Máte
otázku?

Čierny odber elektrickej energie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Čierny odber elektrickej energie

Dobrý deň, moja otázka sa týka situácie mojej priateľky. Jej situácia je nasledovná: Je rozvedenou matkou dvoch detí. V minulosti ju jej bývalý manžel fyzicky a psychicky týral, pričom dokonca občas vyhrozoval zabitím. Kvôli tejto situácii sa asi pred tromi rokmi odsťahovala s mladším synom do Rakúska, kde žijú dodnes. Jej bývalý manžel zanechal po sebe množstvo dlhov, a navyše je ona vlastníčkou rodinného domu, v ktorom spolu bývali a na ktorom ešte stále spláca hypotéku. Po rozvode jej exmanželovi, aby nezostal na ulici, dovolila, aby naďalej v dome býval spolu so starším synom. Problém nastal pred dvoma dňami, keď zamestnanci Slovenských elektrární pri kontrole meračov zistili, že v dome bol za jej neprítomnosť (asi tri roky) nelegálne odobrávaná elektrická energia. Za tento čin je zodpovedný jej bývalý manžel. Zamestnanci elektrárne informovali jej syna, že budú kontaktovať ju ako posledného vlastníka nehnuteľnosti. Potrebujem radu. Ako by sme mali postupovať, čo môžeme očakávať a ako by sa dala táto situácia vyriešiť? Vopred ďakujem za promptnú odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Čierny odber elektrickej energie

Dobrý deň,

v danom prípade možno predpokladať, že ak zmluva o dodávke elektrickej energie bola uzavretá medzi dodávateľom a vlastníkom nehnuteľnosti, budú sa elektrárne primárne domáhať svojich nárokov (spočívajúcich v uvedených nelegálnych odberoch) voči vlastníkovi nehnuteľnosti. 

Odporúčame Vám jednoznačne rokovať s dodávateľom a uviesť celú situáciu tak, ako ste ju popísali vyššie - rovnako je nutné uviesť, že vlastníčka nehnuteľnosti o uvedených manipuláciach s meračmi ani o čiernom odbere nevedela a pokúsiť sa vyriešiť danú vec mimosúdne a súčasne tak, aby bolo zohľadnené, že vlastníčka domu uvedenú situáciu nespôsobila a že dodávateľa v skutočnosti poškodil práve jej bývalý manžel.

Napriek uvedenému z hľadiska dodávateľa to môže byť v danom prípade práve vlastník domu, ktorý svojím konaním umožnil uvedené manipulácie a čierny odber a preto sa budú domáhať škody od nej. Konkrétny postup bude závisieť od bližších, konkrétnych okolností, no nie je vylúčené, že aj z právneho hľadiska bude vlastníčka domu zodpovedná za uvedenú škodu.

Ak by tomu tak bolo a musela by uhradiť dodávateľovi určitú náhradu, v rámci regresu by si ju mohla následne uplatňovať voči svojmu bývalému manželovi - a to aj súdnou cestou. Vzhľadom na jeho zadĺženosť je ale otázna, či by aj prípadný úspech v tomto konaní (ktoré môže byť taktiež samo o sebe spojené s určitými nákladmi) a priznanie plnenia neskončilo jeho nevymožením.

Trápi vás "Čierny odber elektrickej energie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čierny odber elektrickej energie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo mám robiť v prípade, keď som zistila, že niekto neoprávnene odoberá elektrickú energiu od suseda. Ako sa mám zachovať a aké dôsledky to môže mať pre dotyčného, ktorý je navyše v podnájme? Aký postup je potrebný v tomto prípade?

Odpoveď: Čierny odber elektrickej energie

(odpoveď odoslaná: 08.04.2024)

Dobrý deň, v prípade, ak dôjde k neoprávnenému odoberaniu elektriny, tento problém by mal byť v prvom rade riešený ohlásením príslušnému dodávateľovi elektrickej energie. Dodávateľ má právomoc a mechanizmy na to, aby zistil neoprávnené odoberanie elektriny a mohol proti tomu podniknúť kroky. Okrem toho, je možné o tomto konaní informovať aj políciu, pretože ide o trestný čin podľa Trestného zákona Slovenskej republiky, konkrétne o trestný čin krádeže. Čo sa týka osoby, ktorá je v podnájme, je dôležité zvážiť, či o tejto situácii vedel alebo mohol vedieť aj prenajímateľ bytu/domu. V takom prípade by sa s ním malo skontaktovať, aby bol informovaný a mohol prípadne podniknúť ďalšie kroky. V každom prípade je dôležité situáciu dokumentovať a zabezpečiť si relevantné dôkazy pre prípadné ďalšie právne kroky.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čierny odber elektrickej energie (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadne odberu elektriny. V našom susedstve v roku 2022 začali stavať rodinný dom v záhradkárskej oblasti. Susedovi neskôr zapojili elektrinu ako nám, avšak my sme ju mali zavedenú už 7 rokov. Kým nesťahoval, nemali sme s odberom žiadny problém, dokonca sme pri vyúčtovaní dostávali naspäť preplatky. Avšak od roku 2022 máme samé nedoplatky a to nemalé. Za 1 rok sa nám zvýšil ročný odber o 1700 kWh, čo je približne o tretinu, pričom chatu využívame zhruba 7 mesiacov. Na zimné obdobie odchádzame domov do paneláku. Všetko si píšeme, čo sme mali zapnuté - práčku, myčku atď. Všimli sme si, že keď je sused doma a niečo robí, náš odber sa zvýši. Napríklad keď zapnem práčku, mám denný odber 7 kWh za deň, ale keď príde víkend a rovnako zapnem práčku, máme denný odber 16 kWh za deň. Je nutné vedieť, že šetríme, kde sa dá, veľa varíme v kotlíku, pečieme v peci, teda elektrické spotrebiče využívame čo najmenej a predsa niekedy naša spotreba vyskočí a to bezdôvodne. Ako by som mohla tento náš problém riešiť? Na koho by sme sa mali obrátiť? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Andrea

Odpoveď: Čierny odber elektrickej energie

(odpoveď odoslaná: 16.09.2023)

Dobrý deň, vzhľadom na situáciu, ktorú popisujete, je možné preskúmať viaceré aspekty. Prvým krokom je overiť, či sa výrazne zvyšuje spotreba v čase, keď Váš sused pracuje na jeho stavbe. Vaše počítadlo môže byť napojené na susedove zdroje, čo by viedlo k zvýšenej spotrebe. Ak máte k dispozícii údaje, ktoré potvrdzujú výrazné zvýšenie spotreby elektriny počas času, keď Váš sused pracuje, je potrebné sa poradiť s odborníkom na elektrické inštalácie. Ten môže detegovať možnú nezrovnalosť. Pokiaľ je zistená chyba v zapojení alebo neoprávnené odoberanie elektrickej energie, môže byť vhodné sa obrátiť na políciu pre krádež, ale to musíte preukázať, že Vám odoberá elektrinu.


Podotázka: Čierny odber elektrickej energie (Občianske právo)

Dobrý deň,
Ak zistím, že mi niekto načierno zapojil elektriku, na koho sa mám obrátiť?

Odpoveď: Čierny odber elektrickej energie

(odpoveď odoslaná: 11.03.2022)

Dobrý deň,
v prvom rade sa obráťte na distribučnú spoločnosť, ktorá dodáva el. energie vo Vašej obci. Ak sa tieto skutočnosti potvrdia, môže sa jednať aj o trestný čin. V takom prípade Vy alebo distribučná spoločnosť budete môcť podať aj trestné oznámenie.


Trápi vás "Čierny odber elektrickej energie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čierny odber elektrickej energie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Žijeme v dvojdomku s jedným popisným číslom, máme spoločné všetky služby (plyn, voda, elektrina) a chceli by sme sa rozdeliť tak, aby mal každý svoje pripojenie a platil za seba. Každý z nás má vlastný vchod.

Odpoveď: Čierny odber elektrickej energie

(odpoveď odoslaná: 21.05.2020)

Dobrý deň,
Vami položená otázka umožňuje v podstate tri odpovede :

1./ Kontaktovať jednotlivých dodávateľov médií s vybudovaním samostatných vedení rozvodov pre bytové jednotky, k čomu budete potrebovať prísl. projektovú dokumentáciu.

2./ Stavebné rozdelenie rodinného domu na dve bytové jednotky, k čomu budete potrebovať znal. posudok na technickú realizíciu rozdelenia RD na dve byt. jednotky a následne požiadate stav.úrad o stav. povolenie. Po zrealizovaní prísl. stav. úprav, vrátane rozvodov jednotlivých médií, bude RD rozdelený na dve byt. jednotky a požiadate o zápis aj katastrálny odbor. 

3./ Bez stavebných úprav a zásahov do RD vec môžete riešiť aj tak, že spíšete dohodu o podieľaní sa na nákladoch súvisiacich s dodávkou jednotlivých médií a to podĺa spoluvlastníckych podielov pri zohľadnení počtu osôb, ktoré jednotlivé bytové jednotky obývajú. 


Podotázka: Čierny odber elektrickej energie (Občianske právo)

Prosím Vás o radu, či je zmluva s dodávateľom (K.) platná, keď nie je podpísaná konateľom, ale iba mnou ako odberateľom. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čierny odber elektrickej energie

(odpoveď odoslaná: 20.01.2017)

Dobrý deň, súkromné právo sa riadi zásadou neformálnosti právnych úkonov, čo znamená, že je možné zmluvy uzatvárať aj ústnou formou bez nutnosti podpisu písomného vyhotovenia zmluvy. Písomná forma akejkoľvek zmluvy musí byť dodržaná iba v prípade, ak to vyžaduje zákon (napr. kúpna zmluva na nehnuteľnosti). Rovnako musí byť písomná forma zmluvy dodržaná v prípade, ak si to vyžiada jedna zo zmluvných strán (ak ste mu oznámili, že požadujete zmluvu uzatvoriť písomne, právny vzťah vznikne až podpisom zmluvy). Ak vo Vašom prípade ide o kúpnu zmluvu na tovar a s dodávateľom ste sa dohodli na množstve, akosti, cene tovaru došlo medzi Vami k uzatvoreniu kúpnej zmluvy aj bez toho, aby ste podpisovali kúpnu zmluvu. Písomné vyhotovenie kúpnej zmluvy, ktorou disponujete Vy môže byť listinným dôkazom pre preukázanie vzniku právneho vzťahu. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Čierny odber elektrickej energie (Občianske právo)

Dobrý den. S dátumom dna 12.9.2016 mi bola vystavená upomienka c. 6510169342 na dlžnú sumu podla rozpisu pohladávok na zadnej strane v ciastke 1 211,84 eur. Po dlhodobom pobyte v zahranicí som sa vrátila na Slovensko 18.09.2016 a dna 22.9.2016 som celú sumu uhradila priloženou poštovou poukážkou. Táto suma Vám bola pripísaná na úcet dna 26.9.2016, túto informáciu mi podala Vaša pracovnícka p. pri reklamacnom telefonickom rozhovore. Následne nám bola dna 27.09.2016 prerušená distribúcia plynu. Pán z plynárni bol nehorázne neprístupný a vobec s nami nechcel hovorit. S takým prístupom k zákazníkovi v zahranicí som sa nestretla. Kedže podla obchodných podmienok cl IV. bod 11, moj závazok voci Vám bol splnený dna 26.9.2016 pripísaním úhrady na Váš úcet, nebol dovod na prerušenie dodávky plynu dna 27.09.2016. Preto žiadam o stornovanie následných faktúr c. 6800034021 na sumu 90,76 eur a faktúru c. 6800034145 na sumu 90,76 eur a zaslanie dobropisov na moju adresu. Zároven žiadam, aby mi neboli do vyriešenia problému zasielané žiadne upomienky. Verím, že táto záležitost bude vybavená k mojej spokojnosti, aby sme mohli dalej pokracovat v zmluve uzatvorenej dna 01.08.2012. Dobrý deň, pani dovoľujeme si Vás informovať, že k prerušeniu dodávky zemného plynu na Vašom odbernom mieste došlo k termínu 21.09.2016. Vaše odberné miesto bolo odpojené z dôvodu neuhradenia faktúry za zemný plyn a preddavkových platieb v celkovej sume 1 049,84 Eur so splatnosťou do 31.07.2016. Dňa 10. 08. 2016 sme Vám zaslali upomienku s náhradným termínom splatnosti do 31.08.2016. Keďže nebol dodržaný náhradný termín splatnosti, bola dňa 21. 09. 2016 prevádzkovateľovi distribučnej siete, zaslaná požiadavka na prerušenie distribúcie plynu. Na základe úhrady platby dňa 26.09.2016 dodávku zemného plynu na Vašom odbernom mieste obnovila. Telefonicky rozhovor s pracovnickou bol zrealizovaný následne, k termínu 28.09.2016. Mrzí nás vzniknutá situácia, ale v dôsledku neuhradenia platby v dohodnutom termíne nie je možné stornovať poplatky za prerušenie dodávky zemného plynu, vzhľadom na to, že tieto poplatky sú v celkovej výške fakturované od prevádzkovateľa distribučnej siete. Prosím o posúdenie a vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čierny odber elektrickej energie

(odpoveď odoslaná: 30.11.2016)

Dobrý deň, každý je ako účastník zmluvného vzťahu povinný dodržiavať povinnosti, na ktoré sa zaviazal a vykonávať oprávnenia, ktoré tvoria obsah právneho vzťahu. Pre posúdenie správnosti resp. nesprávnosti postupu dodávateľa plynu je preto nevyhnutné najskôr sa dôkladne oboznámiť s obsahom zmluvy uzatvorenej dňa 01.08.2012 ako aj všeobecných obchodných podmienok, ktoré sú jej súčasťou. Bez týchto vedomostí nie je možné zodpovedať Vašu otázku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čierny odber elektrickej energie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.