Máte
otázku?

Ako sa brániť proti neoprávnenému vydržaniu vlastných pozemkov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako sa brániť proti neoprávnenému vydržaniu vlastných pozemkov?

Dobrý deň, stratou výdržou sme prišli o lesný pozemok. Nový "majiteľ" ho po zápise do katastra obratom predal svojmu príbuznému. Z listín, ktoré máme k dispozícii z katastra, vyplýva, že dotyčný si rovnako výdržou získal podiely od ďalších niekoľko desiatok vlastníkov, ktorí možno ešte žijú a nemajú tušenie, čo sa deje. V ďalšom prípade je už na katastri podaný návrh na opravu chyby, aby sa nám vrátilo späť približne 3000 m2 pôdy, vlastníkom ktorej sa "omylom" stal náš bývalý sused. Máme obavu, že takýchto skrytých prípadov môže byť viac. Potrebujeme radu, na koho sa máme obrátiť, kto by nám zosumarizoval, čo všetko sme zd'edili, dal do poriadku (ak je to ešte možné) nehnuteľnosti, ktoré nám boli "výdržou" odobraté. Samozrejme všetko ako platenú službu na základe dohody. V dedičstve po oboch rodičoch je veľa nejasností - napríklad zmluvy s pozostatkami byvalých družstiev, podiely v spoločenstve lesov... Pôda a lesy sú v Kežmarskom okrese. Oceniť by sme privítali niekoho z tohto okresu, pretože predpokladáme, že budú potrebné osobné stretnutia. Hľadáme niekoho spoľahlivého a úprimného. Do tejto pomoci by sme chceli zahrnúť aj vybavovanie restitúcií, ktoré nám notár odporučil riešiť. Prajem príjemný deň a ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa brániť proti neoprávnenému vydržaniu vlastných pozemkov?

Dobrý deň, právne skutočnosti týkajúce sa nehnuteľností sú predmetom zápisu v katastri nehnuteľností. Miestne príslušný okresný úrad - katastrálny odbor Vám na poskytne informácie o prevode resp. o inej zmene režimu vlastníctva všetkých stavieb a pozemkov, ktorých ste boli Vy alebo vaši právni predchodcovia vlastníkmi. Na základe poskytnutých údajov je možné zodpovedať, či pri vydržaní pozemkov bol dodržaný zákonný postup a teda, či je tento nevyhnutné namietať a obrátiť sa na súd so žalobou o určenie vlastníckeho práva. V každom prípade môžete na všetky právne úkony spojené so zisťovaním potrebných právnych informácii resp. realizovaní iných úkonov nevyhnutných pri komunikácii so štátnymi orgánmi, splnomocniť advokátsku kanceláriu, ktorej kontakt nájdete na tejto internetovej stránke.

Trápi vás "Ako sa brániť proti neoprávnenému vydržaniu vlastných pozemkov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa brániť proti neoprávnenému vydržaniu vlastných pozemkov? (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 1936 môj dedo vydržal pozemok, ktorý sme využívali bez vyznačenia hraníc. Takto ho využíval môj dedo, môj otec a teraz ho využívam ja. Pred rokom som zistil, že časť tohto pozemku bola prevedená na iného občana z tej istej dediny. Spôsob, akým bol pozemok prevedený, ma zarazil. Bol prevedený vydržaním, čo nie je možné. Dotyčný o tom vie a aj priznal, že časť, ktorú si prisvojil, nikdy nevyužíval. Bývalý starosta bol jeho príbuzný, tak mu pomohol. Neviem, ako mám postupovať, aby som získal späť časť pozemku, ktorú sme využívali dlhé roky. Veľmi by som bol rád, ak by ste mi pomohli. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť proti neoprávnenému vydržaniu vlastných pozemkov?

(odpoveď odoslaná: 08.12.2015)

Dobrý deň, v prvom rade Vám navrhujem preveriť v katastri nehnuteľnosti zápisy vlastníckeho práva k predmetnému pozemku, ktoré svedčia v prospech Vás alebo Vašich predkov. Na zváženie stojí aj preverenie skutočného stavu hraníc Vášho pozemku geodetickým meraním. Vydržanie pozemku, ku ktorému v katastri nehnuteľností svedčia vlastnícke zápisy iných osôb, je veľmi nepravdepodobné. Podľa § 63 ods. 1 notárskeho poriadku, súčasťou notárskej zápisnice o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, musí byť aj vyjadrenie osôb, ktorým posledný zápis v katastri nehnuteľností preukazuje vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo ich právnych nástupcov, ak sú tieto osoby známe, že nemajú k vzniku vlastníckeho práva výhrady; pravosť podpisu osôb na vyjadrení musí byť úradne osvedčená. V prípade, že neboli dodržané podmienky vydržania, máte právo obrátiť sa na súd žalobou o určenie vlastníckeho práva k pozemku. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť proti neoprávnenému vydržaniu vlastných pozemkov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.