Máte
otázku?

Výpoveď v práci zo strany zamestnanca


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

Dobrý večer, chcel by som sa opýtať. Môj manžel plánuje dať výpoveď v práci a chcel by sa dohodnúť s nadriadeným. Pôvodne mal pracovný pomer na dobu určitú, ale od minulého roka je na tom na neurčito. Jeho nadriadený mu však nechce vyhovieť a dohodnúť sa. Dá sa s tým niečo robiť? Má možnosť ísť do lepšie platenej práce. Všimli sme si, že v zmluve nemá napísané "na dobu neurčitú", ale "doba určená na neurčitý čas". Je táto zmluva platná? Ako by mal postupovať, aby mohol ukončiť pracovný pomer do konca tohto mesiaca? Máte aj vzor výpovede zo strany zamestnanca? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Dohoda o skončení pracovného pomeru je azda jedným z najjednoduchších spôsobov skončenia pracovného pomeru. Dohodou možno skončiť pracovný pomer k dohodnutému dátumu. Avšak, vzhľadom na to, že ide o dohodu, tak, ako na platnosť každej inej dohody, sa aj v tomto prípade vyžaduje súhlas oboch zmluvných strán. Ak teda zamestnávateľ nesúhlasí s návrhom na skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnanec ho nemôže k tomuto právnemu úkonu nijakým spôsobom donútiť.

Pokiaľ ide o formuláciu času trvania pracovného pomeru, zastávam názor, že v tomto prípade nie je právna formulácia právne významná. Dôležité je, aby bolo každému zrejmé, na akú dobu bol pracovný pomer uzatvorený. V tomto prípade sa domnievam, že takáto spĺňa podmienku určitosti právneho úkonu (právny úkon, na to aby bol platný, musí byť, okrem iného, aj určito vyjadrený, aby nevznikali pochybnosti o tom, aká bola vôľa zmluvných strán). 

K ukončeniu pracovného pomeru 

Ak chce Váš manžel skončiť pracovný pomer, môže tak vzhľadom na to, čo uvádzate, urobiť výpoveďou. Podľa § 61 Zákonníka práce  Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná. Výpoveď môže ako zamestnanec podať z akéhokoľvek dôvodu, alebo aj bez udania dôvodu.

§ 67 Výpoveď daná zamestnancom

Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Pracovný pomer sa končí uplynutím výpovednej doby. Výpovednú dobu upravuje § 62 Zákonníka práce:

§ 62 Výpovedná doba

(1) Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

(2) Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak.

(3) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

(4) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z iných dôvodov ako podľa odseku 3, je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok.

(5) Do doby trvania pracovného pomeru podľa odsekov 3 a 4 sa započítava aj doba trvania opakovane uzatvorených pracovných pomerov na určitú dobu u toho istého zamestnávateľa, ktoré na seba bezprostredne nadväzujú.

(6) Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.

(7) Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.

(8) Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

Obávam sa, že pracovný pomer nebude možné ukončiť od konca tohto mesiaca, nakoľko ak Váš manžel u zamestnávateľa pracoval najmenej rok, jeho výpovedná doba je 2 mesiace. V tomto prípade, ak by podal výpoveď v mesiaci október, výpovedná doba by začal plynúť až od prvého novembra a uplynula by (ak by bola 2 mesačná) 31 decembra.

Ak už má Váš manžel dohodnuté miesto a mohol by nastúpiť do práce, existuje možnosť, avšak ide o porušenie pracovnoprávnych predpisov. Ako uvádza odsek 8 § 62 Zákonníka práce:  Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

Z toho možno vyvodiť, že ak neexistuje písomná dohoda medzi zamestnancom a zamestnávateľom o tom, že je povinný uhradiť peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, potom v prípade ak na svojom pracovnom mieste nezotrvá, zamestnávateľ ho nemôže finančne sankcionovať. 

Okrem toho, zamestnávateľ sa môže brániť podaním žaloby o neplatnosť skončenia pracovného pomeru, podľa § 77 a nasl. Zákonníka práce:

§ 77

Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

§ 78

(1) Ak dal zamestnanec neplatnú výpoveď alebo ak skončil neplatne pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a zamestnávateľ mu oznámil, že trvá na tom, aby naďalej vykonával prácu, jeho pracovný pomer sa nekončí.

(2) Ak nevykonával zamestnanec prácu v súvislosti s neplatným skončením pracovného pomeru, môže od neho zamestnávateľ požadovať náhradu škody, ktorá mu tým vznikla, odo dňa, keď oznámil zamestnancovi, že trvá na ďalšom vykonávaní práce.

(3) Ak skončil zamestnanec pracovný pomer neplatne a zamestnávateľ netrvá na tom, aby zamestnanec u neho naďalej pracoval, platí, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom písomne nedohodne inak, že pracovný pomer sa skončil dohodou, ak

a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,

b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite, dňom, keď mal pracovný pomer skončiť,

c) bol pracovný pomer neplatne skončený v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

(4) Zamestnávateľ nemôže voči zamestnancovi uplatňovať náhradu škody v prípadoch ustanovených v odseku 3.

Pokiaľ ide o vzor návrhu na skončenie pracovného pomeru, tak to stačí urobiť jednoducho.

Najskôr hore na liste papiera dáte hlavičku (v ktorej budú Vaše údaje), potom adresátom bude zamestnávateľ. List nazvete: "Výpoveď zamestnanca z pracovného pomeru" a text bude nasledovný (namiesto bodiek si dopíšte svoje údaje).

"Dňa ...... som s Vami .... (tu uviesť názov zamestnávateľa, IČO a sídlo) uzavrel pracovnú zmluvu a pracoval/a som na pozícii .... Týmto ukončujem pracovný pomer výpoveďou."

Stačí to takto jednoducho na to, aby bola výpoveď platná. Nemusíte to ani odôvodňovať a ani riešiť ostatné veci, ktoré vyplývajú priamo zo zákona.

 

Trápi vás "Výpoveď v práci zo strany zamestnanca" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, 1. Ak som podal výpoveď ku koncu februára s dátumom ukončenia pracovného pomeru k 30. aprílu, mala by výpovedná doba zo strany zamestnanca trvať dva mesiace v prípade, že pracovný pomer na dobu neurčitú trval viac ako 10 rokov a zmluva ani jej dodatky neuvádzajú trojmesačnú výpovednú dobu? 2. Môže zamestnávateľ požadovať, aby som odpracoval celú dvojmesačnú výpovednú dobu alebo čakať niekoľko dní či týždňov, kým nájde náhradu, aj keď mám nárok na viac než 25 dní dovolenky z minulého obdobia aj z nového roku a zamestnávateľ mi ju chce vyplatiť, pretože si ju nemôžem vybrať? 3. Ako postupovať v prípade, že zamestnávateľ mi nariadi nastúpiť do práce napriek plánovanej dovolenke koncom apríla a ja ochoriem a musím zostať na PN v období od jedného do troch týždňov až do konca výpovednej lehoty 30. apríla? 4. Ak sa môj pracovný pomer ukončí a zároveň budem na PN do rovnakého dátumu, to jest 30. apríla, som povinný nastúpiť do práce na dodatočné dni v máji, ktoré pripadajú na obdobie mojej aprílovej PN? 5. Končí môj pracovný pomer 30. apríla, a môžem teda začať hľadať prácu cez úrad práce od mája? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 11.03.2024)

Dobrý deň,

keďže výpoveď podávate Vy, tak výpovedná doba je 2 mesiace, ktoré musíte odpracovať celé.

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Dovolenku si môžete čerpať počas výpovednej doby. Zamestnávatelia väčšinou nechcú nevyčerpanú dovolenku preplácať a preto je pravdepodobné, že Vám ju zamestnávateľ nariadi čerpať." 

Ak ochoriete počas čerpania dovolenky, alebo počas dovolenky budete musieť prísť do práce, tak zostávajúcu časť dovolenky si nedočerpáte a bude musieť Vám byť preplatená.

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

Tie dni čo budete PN, nemusíte navyše odpracovať (v máji). Ak pracovný pomer skončí koncom apríla, tak od mája môžete ísť na úrad práce.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, z dôvodu pracovného stresu som zažila psychický kolaps a ocitla sa na práceneschopnosti. Počas nej som podala výpoveď bez udania dôvodu. Momentálne pracujem na inom mieste, ale stále nie som úplne spokojná. Môj zamestnávateľ ma naliehavo žiadal, aby som nástúpila do práce, pretože zastávam pozíciu, ktorej výkon si v súčasnosti vyžaduje moje unikátne zručnosti. Pre úprimné dorozumenie som se rozhodla do práce nástúpiť. Zamestnávateľ mi následne zaslal žiadosť o uvedenie dôvodu výpovede zo strany zamestnanca, pričom mám na to časový limit sedem dní. Mám podpísanú dohodu o zdokonaľovaní kvalifikácie. Dostala som finančný príspevok 2000 eur na vzdelávanie, ktoré som úspešne dokončila, a podľa dohody by som mala odpracovať päť rokov po ukončení školy. Momentálne som odpracovala jeden rok. Celkovo, ako štátny zamestnanec, mám odpracovaných 19 rokov, ale na rozličných pozíciách. Musím zamestnávateľovi uviesť dôvod môjho odchodu? Čo by sa stalo, keby sa môj zdravotný stav počas plynutia výpovednej lehoty zmenil? Zamestnávateľ si od mňa žiada uviesť osobné dôvody, čo mi pripadá neprimerané. Je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 03.03.2024)

Dobrý deň,
ak chcete skončiť Vás pracovný pomer, nikto Vás nemôže nútiť. Rovnako nemusíte ani uvádzať dôvod Vašej výpovede. Vy máte nárok podať výpoveď bez udania dôvodu. Uvedenie dôvodu výpovede, neovplyvní dĺžku Vašej výpovednej doby.

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Zamestnávateľ jeho žiadosťou o uvedenie dôvodu výpovede, skôr sleduje skutočnosť, že ste sa zaviazali odpracovať 5 rokov za poskytnutie príspevku na zvyšovanie kvalifikácie, a odpracovali ste len jeden rok. 

V prípade, že skončíte skôr, ako by ste mali podľa dohody, tak zamestnávateľ si bude môcť od Vás nárokovať kompenzáciu za poskytnutie príspevku na zvýšenie kvalifikácie. 

Podľa § 155 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže so zamestnancom uzatvoriť dohodu, ktorou sa zamestnávateľ zaväzuje umožniť zamestnancovi zvýšenie kvalifikácie poskytovaním pracovného voľna, náhrady mzdy a úhrady ďalších nákladov spojených so štúdiom, a zamestnanec sa zaväzuje zotrvať po skončení štúdia u zamestnávateľa určitý čas v pracovnom pomere alebo mu uhradiť náklady spojené so štúdiom, a to aj vtedy, keď zamestnanec skončí pracovný pomer pred skončením štúdia. Dohoda sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná."

Podľa § 155 ods. 3 Zákonníka práce, "Celková dohodnutá doba zotrvania v pracovnom pomere nesmie prekročiť päť rokov. Ak zamestnanec splní svoj záväzok iba sčasti, povinnosť nahradiť náklady sa pomerne zníži."

Ak by ste zostali, tak skúste presvedčiť Vášho zamestnávateľa, aby niekoho u Vás zaučil Vašou prácou tak, aby ste bola Vy zastupiteľná. 


Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Zamestnávateľ mi robí problémy ohľadom výpovede. Snažil som sa dohodnúť s ním na jednomesečnej výpovednej dobe, ale môj zamestnávateľ odmieta dohodu podpísať. Od nového mesiaca nastupujem do novej práce. Môže mi zamestnávateľ zasiahnuť do výplaty? Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 01.03.2024)

Dobrý deň, ak sa neviete so svojím zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru dohodnúť, potom vám neostáva nič iné len dať výpoveď. Ak by ste sa rozhodli oputiť prácu počas trvania výpovednej doby, samozrejme, že Vám zamestnávateľ siahne na výplatu, resp. nezaplatí vám za čas, po ktorý sa už do práce nedostavíte. Súčasne od Vás môže vymáhať nárok z titulu nezotrvania v pracovnom pomere počas plynutia výpovednej doby, avšak to len za predpokladu, že ste si v pracovnej zmluve písomne dojednali, že "Ak zamestnanec nezotrvá počas výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu".

Výška náhrady je určená zákonom maximálne stanovenou výškou, a to najviac v sume, ktorá je súčinom vášho priemerného mesačného zárobku a dĺžky výpovednej. Ak ste si toto dojednali, potom môže od vás zamestnávateľ vymáhať aj tento nárok vo výške, na akej ste sa v pracovnej zmluve dohodli. 


Trápi vás "Výpoveď v práci zo strany zamestnanca" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem vo firme už 10 rokov a chcela by som podať výpoveď zo strany zamestnanca, pretože nechcem pokračovať v práci v tejto firme po 1. máji 2024. Rada by som vedela, či by som mala ako dátum ukončenia pracovného pomeru uviesť 28. februára 2024? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 26.02.2024)

Dobrý deň,
ak chcete ukončiť Váš pracovný pomer tak, že od mája už nebudete pracovať pre daného zamestnávateľa, tak vo výpovedi uvediete dátum skončenia pracovného pomeru ku dňu 30.4., teda koniec apríla. Do výpovede uvediete, že končíte Váš pracovný pomer výpoveďou bez uvedenia dôvodu podľa § 67 ZP, ku dňu 30.04.2024. Výpoveď zamestnávateľovi odovzdávate najneskôr do konca februára. 

Postupnosť krokov :

1. Spísanie a odovzdanie výpovede do konca februára.

2. Plynutie výpovednej doby počas marca a apríla, kedy normálne vykonávate pre zamestnávateľa prácu.

3. Po uplynutí výpovednej doby nastáva skončenie pracovného pomeru ku koncu apríla.

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."


Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, som invalidný dôchodca a pracujem ako mäsiar. Od 2. januára 2024 som na PN (práceneschopnosti). Stále mi neboli preplatené stravné, daňový bonus na dieťa, ani výplatná páska za mesiac december 2023. Keď kontakujem svojho zamestnávateľa a dohodneme si stretnutie, vždy ho v deň stretnutia odvolá alebo povie, že je chorý a okamžite ukončí hovor. Jeho najčastejšou odpoveďou je, že na to momentálne nemá čas. Z uvedených dôvodov zvažujem podanie výpovede. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 19.02.2024)

Dobrý deň,
aj keby ste dali výpoveď, stále by ste nemali vyplatené Vaše nároky od zamestnávateľa.

Z toho dôvodu Vám neodporúčame končiť Váš pracovný pomer z Vašej strany, pokiaľ Vám zamestnávateľ nevyplatí, čo Vám patrí. 

Je potrebné sa u zamestnávateľa stále dožadovať preplatenia všetkého, na čo máte zo zákona nárok. Skutočnosť, že ste momentálne PN neznamená, že nemáte nárok na to, čo každý zamestnanec. Ak sa nedá so zamestnávateľom komunikovať ústne, tak skúste písomne požiadať o doplatenie Vašich nárokov. Poprípade je možné podať podnet na inšpektorát práce. 

Ak by ste sa predsa len rozhodli skončiť Váš pracovný pomer, tak môžete tak urobiť formou výpovede bez udania dôvodu, s ktorou je spojené plynutie výpovednej doby. Ak by ste doručili výpoved do konca februára, tak od marca Vám začne plynúť výpovedná doba. Výpovedná doba je 2 mesiace, ak by Váš pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval viac ako rok. Výpovedná doba vždy začína plynúť od 1. dňa v mesiaci a končí posledným dňom v mesaici. 

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, chystám sa podať výpoveď počas skúšobnej doby. Môžem dátum ukončenia pracovného pomeru napísať perom? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 20.01.2024)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 72 Zákonníka práce sa pracovný pomer v skúšobnej dobe neukončuje výpoveďou, ale jednoduchým oznámením o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Podľa § 72 ZP:

(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.  

(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. 

Písomná forma oznámenia o ukončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe je dodržaná aj vtedy, ak toto oznámenie napíšete perom, aj samotný dátum teda môže byť napísaný perom. Nemusíte dokonca uviesť ani dôvod skončenia.


Trápi vás "Výpoveď v práci zo strany zamestnanca" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, dňom 29.03.2024 mi vzniká nárok na predčasný dôchodok. Som narodená 29.09.1963 a mám dve deti. Potrebovala by som poradiť, ako správne napísať výpoveď, keďže mám trvalý pracovný pomer. Je potrebné uviesť § 67 Zákonníka práce? A ohľadom dátumu, musím dodržať dvojmesačnú výpovednú lehotu? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 20.01.2024)

Dobrý deň, áno.

Ak budete podávať výpoveď Vy, ako zamestnanec, tak podľa § 67 Zákonníka práce. Musíte dodržať 2 mesačnú výpovednú dobu, ak u zamestnávateľa pracujete viac ako jeden rok. Táto slúži zamestnávateľovi na to, aby si za Vás našiel náhradu. Dátum vzniku nároku na dôchodok nebráni tomu, že pracovný pomer bude ešte trvať. 

Doručením výpovede Vášmu zamestnávateľovi ešte do konca januára, Vám bude plynúť výpovedná doba od februára do konca marca, kedy Vám skončí pracovný pomer. Ak by ste výpoveď doručili až vo februári, všetko by sa Vám posunulo o jeden mesiac. 

Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná. 

Vo výpovedi iba uvediete, že končíte Váš pracovný pomer výpoveďou bez uvedenia dôvodu (§ 67 ZP), ku dňu 31.03.2024.

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 61 ods. 1 Zákonníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Okrem výpovede, môžete ukončiť Váš pracovný pomer dohodou. So zamestnávateľom sa dohodnete na konkrétnom dni skončenia. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."


Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, podala som výpoveď v našej spoločnosti s dvojmesačnou výpovednou lehotou, keďže zamestnávateľ nebol ochotný uzavrieť so mnou dohodu o ukončení pracovného pomeru. Po dvoch týždňoch však našiel moju náhradu a súhlasil s ukončením pracovného pomeru dohodou. Problém však je, že predložená výpoveď bola formulovaná tak, že to vyznieva, akoby iniciatíva ukončenia bola zo strany zamestnávateľa. Ja som bola tá, ktorá o výpoveď požiadala – má zamestnávateľ právo podať veci takto zavádzajúce podanie? Mám tiež právo požadovať, aby bola výpoveď opravená tak, aby odrážala skutočnosť, že som to ja, zamestnanec, kto po vzájomnej dohode s zamestnávateľom ukončujem pracovný pomer dohodou? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 19.01.2024)

Dobrý deň, výpoveď a dohoda sú dva rozdielne spôsoby skončenia pracovného pomeru. 

Ak sa pracovný pomer končí dohodou, tak v tom prípade nie je rozhodujúce, na koho podnet sa pracovný pomer končí. Či na návrh zamestnanca alebo zamestnávateľa. Dohoda je vzájomný súhlasný prejav vôle zamestnanca aj zamestnávateľa (na návrh oboch). 

Skončenie pracovného pomeru dohodou má výhodu v tom, že nie je potrebné čakať na plynutie výpovednej doby a dátum skončenia pracovného pomeru je možné nastaviť na ktorýkoľvek deň, ktorý vyhovuje aj zamestnancovi aj zamestnávateľovi.

V prípade výpovede, ide o úplne iný postup. Výpoveď dáva buď zamestnanec alebo zamestnávateľ a plynie výpovedná doba. Pracovný pomer sa končí až po jej uplynutí. 

Dohoda by teda správne mala byť naformulovaná, že "zamestnávateľ a zamestnanec sa dohodli, že pracovný pomer zamestnanca sa skončí dňa ....................... ". 

Preto formulácia "Zamestnávateľ končí so zamestnancom pracovný pomer dohodou", nie je správna. 

Môžete poprosiť zamestnávateľa, aby preformuloval dohodu, v zmysle vyššie uvedeného. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Podľa § 61 ods. 1 Zákonníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."

Podľa § 62 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."


Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, môj manžel je zamestnaný u toho istého zamestnávateľa od júna 2010. Teraz by chcel pracovný pomer ukončiť výpoveďou. Mohli by ste mi povedať, akú dĺžku výpovednej lehoty by mal dodržať? Rozhodol sa pre tento krok, pretože chce podať žiadosť o predčasný dôchodok. Pracoval už 44 rokov. Má tiež nárok na odchodné? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 05.01.2024)

Dobrý deň, výpovedná doba by bola 2 mesiace (§ 62 ods. 6 ZP). Výpoveď by dal Váš zamestnávateľ dal bez uvedenia dôvodu (§ 67 ZP).

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Ak bude Vášmu manželovi priznaný predčasný dôchodok na základe jeho žiadosti podanej ešte tesne pred skončením, alebo najneskôr 10 pracovných dní po skončení pracovného pomeru, tak bude mať nárok na odchodné vo výške jedného platu (§76a ods. 2 ZP).

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 76a ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení."

Pracovný pomer Váš manžel môže skončiť nielen výpoveďou, ale aj dohodou uzatvorenou so zamestnávateľom k určitému, vzájomne dohodnutému dátumu. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."


Trápi vás "Výpoveď v práci zo strany zamestnanca" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som požiadať o radu. Moja partnerka má v úmysle podať výpoveď vo svojom súčasnom zamestnaní. Disponuje pracovnou zmluvou, ktorá bola uzavretá 22. januára 2018 na dobu určitú, a to na obdobie 12 mesiacov. Keď požiadala zamestnávateľa o dodatok k zmluve, on povedal, že to nie je potrebné. Teraz však, keď chce zamestnanie opustiť, zamestnávateľ tvrdí, že ju pustí až v čase, ktorý bude vyhovovať jemu. Moja partnerka teraz má príležitosť prejsť na lepšie pracovné miesto, ale zamestnávateľ s tým nesúhlasí. Prosím o radu, ako by mala napísať výpoveď, aby mohla odísť čo najpokojnejšie, pokiaľ zamestnávateľ odmieta akúkoľvek dohodu a zároveň nemá dodatok k zmluve na dobu neurčitú. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 03.01.2024)

Dobrý deň, ak vaša priateľka má uzatvorenú pracovnú zmluvu na jeden rok z roku 2018 a doteraz pracuje u toho istého zamestnávateľa, pracovný pomer sa jej zmenil na dobu neurčitú v zmysle ust. § 71 ods. 2 Zákonníka práce. Predpokladáme, že mzda je vašej priateľke riadne vyplácaná, rovnako ako aj ostatné nároky vyplývajúce z pracovného pomeru /napr. dovolenka, PN, stravné, nadčasy a pod./.

Vaša priateľka nepotrebuje súhlas zamestnávateľa na podanie výpovede z pracovného pomeru. Výpovedná doba je v tomto prípade dva mesiace a začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Dôvod výpovede nemusí vaša priateľka uviesť . Citujeme ust. §  67 Zákonníka práce :

"Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Výpoveď treba doručiť zamestnávateľovi osobne proti podpisu tak, aby priateľke zostala jedna listina výpovede s potvrdením prevzatia od zamestnávateľa, prípadne ju treba poslať doporučením listom na adresu zamestnávateľa.

Pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

Pracovný pomer je možné skončiť aj dohodou v zmysle ust. § 60 Zákonníka práce, ale na to je potrebný písomný súhlas zamestnávateľa.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď v práci zo strany zamestnanca" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.