POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zvýšenie výživneho v Nemecku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Zahraničie

Otázka: Zvýšenie výživneho v Nemecku

Dobrý deň, v súčasnosti žijeme so synom, ktorý má 13 rokov, v Nemecku. Jeho otec žije na Slovensku, kde podniká. Vlastní aj nehnuteľný majetok, avšak neviem, v akom rozsahu a ani neviem, aký má príjem, keďže s ním nemáme žiaden kontakt. Je ženatý, no ďalšie deti nemá. Od roku 2009 máme určenú výšku výživného, ktorú pravidelne platí. Syn je však už o 7 rokov starší a jeho nároky rastú. Keďže neviem, koľko otec zarába, nie som si istá, či má význam požiadať o zvýšenie výživného. Viem, že mnohí podnikatelia na Slovensku oficiálne uvádzajú len "minimálny príjem", preto sa obávam, aby mi výživné náhodou ešte neznížili. Dokázali by ste mi, prosím, poradiť, ako by som mala pristúpiť k tejto situácii? Ďakujem.

Odpoveď: Zvýšenie výživneho v Nemecku

Dobrý deň, v tomto prípade, keďže žijete v Nemecku, ma právomoc rozhodnúť nemecký súd. Ak by ste podali návrh na Slovensku, konanie by bolo zastavene, preto to Slovensku neriešte.

 

Obráťte sa preto na nemecký súd.

Trápi vás "Zvýšenie výživneho v Nemecku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zvýšenie výživneho v Nemecku (Rodinné právo)

Dobrý večer. Môj manžel má z prvého vzťahu dieťa, ktoré žije s matkou v Nemecku, kde sa tiež narodilo. V Nemecku je stanovené jeho výživné na 200 eur a na Slovensku na 27 eur. Manžel pracuje na základe dohody a máme spolu syna. Mohol by manžel požiadať o zníženie výživného v Nemecku, keďže sa naše finančné pomery výrazne zmenili? Ďakujem.

Odpoveď: Zvýšenie výživneho v Nemecku

(odpoveď odoslaná: 30.10.2019)

Dobrý deň prajem,

pokiaľ sa zmenila jeho situácia, tak sa podľa zákona zmenili pomery a vtedy je možné podľa slovenského práva požiadať súd o zmenu rozhodnutia o výživnom, teda aj o zníženie. Tak to platí v SR. Pokiaľ ide o nemeckú právnu úpravu, túto nepoznám, preto by bolo vhodné obrátiť sa skôr na nemeckého advokáta, ktorý Vám v tomto pomôže. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zvýšenie výživneho v Nemecku (Rodinné právo)

Dobrý deň. Otec nášho 8-ročného syna, ktorý je Chorvát, žije a pracuje v Nemecku. Od januára prestal platiť výživné a zároveň prestal komunikovať. Mohli by ste mi poradiť, na koho sa máme obrátiť? Či na zamestnávateľa alebo na nejaký úrad? Ďakujem. H.

Odpoveď: Zvýšenie výživneho v Nemecku

(odpoveď odoslaná: 22.08.2019)

Dobrý deň, 

vo veci je potrebné obrátiť sa na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže - link :https://www.cipc.gov.sk/vyzivne/.


Podotázka: Zvýšenie výživneho v Nemecku (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja ex-manželka žije s deťmi v Nemecku, rovnako ako ja. Chcem sa opýtať, aké najvyššie výživné môže moja ex-manželka v Nemecku požiadať na dve deti, ak zarábam 1200 eur. Moje mesačné náklady na bývanie a cestu do práce sú zhruba 600 eur. Ďakujem za odpoveď. Marek.

Odpoveď: Zvýšenie výživneho v Nemecku

(odpoveď odoslaná: 14.09.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa našich informácií v Nemecku pri stanovení výživného súdy vychádzajú z tzv. Düsseldorfskej tabuľky, ktorá sa vo veľkej miere používa na výpočet výšky výživného na deti.
Naša posledná informácia je pre rok 2017 :

(Düsseldorfer Tabelle)


Pri určení podľa tejto tabuľky sa vychádza z čistého príjmu matky a otca, z ktorej sumy sa následne odpočíta štátny  príspevok a odpočítateľná položka u oboch rodičov 1080 €, zostatok príjmu sa rozdelí v pomere k výživnému podľa tabuľky. Teda pre výpočet aspoň orientačne budete potrebovať výšku príjmu matky.

Zdroj : https://e-justice.europa.eu/content_maintenance_claims-47-de-sk.do?member=1#toc_8.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zvýšenie výživneho v Nemecku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.