Máte
otázku?

Ako urýchliť vytýčenie pojednávania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčín

Otázka: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania

Pred 8 mesiacmi som podala návrh na súd a pojednávanie stále nebolo. Je možné to nejako urýchliť?

Odpoveď: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania

Dobrý deň,

ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej týmto uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce právny názor advokátskej kancelárie:

V prvom rade Vám odporúčame objednať sa na informačnom centre vo veci konajúceho súdu na nahliadnutie do spisu a následne do tohto spisu nahliadnuť, a to za účelom zistenia, aké úkony súd od doručenia žaloby alebo návrhu na začatie konania vo veci vykonal. Tak zistíte, či existujú určité objektívne dôvody, pre ktoré zatiaľ pojednávanie nariadené nebolo alebo či je súd nečinný.

V druhom rade máte právo podľa § 62 ods. 1 zákona č. 757/2004 Z. z. o súdoch v účinnom znení podať sťažnosť predsedovi súdu pre porušenie práva na verejné prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. V sťažnosti je vhodné uviesť spisovú značku konania (tú zistíte práve na informačnom centre vo veci konajúceho súdu). Sťažnosť vybavuje predseda súdu v lehote 30 dní od doručenia. Ak predseda súdu preskúmaním spisu zistí, že vo veci je súd nečinný, môže napr. nariadiť dohľad nad spisom a sledovať, či došlo k odstráneniu prieťahov.

V treťom rade môžete súd urgovať podaním žiadosti o nariadenie pojednávania, v ktorej popíšete, že žiadate o vytýčenie termínu pojednávania.

Trápi vás "Ako urýchliť vytýčenie pojednávania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania (Pracovné právo)

Dobrý deň, hľadám vzor urgencie na Okresný súd ohľadom urýchlenia vytýčenia pojednávania o zvýšenie výživného. Už je to rok, čo sme sa nedohodli pred vyššou súdnou úradníčkou. Vopred ďakujem za akékoľvek informácie.

Odpoveď: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania

(odpoveď odoslaná: 07.09.2023)

Dobrý deň,
chápeme Vás, súdom to žiaľ niekedy trvá dlho. Ako uvádzate, pomôcť by mohla urgencia, resp. žiadosť o informáciu o stave konania a zjednanie nápravy. Táto urgencia musí obsahovať označenie konania, teda o akú vec ide. V tomto smere uveďte spisovú značku, strany konania a aj predmet konania. Tiež označte súd, ktorému je urgencia určená. Čo sa týka obsahových náležitostí, tak v zásade stačí poukázať iba na čas, ktorý od posledného úkonu vo veci uplynul a požiadať o pokračovanie vo veci, resp. nariadenie pojednávania. Na záver stačí už len uviesť miesto, kde bola urgencia vyhotovená aj s dátumom a Váš podpis. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania (Pracovné právo)

Dobrý deň, podala som na súd neodkladné opatrenie týkajúce sa mojej maloletéj dcéry. Okresný súd však nevidel dôvody na vyhovenie, aj napriek stanovisku UPSVaR, ktoré bol v môj prospech. Odvolala som sa na krajský súd a dodala som aj dôkazné materiály. Ako môžem urýchliť proces, aby súd začal konečne vo veci konať?

Odpoveď: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania

(odpoveď odoslaná: 27.10.2022)

Dobrý deň,
v zásade jediným spôsobom ako veci urýchliť je napísať danému súdu urgenciu, resp. žiadosť o informáciu o stave konania. Tam je potrebné uviesť chronológiu danej veci, teda kedy ste podali neodkladné opatrenie, kedy o ňom súd prvého stupňa rozhodol a hlavne kedy bolo podané odvolanie a že od daného momentu nedisponujete žiadnymi informáciami o stave konania, pričom taktiež zdôraznite kedy urobil súd posledný úkon a aká dlhá doba od vtedy uplynula. 


Podotázka: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania (Pracovné právo)

Dobrý deň, už 11 mesiacov čakám na súdne pojednávanie. Čo môžem urobiť, aby sa súd pohol a stanovil termín? Ďakujem.

Odpoveď: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania

(odpoveď odoslaná: 24.04.2019)

Dobrý deň, ak ani po 11 mesiacoch od podania žaloby a uhradenia súdneho poplatku nebolo nariadené pojednávanie, môžete súdu zaslať žiadosť o nariadenia pojednávania. V tejto žiadosti uvediete všetky skutočnosti, resp. úkony aj s dátumom, odkedy neevidujete žiadnu činnosť súdu. V žiadosti môžete tiež uviesť čl. 17 CSP: "Súd postupuje v konaní tak, aby vec bola čo najrýchlejšie prejednaná a rozhodnutá, predchádza zbytočným prieťahom, koná hospodárne a bez zbytočného a neprimeraného zaťažovania strán sporu a iných osôb."


Trápi vás "Ako urýchliť vytýčenie pojednávania" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania (Pracovné právo)

Dobrý deň, aké náležitosti by mala obsahovať žiadosť o vytýčenie termínu pojednávania? Ďakujem.

Odpoveď: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania

(odpoveď odoslaná: 22.03.2019)

Dobrý deň, každé podanie musí spĺňať zákonné náležitosti, ktoré sú uvedené v § 127 CSP. 

"(1) Ak zákon na podanie nevyžaduje osobitné náležitosti, v podaní sa uvedie,
a) ktorému súdu je určené,
b) kto ho robí,
c) ktorej veci sa týka,
d) čo sa ním sleduje a
e) podpis.

(2) Ak ide o podanie urobené v prebiehajúcom konaní, náležitosťou podania je aj uvedenie spisovej značky tohto konania."

V Žiadosti o nariadenie termínu pojednávania okrem vyššie uvedených náležitostí môžete uviesť aká bola posledná reakcia súdu, resp. posledné podanie od ktorého sa nič nedeje a preto žiadate o nariadenie pojednávania.


Podotázka: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania (Pracovné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, ako môžem posunúť termín pojednávania, ktorý je stanovený na 22.4.2016, a požiadať o nový termín po 25.5.2016. Mám právnu zástupkyňu, avšak vzniká podozrenie, že by mohla spolupracovať skôr so žalobcom. Potrebujem viac času na zdokladovanie a vybavenie mojich záležitostí. Mám pocit, že som bola zavádzaná a momentálne hrá čas proti mne. Veľmi prosím o čo najskoršiu odpoveď. Ďakujem.

Odpoveď: Ako urýchliť vytýčenie pojednávania

(odpoveď odoslaná: 15.04.2016)

Dobrý deň 

pokiaľ máte právnu zástupkyňu, táto môže požiadať o odročenie pojednávania. Je potrebné túto žiadosť dostatočne odôvodniť. V žiadosti uvedte aj dátum predpokladaného dátumu, kedy by sa mohlo pojednávanie uskutočniť. Pokiaľ bude žiadosti vyhovené, budete o tom upovedomená, príp. Vaša právna zástupkyňa. Taktiež uvedte, že nesúhlasíte aby sa pojednávalo vo Vašej neprítomnosti. Pokiaľ nemáte dôveru k právnej zástupkyni, môžete jej plnú moc vypovedať. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako urýchliť vytýčenie pojednávania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.