sa na súd. Preto sa chcem informovať, či mi viete povedať ako sa pohybuje výška súdnych trov konania, a či je nejaká možnosť na ich zníženie, ak som poberateľom dávky hmotnej núdzi. Čo sa týka platieb, brat platí iba vodu a energie, nakoľko nájomné odmieta platiť. Brat nás takto zneužíva a užíva cudziu vec neoprávnene. Vlastníkom nehnuteľnosti som od roku 2002 a bratovi sme výzvu doručili v júni 2016. Preto by som sa chcel aj informovať, či môžem žiadať spätne nájomné, a taktiež za aký čas. Čo sa týka hľadania náhradného bývania pre brata a jeho rodinu, posielal som mu ponuky, ktoré boli podľa neho somariny, ktorými ho nemám otravovať. Brat sa taktiež nezaujíma ani o otca. Po dedine rozhlasuje, že nemá žiadnu rodinu ani otca, nestará sa o neho. Otec bol asi 3 týždne chorý a za ten celý čas mu nijako nepomohol. Bol aj svedkom toho, ako jeho otec spadol a udrel sa o radiátor, ale nepomohol mu, prišiel pre mňa, aby som si zdvihol svojho otca. Občas prehodia pár slov, to je všetko. Jeho manželka už vyše 9 rokov s ním nekomunikuje a vnúčatá taktiež. Sú to dôvody na vydedenie? Čo môžeme s otcom podniknúť pokiaľ žije a po jeho smrti by to už nemohol nik napadnúť? Ďakujem.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 10.03.2017)

Dobrý deň, Váš otec môže so svojim spoluvlastníckym podielom voľne nakladať a previesť ho aj na tretiu osobu (Vašu priateľku) avšak za podmienok dodržania zákonného predkupného práva ostatných spoluvlastníkov. Ak bude prevod uskutočnený zákonným spôsobom, nie je možné sa domôcť jeho neskoršieho zrušenia resp. neplatnosti kúpnej zmluvy. Ak Váš brat užíva dom bez akéhokoľvek právneho dôvodu a nerešpektuje výzvy na dobrovoľné vysťahovanie, podajte žalobu o vypratanie domu. Výška trov konania závisí od viacerých faktorov, tvoria ju predovšetkým náklady súdneho poplatku, náklady právneho zastúpenia, trov dôkazov, svedkov prípadne znalcov a preto ju nie je možné vopred vyčísliť. V prípade, že Vaše majetkové a sociálne pomery sú nedostatočné, môžete požiadať o oslobodenie od súdnych poplatkov, o čom súd rozhodne samostatným uznesením po preukázaní Vašich pomerov. V listine o vydedení môže poručiteľ vydediť potomka, ak

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,

b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

d) trvalo vedie neusporiadaný život.


Trápi vás "Vady na kúpenej nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, teda ak vlastním list vlastníctva k nehnuteľnosti na Slovensku a zmením občianstvo, nie je potrebné robiť žiadne zmeny v zápisoch u notára alebo na katastrálnom úrade? Správne som to pochopil? Ďakujem, P. S.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 02.02.2017)

Dobrý deň, 

bude potrebné podať na Kataster žiadaosť o zmenu údajov. Postup môžete nájsť na tomto odkaze: http://www.skgeodesy.sk/files/slovensky/ugkk/verejny-pristup-k-informaciam/oznam-postup-pri-zmene-udajov-kn-prostrednictvom-upvs.pdf


Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Občan Slovenskej republiky, ktorý je v manželskom zväzku a chce zmeniť svoje občianstvo na nemecké, vlastní na Slovensku dom a má tu aj trvalý pobyt, avšak býva v Nemecku. Ovplyvní zmena občianstva vlastnícke práva na dom na Slovensku? Ďakujem!

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 10.01.2017)

Dobrý deň, zmenou občianstva nedôjde k zmene vlastníckych práv k domu. Vo vzťahu nadobúdania vlastníctva k nehnuteľnostiam cudzincami si Vás dovoľujem upozorniť na platnosť ustanovenie § 19a devízového zákona, podľa ktorého cudzozemec môže nadobudnúť vlastnícke právo k nehnuteľnostiam v tuzemsku okrem nehnuteľností, ktorých nadobúdanie je obmedzené osobitnými predpismi. Výnimka sa však vzťahuje len na niektoré poľnohospodárske pozemky a lesné pozemky a taktiež len vo vzťahu k cudzozemcom, ktorí sú definovaní ako právnické osoby so sídlom mimo územia SR alebo fyzické osoby s trvalým pobytom mimo územia SR.


Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, smiem poprosiť o radu, pomoc? Moja otázka sa týka nehnuteľnosti. Moja priateľka si kúpila byt za hotovosť a je v katastri vedená ako majiteľka. Urobila chybu, že pred kúpou si to poriadne nepreverila, takže kúpila ho aj so záväzkom vo výške 11 tisíc, ktorý predstavoval dlh na nájomnom. Jej mama tento dlh uhradila. Momentálne tvrdí, že byt jej patrí, že je majiteľkou atď., a dokonca má na to nejaký papier, ktorý však odmieta ukázať. Moja priateľka nič nepodpisovala, ani ohľadom dlhu, ani ohľadom bytu. Odstahovali sa do iného bytu a jej mama, samozrejme potajomky, vzala z kabelky kľúče aj list vlastníctva. Mohli by ste mi poradiť, ako sa z toho dostať? Môže byt patriť jej mame, keď zaplatila dlh za nájomné? Vopred ďakujem za skorú odpoveď. Prajem pekný deň. Dovidenia.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 23.10.2016)

Dobry den, nehnutelnost patri tomu, kto je napisany na katastri. 

Ak je to Vasa priatelka, tak jej patri byt. To, ze jej matka vyplatila dlh, tak ho vyplatila za dlznika (predchadzajuceho vlastnika), nie za Vasu priatelku. 

Takze vy napotrebujete vidiet jej dokument, dolezite, kto je napisany na liste vlastnictva na katastri.

Priatelka ma pravo svoju matku vyprarat z tohto bytu. Ak s tym potrebujete pomoct, napiste nam.


Trápi vás "Vady na kúpenej nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vady na kúpenej nehnuteľnosti (Občianske právo)

Je možné takto postupovať aj voči realitnej kancelárii? Ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede.

Odpoveď: Vady na kúpenej nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 17.10.2016)

Dobrý deň,

áno, v predchádzajúcich odpovediach popísaným spôsobom možno postupovať voči ktorejkoľvek fyzickej osobe alebo aj právnickej osobe (teda aj voči realitnej kancelárii), ktorá zneužila Vašu tieseň, neskúsenosť, rozumovú vyspelosť, rozrušenie, dôverčivosť, ľahkomyseľnosť, finančnú závislosť alebo neschopnosť plniť záväzky druhej strane a dala sebe alebo inému sľúbiť alebo poskytnúť plnenie, ktorého majetková hodnota je vzhľadom na vzájomné plnenie v hrubom nepomere.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vady na kúpenej nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.