Máte
otázku?

Omylom zaslané peniaze na účet


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Omylom zaslané peniaze na účet

Dobrý deň, chcem sa spýtať na situáciu, ktorá nevznikla mojim pričinením. Pred 5 rokmi som dostala na bežný účet peniaze ktoré mi nepatrili. Išlo o omylom zaslané peniaze na účet, ktorý patril mne. Keďže to bolo na prelome roku 2008/2009 pri zmene meny na eurá, túto transakciu som si nevšimla, alebo priradila k niečomu inému i napriek tomu že išlo o 500 eur. Po viac ako 4 rokoch som náhodne zo stratených výpisov účtu prišla na položku, ktorá je touto platbou a ktorá ako som zistila nepatrila mne. Keďže bol na výpise účtu uvedený majiteľ účtu, vydedukovala som, že išlo o jednu veľkú spoločnosť so spotrebným tovarom, v ktorej som si toho času kupovala tovar v tejto cene. Tovar bol poškodený a po vrátení som dostala na ruku peniaze. Pravdepodobne vo firme urobili chybu a zaslali mi dvojmo peniaze i na účet. Zistila som si že premlčacia doba je 3-4 roky. No ja by som chcela peniaze i tak vrátiť, pretože sa obávam, že keď som si nevšimla že mám na účte peniaze, čo nepatria mne, tak je možné že som si nevšimla i nejakú výzvu firmy o vrátenie peňazí, ktorá by bola podnetom na trestné oznámenie. Počula som o prípadoch, kedy väčšie firmy čakali roky, aby človeku nabiehali úroky. Moja obava vyplýva z toho, že som sa v tom čase dlhodobo nezdržiavala v mieste trvalého bydliska a je možné že naozaj nejaká výzva prišla. Chcem sa spýtať ako prebiehajú tieto výzvy..ide o jednu výzvu,ktorá musí byť doručená do vlastných rúk dlžníka, alebo o viac výziev? Kedy výzva nadobúda formu pravoplatného dokladu. Je možné aby som o tom nevedela, poprípade dá sa to niekde zistiť? Rada by som peniaze vrátila majiteľovi, no ľudia v okolí ma odrádzajú a tvrdia, že keď to udem riešiť po takom čase, možem mať z toho problémy. Poprípade by som sa rada spýtala, či by bolo vhodné si pri prípadnom vrátení peňazí pýtať nejaký doklad alebo potvrdenie o tom, že nemám vo firme v tejto záležitosti nejaké dlhy. Dakujem za odpoveď.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

Dobrý deň,

pokiaľ ide o omylom zaslané peniaze na účet, ktorý patrí Vám, platí, že ste sa bezdôvodne obohatili. V tomto ide o bezdôvodné obochatenie bez právneho dôvodu.

 

Pokiaľ Vás uvedená spoločnosť vyzvala na vrátenie peňazí je potrebné ich vrátiť. Je však potrebné uviesť, že pri bezdôvodnom obohatení platí 2 ročná premlčacia lehota, ktorá plynie od okamihu, kedy došlo k prevodu a kedy sa dozvedel veriteľ, kto sa na jeho úkor obohatil. V tejto lehote je potrebné podať žalobu na súd (výzva nestačí).

 

Pred podaním žaloby by Vás veriteľ mal vyzvať na vrátenie omylom zaslaných peňazí na účet. Pokiaľ k tomu nedošlo a nevyzval by Vás na vrátenie peňazí pri žalobe na vydanie omylom zaslaných peňazí na účet by súd veriteľovi nepriznal úroky z omeškania a ani trovy súdneho konania. 

 

Pokiaľ sa rozhodnete peniaze vrátiť, odporúčam Vám najskôr poštou kontaktovať uvedenú spoločnosť, popísať im, čo sa stalo a požiadať ich o zaslanie účtu k úhrade sumy. Pokiaľ by sa stalo, že by spoločnosť Vás už raz vyzvala na vrátenie peňazí a Vy ste na výzvu nereagovali, potom, ak im pošlete uvedenú sumu, upozorníte na seba a môžu od Vás požadovať aj úroky z omeškania. Vzhľadom na to, že je Váš čin morálny a peniaze vraciate dobrovoľne nepredpokladám, že by to urobili. Tá možnosť tu ale je. Priznanie sa k omylom zaslaným peniazom na účet by Vám teda mohlo spôsobiť ďalšie problémy a výdavky.

Trápi vás "Omylom zaslané peniaze na účet" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, nedávno mi na účet omylom pripísali 600 eur. Keďže podnikám s internetovým obchodom, myslela som si, že peniaze mi patria. Teraz som však obdržala predvolanie na políciu a chcela by som vedieť, čo môžem očakávať a aké kroky budú nasledovať. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 01.02.2024)

Dobrý deň,
trestný zákon upravuje tzv. trestný čin zatajenia veci v ust. § 236:

Kto si prisvojí cudziu vec malej hodnoty, ktorá sa dostala do jeho moci nálezom, omylom alebo inak bez privolenia oprávnenej osoby, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

V prípade, že ste boli predvolaná, tak pravdepodobne bude nasledovať Váš výsluch. Odporúčam Vám vyhľadať pred výsluchom pomoc advokáta, aby Vám ohľadom výsluchu poradil. V prípade však, ak ste si mysleli, že peniaze patria Vám kvôli Vášmu internetovému obchodu, tak nepôjde o vyššie uvedený trestný čin, nakoľko sa pri ňom vyžaduje úmyselné zavinenie.

Ak Vám však prišla výzva na vrátenie z banky a vy ste to nerešpektovali, tak to môže byť problém. Poraďte sa s advokátom. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Pred rokom som omylom poslala peniaze na iný účet, než som chcela. Prišla som na to až teraz. Majiteľ účtu mlčí a peniaze nevrátil. Ako by som mala postupovať? Aká je premlčacia doba v takýchto prípadoch? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 25.08.2023)

Dobrý deň,
ak viete údaje toho komu boli peniaze zaslané, tak Vám odporúčam adresovať mu písomnú výzvu s tým, aby Vám peniaze vrátil v určitej lehote, napríklad 10 dní od doručenia výzvy, a pošlite to poštou doporučene, aby ste vedeli, kedy to prevzal. Do výzvy uveďte, že ste mu peniaze zaslali omylom, a že ide o bezdôvodné obohatenie, teda nemá nárok nato si peniaze ponechať. Môžete tiež uviesť, že v prípade, ak peniaze v lehote nevráti, tak podáte žalobu na súd a okrem istiny budete žiadať aj úroky z omeškania, a v prípade, že osoba súdny spor prehrá, tak bude musieť zaplatiť aj trovy súdneho konania. 

Ak údaje danej osoby neviete, tak sa informujte v banke. Banke uveďte, že ste peniaze danej osobe poslali omylom a banka by Vám mala tieto údaje oznámiť po tom ako vyzve majiteľa účtu. 

Premlčacia doba je trojročná objektívna, ktorá začína plynúť odo dňa kedy k bezdôvodnému obohateniu došlo a dvojročná subjektívna, ktorá plynie od momentu, kedy ste sa o premlčaní dozvedeli. Ak jedna z týchto dôb uplynie, tak pôjde o premlčaný nárok. 


Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať ďalej. V nedeľu som totiž nesprávne odoslala peniaze na iný účet, ako som mala.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 16.09.2022)

Dobrý deň,

 

v prvom kroku treba kontaktovať banku a skúsiť to riešiť cez ňu. Ak sa nepodarí sprostredkovať vrátenie omylom zaslanej platby týmto spôsobom, tak treba vyžiadať údaje o majiteľovi účtu s tým, že následne ho môžete žalovať a žiadať vydanie bezdôvodného obohatenia.


Trápi vás "Omylom zaslané peniaze na účet" a chcete pomôcť?

Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, pán Ficek, chcem sa spýtať na niečo, čo sa mi stalo v banke. Bola som tam si založiť účet, ale niečo im tam blokovalo a účet sa založiť nedal. Povedali mi, že tento problém môže byť spôsobený tým, že mám exekúcie. V centrálnom registri mi našlo dve exekúcie. Keď tieto vyrovnam, správne rozumiem, že si potom budem môcť založiť účet? Nebola som informovaná o tom, že ak má človek exekúciu, účet v banke mu nezaložia. Toto je pre mňa novinka. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 17.07.2020)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že v centrálnom registri máte evidované dve exekúcie.
Ak myslíte Centrálny register dlžníkov, tejto otázke sme sa pred pár dňami venovali a opakujeme, že sa nejedná o oficiálny register /citujeme z tlačovej správy NBS / :

"Upozornenie NBS - Centrálny register dlžníkov SR
07. 06. 2019 | Tlačová správa NBS
Národná banka Slovenska upozorňuje na službu poskytovania tzv. výpisov o bezdlžnosti prostredníctvom internetovej stránky Centrálny register dlžníkov SR (CERD) - www.registerdlznikov.sk.
CERD nie je evidovaný ako oficiálny register, ktorý eviduje a spracúva údaje o klientoch, ich úverových záväzkoch a platobnej disciplíne podľa platných právnych predpisov Slovenskej republiky.
Jednou zo služieb CERD-u je údajná možnosť získania informácie o vašich záväzkoch a platobnej disciplíne vo forme výpisu o bezdlžnosti, ku ktorému je možné získať prístup po registrácii a uhradení poplatku v zmysle cenníka.
CERD nemá a ani nemal prístup k ; údajom z oficiálnych registrov a ani od ich užívateľov.
Výpis z registra dlžníkov, ktorý vydáva CERD a vyberá zaň poplatky tak nie je pre finančné inštitúcie relevantný, nakoľko neobsahuje reálne informácie o finančných záväzkoch dotknutej osoby.
Národná banka Slovenska
oddelenie komunikácie
Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava
Kontakt: press@nbs.sk, +421-2-5787 2162, +421-2-5787 2161"


Či máte nejaké exekúcie, môžete zistiť na stráne Centrálneho registra exekúcií, kde zistíte aktuálny stav, prípadne môžete kontaktovať prísl. okresný súd miesta trvalého pobytu alebo Okresný súd Banská Bystrica
/https://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/reg-detail/sud/sud_139, prípadne https://obcan.justice.sk/poverenia/rozsirene-vyhladavanie, ako aj https://cre.sk/CRE-portal/default.aspx?ReturnUrl=%2fCRE-portal%2f&AspxAutoDetectCookieSupport=1/.


Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť? Stala sa mi nepríjemná situácia: na môj osobný účet boli zaslané peniaze z nemenovanej firmy pred tromi rokmi. Vtedy som si to nevšimla, pretože účet bol v exekúcii. Takže všetko, čo tam prišlo, ihneď odišlo a účet je už minimálne tri roky zrušený. Chcela by som sa spýtať, či môže firma odo mňa vymáhať peniaze, ktoré som fyzicky ani nemala. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 16.07.2020)

Dobrý deň,
odpoveď na Vašu otázku začneme od konca Vašej otázky.

Nie je podstatné to, či ste si peniaze aj sama použili. Musíme uviesť, že aj keď ste ich z účtu nevybrali, exekvoval ich exekútor na úhradu Vášho dlhu v exekučnom konaní a teda o toľko menej peňazí bolo použitých reálne z Vašich peňazí. Exekútor neskúma, či peniaze na Váš účet boli zaslané oprávnene alebo dokonca omylom. Nie je podstatné ani to, že účet v banke je už zrušený.

V otázke neuvádzate, o akú sumu ide a ktorá firma od Vás požaduje peniaze vrátiť, zrejme teda Vám bola zaslaná len výzva k vráteniu peňazí.

Podľa § 107 Obč. zákonníka platí :


"(1) Právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa oprávnený dozvie, že došlo k bezdôvodnému obohateniu a kto sa na jeho úkor obohatil.
(2) Najneskôr sa právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia premlčí za tri roky, a ak ide o úmyselné bezdôvodné obohatenie, za desať rokov odo dňa, keď k nemu došlo.
(3) Ak sú účastníci neplatnej alebo zrušenej zmluvy povinní navzájom si vrátiť všetko, čo podľa nej dostali, prihliadne súd na námietku premlčania len vtedy, ak by aj druhý účastník mohol premlčanie namietať."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že dvojročná lehota plynie odo dňa, keď sa oprávnený (firma ako veriteľ) dozvie o tom, že došlo k bezdôvodnému obohateniu a kto sa na úkor oprávneného - veriteľa obohatil, oba predpoklady musia byť splnené súčasne; údaje firme ako veriteľovi zrejme poskytla banka v súlade s ust. zákona o bankách.

Citujeme z rozs. KS BB 17Co/301/2011 :

"Prvostupňový súd správne uviedol, že právo na vydanie bezdôvodného obohatenia ako majetkové právo sa premlčuje v zákonom stanovenej troj alebo desať ročnej premlčacej dobe podľa § 107 ods. 2 OZ, v rámci ktorej plynie dvojročná subjektívna premlčacia doba podľa § 107 ods. 1 OZ. ..... Súd musí v konaní o vydanie bezdôvodného obohatenia posúdiť námietku premlčania komplexne z hľadiska ustanovenia § 107 OZ a aj bez námietky účastníka z úradnej povinnosti skúmať aj to, či sa na danú vec vzťahuje trojročná alebo desaťročná objektívna premlčacia doba."

Sme názoru, že vzhľadom k tomu, že peniaze boli zaslané na Váš účet, a aj keď nie úmyselne /nie je podstatné/, ste o pripísaní sumy na Váš účet vedeli a že sa oboznamujete s výpisom z účtu (koncom roka dostávate výzvu od banky, aby ste si prekontrolovali údaje).
Ak ste obdržali výzvu od firmy (veriteľa) k vráteniu peňazí (nevieme o akú sumu ide), v prípadnom súdnom konaní neobstojí tvrdenie, že keďže účet bol blokovaný exekútorom, že ste o uvedenej platbe nevedeli, teda veriteľ najskôr v súdnom konaní uspeje s tým, že bude trvať na 10 ročnej premlčacej dobe."


Odporúčame sumu firme vrátiť na účet, ktorý je uvedený vo Vašom výpise z účtu v čase, keď suma bola pripísaná na Váš účet (účet odosielateľa). Ak nemáte dostatok fin. prostriedkov na úhradu v celosti v jednej sume, odporúčame dohodnúť sa na splátkach. "


V prípade potreby nám pošlite dohodu o splátkach na prekontrolovanie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň.
Vec: Zmena osobných údajov v banke bez podania žiadosti resp. povolenia
Stalo sa mi to, že Banka mi svojvoľne zmenila telefónne číslo (zo súkromného na firmene), na ktoré mi chodí SMS s kódom pri prihlasovaní do online bankingu. Prípadne potvrdenie pri platbách
Do Banky som volal a podal reklamáciu / sťažnosť, že ich žiadam o vysvetlenie. V telefonáte som im všetko vysvetlil a operátor potvrdil, že žiadosť o zmenu údajov neevidujú.
Prišla mi od reklamačného odpoveď, v ktorej stojí: V prípade, ak je zmena v osobných údajoch v ŽIADOSTIACH, systém automaticky vygeneruje žiadosť o zmenu. Tak to bolo aj v tomto prípade, kedy sa na základe žiadosti H. 2 vygenerovala automaticky žiadosť o zmenu údajov č. G. 8 a na jej základe sa Vám aktualizovali údaje a aj telefónne číslo.
ŽIADOSŤAMI majú na mysli moju žiadosť o posúdenie/schválenie hypotéky. Hypo bola podaná prostredníctvom mojej špecialistky na HYPO, ktorá nie je zamestnankyňa žiadnej Banky. Špecialistka použila do žiadosti o HYPO moje firemné číslo, ktoré používam bežne. A tam sa to stalo bez toho, aby si to banka overila resp. ja som to banke odsúhlasil.
Považujem to za ohrozenie bezpečnosti môjho účtu. Telefónne číslo spadá pod najprísnejší proces pri zmene údajov. Nepodal som písomnú, elektronickú ani ústnu žiadosť o zmenu údajov, ani som nebol fyzicky na pobočke. Pri podaní žiadosti o HYPO som nešiel do banky, išla tam len moja špecialistka. Banka sa odvoláva na automaticky generovanú žiadosť o zmenu osobných údajov pri žiadosti o "nejaký finančný produkt". Môžem sa nejako brániť ? Myslím, že výsledok sporu by bol neurčitý, ale kto zaplatí trovy atp. ? Banky nemajú pochopenie pre spotrebiteľa ak nestihne zaplatiť splátku a pod.
Ďakujem za každú odpoveď.
S pozdravom Lukáš

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 09.07.2020)

Dobrý deň,
vo veci odporúčame kontaktovať banku a zmeniť kontaktné údaje a žiadať o vysvetlenie prečo došlo k zmene kontakt. údajov. Zrejme bolo aj chybou špecialistky na HYPO, keď v dokladoch resp. žiadosti pre banku uviedla kontaktné údaje na pracovné tel. číslo.
Ak nepochodíte, odporúčame kontaktovať ústredie príslušnej banky a túto žiadať o vysvetlenie alebo kontaktovať bankového ombudsmana.

Na súdny spor to nevidíme, lebo nápravu je možné zabezpečiť jednoduchým admin. postupom podľa inštrukcií banky.


Trápi vás "Omylom zaslané peniaze na účet" a chcete pomôcť?

Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, vznikol jeden problém. Osoba mi dobrovoľne poslala peniaze, ktoré som však už minul. O deň neskôr si ich chcela naspäť, ale keďže som ich nemal, nebol som schopný vrátiť ich. Táto osoba mi oznámila, že ma udá. Môže mi to spôsobiť problémy?

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 17.02.2020)

Dobrý deň, 

na úvod otázka : Z akého dôvodu usudzujete, že peniaze boli uhradené dobrovoľne ?

Nepíšete v otázke, či osobu, ktorá Vám peniaze poslala na účet poznáte a či voči tejto osobe máte nejakú pohľadávku, teda daná osoba Vám dlhuje peniaze.

Ak osobu, ktorá Vám peniaze poslala a túto nepoznáte, ani právny dôvod úhrady peňazí na Váš účet, je možné, že došlo k úhrade omylom, teda daná osoba sa pomýlila v čísle účtu - resp. v nejakom čísle, na ktorý chcela poslať peniaze a z tohto dôvodu peniaze prišli na Váš účet.

Vec sa má tak, že osoba, ktorá omylom poslala peniaze na Váš účet, ak jej tieto nevrátite v stanovenej lehote a to na rovnaký účet, z ktorého boli poslané, pretože neexistoval nijaký právny dôvod, môže sa obrátiť na svoju banku a tá jej poskytne údaje o Vás ako prijímateľovi platby.

Následne ak Vás osloví písomne a peniaze napriek tomu nevrátite, môže sa obrátiť na súd so žalobou o vydanie bezdôvodného obohatenia prípadne aj podať trestné oznámenie. Daná osoba sa môže obrátiť aj na advokáta, ktorý v súdnom konaní bude žiadať zaplatiť aj trovy právneho zastupovania, vrátane súdneho poplatku. 

Peniaze je treba vrátiť na ten istý  účet, z ktorého boli poslané, nie na iný - ďalší účet.

 


Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na jednu nepríjemnú situáciu, ktorá sa mi stala. Pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku a mala som dostať rodinné prídavky v hodnote 30 000 eur. Vo svojej žiadosti som uviedla svoje bankové účet, avšak tieto peniaze boli poslané na iný účet. Môžete mi prosím poradiť, čo s tým môžem robiť?

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 14.08.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Z otázky nie je zrejmé, či účet príjemcu bol nesprávne zadaný zo strany vyplácajúcej organizácie alebo Vy sama ste nesprávne uviedli číslo Vášho účtu, na ktorý mali byť rodinné prídavky zaslané.

1./ Pokiaľ ste Vy správne zadali číslo bankového účtu Vás ako prijímateľa a teda chybu urobila organizácia, potom treba požiadať opätovne o zaslanie rodinných prídavkov na Vaše číslo účtu.

2./ Ak ste však  Vy zadali nesprávne číslo účtu a teda pomýlili ste sa v zadanom čísle, a takýto účet aj reálne existuje, potom treba požiadať banku, aby vyžiadala späť od príjemcu, aby peniaze vrátil. V prípade, že peniaze dobrovoľne nevráti, banka na základe Vašej žiadosti by Vám mala poskytnúť údaje o príjemcovi a peniaze budete musieť vymáhať cestou súdu ak tieto dobrovoľne nevráti.

3./ Ak ste Vy sama uviedli nesprávne číslo účtu a Vami zadané číslo účtu neexistuje, potom sa peniaze vrátia na pôvodný účet, teda účet vyplácajúcej organizácie, čo by bolo pre Vás lepšie a peniaze Vám budú zaslané na Váš účet.

 

Odporúčame prekontrolovať z Vašej strany zadané údaje pre výplatu rodinných prídavkov a prípadné Vami zistené nezrovnalosti oznámiť vyplácajúcej organizácii v Rakúsku.

 

 


Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, objednal som si produkt v hodnote 30 eur z istého bazáru. Avšak neobdržal som to, čo som žiadal, jednoducho ide o klamstvo. Použité meno je fiktívne a peniaze išli na jeho účet, zatiaľ čo telefónne číslo sa nachádza na neznámu osobu v Bratislave, ktorá túto SIM kartu predala. Rád by som sa opýtal, čo by som mal v takomto prípade robiť. Má zmysel sa s týmto prípadom ďalej zaoberať? Podľa toho, čo som čítal na internete, polícia nebude za 30 eur iniciovať súdny príkaz na zistenie mena od banky. Ďakujem za rýchlu odpoveď.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 12.03.2017)

Dobrý deň, v takýchto prípadoch je potrebné požiadať Vašu banku o skontaktovanie druhej banky a požiadanie o vrátenie prevedených peňazí (v takýchto prípadoch väčšinou ľudia oznamujú, že prevod bol vykonaný omylom). V prípade neúspešnej snahy o vrátenia peňazí Vám banka oznámi údaje osoby, ktorej bankový účet patrí a Vy môžete túto sumu (30,- €) vymáhať súdnou cestou. Samozrejme je potrebné si dobre zvážiť, či je reálna šanca na vymoženie tejto pohľadávky. Iba súdny poplatok za podanie žaloby je 16,50 € a môžu Vám v súvislosti so súdnym konaním vzniknúť ďalšie náklady, napr. účasť na pojednávaní... Ani právoplatné súdne rozhodnutie Vám však nemusí zabezpečiť reálne vymoženie Vašej pohľadávky, ktorá závisí na tom, či táto osoba vlastní majetok podliehajúci exekúcii. Ak ide o "notorického" dlžníka/podvodníka je iba minimálna šanca reálneho vymoženia pohľadávky.


Trápi vás "Omylom zaslané peniaze na účet" a chcete pomôcť?

Podotázka: Omylom zaslané peniaze na účet (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako bude súd postupovať v prípade prebiehajúceho konania vo veci BSM mojej matky a jej ex-manžela. Zaujíma ma, ako bude hodnotiť financie na jej osobnom účte, na ktorý bol po celý čas od uzavretia ich manželstva až do rozvodu poukázaný môj príjem. Vedenie ďalšieho účtu vtedy nevyhovovalo z finančných dôvodov a s matkou máme dobré vzťahy. Matkin príjem bol na uvedený účet pripisovaný zhruba rok a pol po uzavretí ich manželstva. Potom tento účet prenechala na moje používanie s preberaním všetkých zrážok a jej príjem bol pripisovaný na účet ex-manžela. Rád by som vedel, ako by bolo vhodné ošetriť tento stav, či je možné uzavrieť nejakú dohodu o využívaní účtu alebo iným spôsobom zaistiť, aby moje finančné prostriedky, ktoré boli dobrovoľne pripisované na jej účet, nezvyšovali jej aktíva v rámci BSM. Ďakujem.

Odpoveď: Omylom zaslané peniaze na účet

(odpoveď odoslaná: 02.02.2017)

Dobrý deň,

ak bola na tento účet poukazovaná Vaša výplata, potom tieto peniaze nepatria do BSM. Do BSM patrí len výplata Vašej matky za rok a pol po uzavretí manželstva. Dovoľujem si však uviesť, že preukazovanie nebude v súdnom konaní vôbec jednoduché. Bude potrebné predložiť výpisy z účtu a prípadne potvrdenie Vášho zamestnávateľa o tom, že Vám výplatu poukazoval na matkin účet, a teda že ide skutočne o Vaše peniaze.

Pokiaľ ide o užívanie účtu, do úvahy prichádza  zriadenie disponentského práva k účtu Vašej matky. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Omylom zaslané peniaze na účet" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.