POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako postupovať pri podvode?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trenčín

Otázka: Ako postupovať pri podvode?

Dobrý deň. Som otcom 19 r. syna, ktorý je študentom Strednej odbornej školy pre žiakov s telesným postihnutím na Mokrohájskej ceste v Bratislave. Je poberateľom invalidného dôchodku, nakoľko ma DMO a je vozičkár. Syn vykonal výber 570 eur v hotovosti na pobočke Tatra banky v Bratislave za účelom požičania uvedenej sumy svojej "kamarátke a jej priateľovi", ktorí sa vraj dostali do problémov s bývaním a potrebovali na jeden deň požičať peniaze, inak zostanú bez bývania. Synovi ich bolo ľúto, tak im požičal peniaze s tým, že mu ich hneď na druhý deň vrátia. Samozrejme, že už tak nebolo. A nie je tomu tak ani doteraz. Je s ňou v častom kontakte, či už osobné alebo na Facebooku. Dokonca mu pred svedkom podpísala aj dlžobný úpis, kde uznala svoj dlh a zaväzuje sa uvedenú sumu uhradiť na splátky do februára 2017. Nie je to však overené u notára. Ale opäť len same výhovorky aj v písomnej komunikácií. Mám za to, že to mali už vopred premyslené, zahrali to citovo na syna, vedeli veľmi dobre, že tie peniaze nebudú mať hneď na druhý deň a aj tak si ich od neho požičali. Neviem, či tie peniaze dokážeme vôbec nejakým spôsobom dostať od nich späť. Zo synovho vyjadrenia sú to pravdepodobne ľudia bez majetku, svoje fungovanie riešia len nejakými brigádami alebo nejakými podvodmi, čo sa im asi podarilo aj pri mojom synovi. Chcel by som však so synom zájsť na políciu a nahlásiť spáchanie podvodu, pretože si myslím, že takýmto ľuďom by to nemalo len tak ľahko prejsť. Preto by som sa Vás chcel opýtať na radu, aký postup by sme mali zvoliť, čo podať na polícii, ako vlastne postupovať. Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Ako postupovať pri podvode?

Dobrý deň, pokiaľ ho podviedli, môžete podať trestné oznámenie. 

Urobil by som to však až po súdnom konaní, pretože policajti môžu trestné oznámenie odmietnuť kvôli tomu, že ide o civilné konanie a má si to riešiť civilnou žalobou.

Ak má dlžobný úpis (uznanie dlhu) a tiež facebook komunikáciu tak to môže využiť v súdnom konaní.

Po skončení konania, ak to dobrovoľne nezaplatí, podáte návrh na exekúciu a zároveň trestné oznámenie.

Môžete nám tiez poslať tento dlžobný úpis, pozrieme sa na to, či je v poriadku a či sa dá na základe toho dlh vymáhať.

Trápi vás "Ako postupovať pri podvode?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri podvode? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Na začiatku februára sme si v jednej firme objednali výrobu vstavanej skrine. Zložili sme zálohu vo výške 1000 eur a máme o tom príjmový pokladničný doklad s pečiatkou. Skriňa mala byť vyrobená a namontovaná do dvoch týždňov. Po mnohých telefonátoch a sľuboch zo strany majiteľa od nás aj po troch mesiacoch nezískali ani skriňu, ani peniaze. Pán sa stále vyhovára, prekladá nám termíny montáže a ani nám už nezdvíha telefón. Keď sme sa dohodli na určitý termín, má celý deň vypnutý mobil. Hľadala som na Google recenzie a zistila som, že nie sme prví, ktorým takto klame. Ako máme postupovať? Dá sa to vyriešiť aj inak ako súdnou cestou? Je možné, že uvidíme ešte tie peniaze, aj keď má tá firma dlhy? Ďakujem za odpoveď. Lenka

Odpoveď: Ako postupovať pri podvode?

(odpoveď odoslaná: 19.05.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že na strane zhotoviteľa ide o živnostníka. Riešenie Vami uvedeného problému je pomerne jednoduché. V súlade s ust. § 642 Obč. zákonníka je potrebné písomne odstúpiť od zmluvy o dielo a požiadať zhotoviteľa, aby vo veci nenakupoval  žiadny materiál a robil úkony, ktorými by znížil rozsah poskytnutej zálohy. Súčasne ho požiadajte, aby zálohu vrátil vo Vami uvedenej lehote. Ak k vráteniu peňazí nedôjde, vec budete musieť postúpiť na súd s návrhom na vydanie platobného rozkazu. Odstúpenie od zmluvy o dielo pošlite doporučeným listom, ako aj emailom.

Podľa ust. § 642 Obč. zákonníka platí :

"Až do zhotovenia diela môže objednávateľ od zmluvy odstúpiť; je však povinný zaplatiť zhotoviteľovi sumu, ktorá pripadá na práce už vykonané, pokiaľ zhotoviteľ nemôže ich výsledok použiť inak, a nahradiť mu účelne vynaložené náklady."
 
Odporúčame po odstúpení od zmluvy kontaktovať aj Slovenskú obchodnú inšpekciu podľa sídla zhotoviteľa.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri podvode?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.