Máte
otázku?

Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici

Neviem, ako mám postupovať, ak chcem žiadať o zvýšenie alimentov, keď môj ex-manžel pracuje v Nemecku. Pred 8 rokmi súd určil na dve deti 250 eur. Po dohode po roku začal posielať 300 eur. Deti mali vtedy 13 a 5 rokov, teraz majú 21 a 13 rokov. Moja dcéra je študentkou 3. roka vysokoškolských štúdií a ja nedokážem pokrývať všetky náklady. Ak chce, pošle jej na jej účet 100 eur, ale nie pravidelne. Stále všetko odôvodňuje tým, že posiela viac, ale ja som nežiadala o zvýšenie už 8 rokov. Nepoznám ani jeho adresu doma ani v zamestnaní. V Nemecku žije v domácnosti s priateľkou, s ktorou majú 3-ročnú dcéru. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici

Dobrý deň,

súdne rozhodnutie o výživnom je možné zmeniť len ak sa zmenia pomery, či už na strane dieťaťa alebo rodiča. Podľa judikatúry sa odôvodnene zvyšujú nároky dieťaťa s jeho rastúcim vekom, o to viac ak študuje na vysokej škole. Ak sa Vám nedarí s otcom dohodnúť, potom odporúčam zistiť jeho adresu a podať na súd návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti. Budete však musieť súdu predložiť svoj príjem, odôvodnené náklady na deti a rovnako odôvodniť, ako sa podľa Vás zmenili pomery (vyšší vek, vysoká škola, atď.).

Trápi vás "Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať - ak je otec dieťaťa už 12 rokov v UK a na jeho 14-ročné dieťa stále prispieva 50 eur mesačne na základe rozsudku z pred 12 rokov, ako môžem postupovať pri žiadosti o zvýšenie výživného? Viem, že zarába 1200 libier mesačne. Taktiež viem, že sa na Slovensko nechystá vrátiť, už to povedal. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici

(odpoveď odoslaná: 09.09.2018)

Dobrý deň,

rozsudky o výživnom možno meniť, ak sa zmenia pomery, za ktorých sa pôvodne rozhodlo. Ak sa od poslednej úpravy výživného zmenili pomery na strane otca (zvýšil sa mu príjem) a rovnako došlo aj k zvýšeniu nákladov na dieťa, mám za to, že sa mohli zmeniť aj pomery a máte právo podať na súd návrh na zvýšenie výživného. Náklady však bude potrebné vyčísliť a preukázať a rovnako bude potrebné aj riadne odôvodniť návrh.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici (Rodinné právo)

Dobrý deň, Ja som už zúfalá z toho všetkého. Pred rokom sme mali súd o výživnom na Sk. Ja žijem s dcérkou na Slovensku a otec dcérky žije v Nórsku a tam aj býva. Neboli sme manželia. Otec dcérky je Slovák a na Slovensku má adresu evidovanú na Obecnom úrade, aby nebol evidovaný ako bezdomovec. Súdom na Sk má určené platiť 100 eur výživné a 50 eur sporenie, ktoré má platiť tiež mne, takže dokopy 150 eur. No ale teraz mi to prestal platiť celé. Platí mi len 27, 13 eur (min. výživné). On tam mal úraz a je na PN 3-ti rok a dostáva tam 1400 eur (toľko poberal aj pred rokom, keď bol súd). Súd na Sk chcel, aby išiel bývať na Sk a môže platiť viac výživného, ale nórske zákony to neumožňujú a nevyplácajú. Proste musí byť zatiaľ tam a aj liečba, aby dostal peniaze z Nórska. On z Nórska ale ani nechce odísť a ja neviem teraz ako sa mám zariadiť. My spolu nekomunikujeme nič len emailom mi poslal, že mi bude platiť iba min., lebo mu to nevychádza a 1400 eur je v Nórsku málo a ja si mám požiadať o výživné v Nórsku. Ako to je teda? Keď mám právoplatný rozsudok zo Slovenska tak to on nemusí dodržiavať, ak žije a poberá PN v Nórsku? (ale adresu ma stále na Slovensku-aj, keď iba na úrade). Mám ho dať na exekúciu, alebo políciu na Slovensku a riešiť to tu? Alebo musím naozaj podať žiadosť o výživné na súd v Nórsku? Chcela som zažiadať o zvýšenie výživného, lebo dcérka bude mať 3 roky a ja nemôžem nájsť zatiaľ žiadnu prácu. Bývam s dcérkou u rodičoch na chalupe, ale tiež chcem ísť bývať na byt a sa osamostatniť. Tiež mi písal, že kľudne ho môžem dať na políciu, alebo exekúciu na Slovensku, že on sa nemôže dostaviť, lebo nemá ani na cestu, a že sa toho nebojí, lebo ani Slovenská polícia a ani Slovenská exekúcia mu nič neurobia, keď je v Nórsku. No proste sa mi vysmieva a ja neviem čo ďalej. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici

(odpoveď odoslaná: 19.06.2017)

Dobrý deň. Vzhľadom na skutočnosť, že dieťa má obvyklý pobyt na Slovensku, nie je žiadny dôvod na to, aby ste podali návrh na zmenu výživného v Nórsku. Preto ak by ste chceli podať návrh na zvýšenie výživného, môžete ho podať na Slovensku.

Navyše otec dieťaťa si nemôže svojvoľne určiť výšku výživného. Ak raz súd rozhodol o výške výživného, túto je možné zmeniť opätovne len súdnym rozhodnutím. Preto ak platí menej, než mu ukladá súdne rozhodnutie, môžete ho dať na exekúciu a tiež to oznámiť na polícii.

Vzhľadom na to, že sa zdržiava v Nórsku, bolo by vhodné, ak by ste si nechali uznať slovenské rozhodnutie v Nórsku a následne iniciovali exekúciu priamo v Nórsku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zvysenie vyzivneho ak rodic pracuje v zahranici" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.