Máte
otázku?

Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Prešov

Otázka: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?

Dobrý deň, mal som v banke dlh 500 eur, ktorý som splatil. Avšak v bankovom registri som stále uvedený ako dlžník. Ako môžem tento záznam vymazať?

Odpoveď: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?

Dobrý deň, pokiaľ záznam v bankovom registri o klientoch, ktorým bol poskytnutý úver týkajúci sa vašej osoby nezodpovedá skutočnosti, môžete sa s písomnou žiadosťou obrátiť na prevádzkovateľa registra alebo banku, aby opravila nesprávnu informáciu. Dovoľujem si Vás upozorniť, že banky rozdielne postupujú k zápisom o omeškaní splácania úveru do tohto registra. Teda, pokiaľ ste boli v omeškaní čo aj len s jednou splátkou úveru, môže o tejto okolnosti existovať záznam, ktorý nie je možne pred uplynutím stanoveného času vymazať. 

Trápi vás "Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala: Môj osobný bankrot bol schválený 7. 11. 2017 a v roku 2020 som splatila sumu 500 eur. Môžem teda žiadať o výmaz z registra dlžníkov resp. úverového registra? Som stále zamestnaná a môj príjem mi pravidelne chodí na bankový účet. Má zmysel požiadať v banke o spotrebný úver na auto?

Odpoveď: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?

(odpoveď odoslaná: 04.11.2022)

Dobrý deň, rozumiem vašej situácií, avšak v zmysle zákona o bankách sa údaje v úverom registri uchovávajú ešte počas piatich rokov od zániku zmluvného vzťahu. Zákon súčasne hovorí, že túto lehotu nie je možné dodatočne skrátiť. O správnosti tohto ustanovenia by sme mohli polemizovať.

Vzhľadom na vami uvedené skutočnosti, nakoľko ste prešli osobným bankrotom ako uvádzate, podľa našich skúseností banka v takýchto prípadoch spravidla pristupuje k odpisu pohľadávky až po vydaní uznesenia o oddlžení dlžníka, niekedy až po jednom roku po jeho zverejnení v  Obchodnom vestníku, kedy má za to, že pohľadávka už pravdepodobne nebude zo strany dlžníka uhradená. Teda až od tohto dátumu spravidla banky počítajú plynutie 5 ročnej lehoty, počas ktorej evidujú dlžníka v úverovom registri. Až po jej uplynutí dochádza teda k výmazu údajov dlžníka o úvere z tohto registra.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, ak som splatil všetky dlhy a nachádzam sa v registri dlžníkov, kde sa mám obrátiť, ak chcem požiadať o vymazanie z tohto registra?

Odpoveď: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?

(odpoveď odoslaná: 09.11.2020)

Dobrý deň, pokiaľ dlhujete veriteľom, výmaz z registra dlžníkov nie ej možný. Otázkou je o aký register ide.

Národná banka Slovenska na svojej stránke upozorňuje dňa 7.6.2019 na službu poskytovania tzv. výpisov o bezdlžnosti prostredníctvom internetovej stránky Centrálny register dlžníkov SR (CERD) - www.registerdlznikov.sk.
CERD nie je evidovaný ako oficiálny register, ktorý eviduje a spracúva údaje o klientoch, ich úverových záväzkoch a platobnej disciplíne podľa platných právnych predpisov SR. Jednou zo služieb CERD-u je údajná možnosť získania informácie o vašich záväzkoch a platobnej disciplíne vo forme výpisu o bezdlžnosti, ku ktorému je možné získať prístup po registrácii a uhradení poplatku v zmysle cenníka. CERD nemá a ani nemal prístup k ; údajom z oficiálnych registrov a ani od ich užívateľov. Výpis z registra dlžníkov, ktorý vydáva CERD a vyberá zaň poplatky tak nie je pre finančné inštitúcie relevantný, nakoľko neobsahuje reálne informácie o finančných záväzkoch dotknutej osoby.

T.j. CERD nie je oficiálny register.

K splácaniu v banke alebo nebank. spoločnosti sa nevieme vyjadriť konkrétne, keďže nepoznáme Vami podpísané zmluvy. Zrejme ide o spotrebné úvery resp. pôžičky.

Ak je to tak, pošlite zmluvy na prekontrolovanie na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotreb. zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR /pošlite len kópie zmlúv/. Následne budete vedieť ako postupovať, či podať návrh na súd o neplatnosť zmlúv a potom by ste boli povinný uhradiť len istinu bez úrokov a poplatkov. Všetko závisí od posúdenia predmetných zmlúv.

Odporúčame však banke ani nebankovej spoločnosti nepodpisovať žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, keďže by ste mohli uznať premlčaný dlh.

 

 


Podotázka: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, súd mi schválil osobný bankrot konkurzným konaním. Kedy budem vymazaný aj z úverových registrov? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?

(odpoveď odoslaná: 13.04.2017)

Dobrý deň, banky štandardné skúmajú úverový register 5 rokov, a preto pokiaľ by ste chceli ďalší úver, museli by ste mať čistý úverový register minimálne posledných 5 rokov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vymazať záznam z registra dlžníkov vedený bankou?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.