Máte
otázku?

Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného

Dobrý deň, rada by som sa poradila. S manželom sme sa pred približne 10 rokmi rozviedli. Vtedy súd písomne určil výšku výživného. Manžel svoju povinnosť pravidelne plnil, ale s prechodom meny na euro a zvýšením nákladov sme sa ústne dohodli na jeho zvýšení. Ľutujem, že som túto dohodu nepodložila písomne. Manžel sa potom znovu oženil a odsťahoval sa úplne mimo našeho mesta a kraja. K deťom si chodil, keď mu to vyhovovalo. Stávalo sa, že mi dieťa vrátil viackrát po víkende choré. Pri mojich námietkach mi svojvoľne znížil sumu výživného na úroveň spred 10 rokov, čo je nedostačujúce. Pripomeniem, že deti sú stredoškoláčka a žiačka 9. ročníka základnej školy s poruchami učenia a zdravotnými problémami. Ako mám postupovať, ak chcem dosiahnuť slušnú úroveň existencie a zabezpečenia detí? Čo všetko je potrebné predložiť a doložiť na súde a čo môže byť predmetom skúmania? Môžu byť dotázované aj deti a čo všetko je predmetom skúmania? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného

Dobrý deň, pri zvýšení výživného je najdôležitejšie v súdnom konaní preukázať takú zmenu pomerov, ktorá odôvodňuje zmenu vyživovacej povinnosti. V zmysle relevantnej judikatúry je takou zmenou už aj samotné dospievanie maloletých detí. V takýchto konaniach súd skúma najmä majetkové pomery na oboch stranách a odôvodnené potreby maloletých detí (v týchto konania sú deti málokedy vypočuté, ale môže sa stať). Súd bude skúmať v prvom rade pomery v čase, keď bolo pôvodným súdnym rozhodnutím určená vyživovacia povinnosť. Následne bude v konaní skúmať, akým spôsobom sa zmenili pomery u povinného rodiča a tiež u maloletých detí za uplynulých 10 rokov. Vy budete musieť súdu najmä preukázať (vzhľadom na to 10 rokov) rapídne zvýšenie nákladov na starostlivosť o maloleté deti. Túto Vašu povinnosť budete musieť čo najdôkladnejšie preukázať, aby súd mal preukázané náklady na starostlivosť o maloleté deti. Preukázané náklady na starostlivosť o maloleté deti tvoria základ pre rozhodnutie súdu o zvýšení výživného. Rovnako bude súd skúmať schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného rodiča (t.j. či sa mu zvýšil príjem, či má aj iný príjem, ktorý predtým nemal...). Po zistení skutočného stavu vecí súd rozhodne o zvýšení výživného.

Trápi vás "Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na lehotu doručenia dokladu o prijme na súd v kontexte rozvodového konania. Môj brat obdržal od súdu predvolanie na rozvodové konanie a musí doručiť potvrdenie o prijme do 5 dní. Avšak uvedená lehota nešpecifikuje, či sa jedná o pracovné dni alebo o dni kalendárne. Predvolanie dostal v piatok a nevidím spôsob, ako by mohol doručenie stihnúť do 5 dní vrátane soboty a nedeľe. Súhlasíte? Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného

(odpoveď odoslaná: 05.11.2018)

Dobrý deň, áno do počítania lehôt podľa dní na začiatku lehoty spadá aj sobota a nedeľa. Tzn. že 5 dňová lehota mu začala plynúť v sobotu a posledným dňom lehoty je streda. V prípade, že nie je uvedené, že tak má spraviť v 5 pracovných dňoch, má sa na mysli kalendárny deň. Ide však iba o tzv. sudcovskú alebo procesnú lehotu, ktorej zmeškanie nie je spojené so žiadnou sankciou. Ak by to Váš brat stihol iba 6. alebo 7. deň lehoty, nestratí žiadne právo v súdnom konaní. Postačuje, ak sa ospravedlní z dôvodu, že od zamestnávateľa nebolo možné potvrdenie získať skôr. Často súdy postupujú dokonca tak, že sa potvrdenie o príjme predkladá až na súdnom pojednávaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň. Navštevujem druhý ročník vysokej školy a žiadam od otca vyššie výživné. Súdny proces prebieha už 13 mesiacov. Posledné pojednávanie bolo 10. apríla 2015 a sudkyňa nariadila otovi doložiť príjem. Otec žije a pracuje vo Švajčiarsku a potom má súd tento doklad preložiť do slovenčiny. Moja otázka znie: Je v poriadku, aby uplynulo 5 mesiacov a nič sa nedeje? Existuje zákonom daná doba, do ktorej to otec musí doložiť? Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného

(odpoveď odoslaná: 08.09.2015)

Dobrý deň. Nakoľko nie je možné, aby zákon upravoval lehotu pre každý jeden prípad, ktorý sa v rámci civilného procesu v konaní vyskytne, niektoré lehoty môže určiť priamo súd. Pokiaľ určil lehotu na predloženie predmetného dokladu súd, ide o tzv. sudcovskú lehotu, nie zákonnú. Ak sú na to splnené zákonné podmienky, porušenie sudcovskej lehoty môže byť sankcionované uložením poriadkovej pokuty. Čo sa týka dĺžky konania, táto nie je v podmienkach SR ničím výnimočná. Pokiaľ však máte záujem, môžete na súd zaslať písomnú urgenciu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aký je postup pri podaní návrhu na zvýšenie výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.