Máte
otázku?

Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

Dobrý deň. Moja vyživovacia povinnosť bola naposledy stanovená v roku 2008 rozsudkom súdu, vo výške 73,03 eur. Môj syn bude mať 5. 1. 2017 dvadsať rokov a 1. 6. 2016 ukončil štúdium maturitou. Je pravdepodobné, že odvtedy pracuje na dohodu a jeho príjem prekročil limit, ktorý je povolený pre dohody, a preto ho asi 15. 10. 2016 vyradili z evidencie úradu práce. Aktuálne pracuje prostredníctvom agentúry v Bratislave v prevádzke Lidl. Dňa 23. 6. 2016 som podal návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti. Výživné som naposledy zaplatil za august, teda až do konca prázdnin. Volanie na pojednávanie je naplánované na 7. 2. 2017. Teraz neviem, ako postupovať. Mám čakať na rozhodnutie súdu a zatiaľ prestáť s platením? Čo sa môže stať? Alebo by som mal doplatiť výživné za mesiace september, október a november a potom pokračovať v platbách až do pojednávania? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

Dobrý deň, vo Vašom prípade sú v zmysle opisu jednotlivých skutočností naplnené dôvody pre zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa. Postupovali ste správne, keď ste v júni podali návrh na súd. Ako v mnohých ďalších prípadoch však i v tomto Vašom hrala veľkú úlohu pracovná vyťaženosť súdu a nariadenie pojednávania 8 mesiacov po podaní návrhu. V takýchto prípadoch sa však uplatňuje, že ak máte vyživovaciu povinnosť určenú súdom, platí až kým ju sám súd nezruší. Tzn. že Vaša vyživovacia povinnosť nezanikla koncom prázdnin, ale zanikne až súdnym rozhodnutím o zrušení vyživovacej povinnosti. Ak ste nezaplatili výživné za najmenej 3 mesiace v období dvoch rokov, naplnili ste skutkovú podstatu trestného činu zanedbania povinnej výživy, prípade by mohol Váš syn od Vás výživné požadovať prostredníctvom exekúcie. Rovnako však v zmysle zákona o rodine, ak súd spätne zruší vyživovaciu povinnosť na plnoleté dieťa, máte právo požadovať od neho vrátenie výživného uhradeného za obdobie, za ktoré mu už podľa rozhodnutia súdu nepatrilo. Ak by Vám toto výživné neuhradil dobrovoľne, museli by ste to od neho vymáhať. Tzn. na jednej strane ste povinný platiť výživné aj teraz, ale na druhej strane ak Vám súd zruší výživné ku dňu podania návrhu, tak bude Váš syn povinný Vám toto výživné vrátiť.

Trápi vás "Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom zrušenia výživného pre plnoletú osobu. Výživné sme jej platili aj napriek tomu, že nenavštevovala strednú školu. V máji sa jej narodil syn a má aj priateľa, ktorý je uvedený v rodnom liste. Platili sme výživné až do mája 2020. Rada by som vedela, či je potrebné podať návrh na súd.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 23.09.2020)

Dobrý deň,
ak bolo predmetné výživné určené súdnym rozhodnutím, je potrebné na miestne príslušný súd podať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti. Súdom určené výživné môže zrušiť iba súd.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa (Rodinné právo)

Som otec dcéry Martiny (v auguste bude mať 24 rokov), ktorej som po rozvode s manželkou (Martinka mala 8 rokov) platil riadne a načas výživné. Vyštudovala strednú odbornú školu kaderníctva a vizážistiky v Bratislave odbor telový kozmetik, ktorú ukončila maturitou a nasledujúce dva roky si urobila ešte dvojročnú nadstavbu na tej istej škole v odbore kozmetik, ktorú tiež ukončila maturitou. Skončila teda dvomi maturitami a bola schopná sa sama živiť. Ale do práce nešla, rozhodla sa, že bude ďalej študovať a prihlásila sa na pedagogickú fakultu na Univerzitu Komenského v Bratislave na denne štúdium na odbor sociálna pedagogika a vychovávateľstvo. Súdnou cestou mi bolo určené, nakoľko bola študentkou a študovala dennou formou naďalej jej platiť výživné, ktoré mi dokonca ešte zvýšili. Na tejto škole študovala 2 semestre a v septembri 2019 mi poslala vyrozumenie, že prerušuje štúdium na 1 rok a prestáva byt tým pádom študentom školy. Dôvod mi neoznámila, nakoľko so mnou nekomunikuje, pretože bývala manželka robila všetko preto, aby nás vzťah nefungoval. Na základe prerušenia jej štúdia som teda poslal na súd žiadosť o zrušenie vyživovacej povinnosti, keďže prestala byt študentkou a živiť sa sama bola schopná. Taktiež som sa neskôr dozvedel, že štúdium prerušila preto, že začala pracovať ako opatrovateľka a opatruje starých rodičov z matkinej strany, čo mi aj potvrdila, ako aj to, že zarába približne 600e. Dnes som bol však na súde a na dnešnom pojednávaní sudkyňa moju žiadosť na zrušenie vyživovacej povinnosti zamietla a pod nátlakom argumentov sudkyne som návrh vzal spať. Nariadila mi naďalej platiť výživné. Mala sudkyňa právo nezrušiť mi vyživovaciu povinnosť, keď moja dcéra nie je študentkou, ma vyštudovanú odbornú školu, na základe, ktorej sa môže živiť a navyše teraz pracuje? Som už zúfalý a sklamaný z rozhodnutí súdov, nechápem takéto zákony. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 02.07.2020)

Dobrý deň,

nemali ste sa nechať dotlačiť do späťvzatia návrhu. To niektorí sudcovia robia a "vyhrážajú" sa, že ak to nezoberiete späť tak, návrh zamietnu. 

Súd mal zrušiť výživné. Momentálne sa sústavne nepripravuje na budúce povolanie. A to je dôvod na zrušenie výživného.

Späťvzatie sa nedá zobrať späť, musíte podať návrh opäť. Zvoľte si advokáta, ten Vás podrží. Veľa klientov mi hovorí, že keď majú vedľa seba advokáta (pričom na prvom pojednávaní ho nemali), tak sa sudkyňa správa o 180 stupňov opačne. Nehovorím, že všetci sudcovia sú takí, ale nájdu sa aj takí, ktorých hlavným cieľom je donútiť žalobcu zobrať žalobu späť. 


Podotázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, pán advokát.
Môj priateľ platil poctivo výživné každý mesiac na svoju, už teraz 20 ročnú dcéru. Posielal jej aj viac, vždy, keď to potrebovala. V 16-tich rokoch sme jej vybavili v banke študentský účet. Jej matka mala vždy fin. problémy, a keď jej niečo prišlo na účet, hneď jej to sťahovali. Tak mi v januári 2017 napísala, či by sme jej nemohli posielať výživné na účet dcéry. Súhlasil. Posielal 100e, aj keď mu súd určil sumu okolo 2000 korún slovenských. Strednú školu si jeho dcéra neurobila, ma len základnú. Nechcelo sa jej učiť. Tak začala najskôr brigádnicky pracovať. V 17-tich ju vyhodila z bytu, tak chvíľu bývali u jej priateľa, kým si nenašli vlastne. Stále sa posielalo výživné, ale na jej účet, lebo nebývala s matkou. Keď dosiahla 18 (apríl 2018), sme jej aj napriek tomu posielali 100e až do konca toho roku. V apríli 2019 sme ju vzali do zahraničia(Nemecko), keďže už dlhodobo žijeme a pracujeme v zahraničí. Našli sme jej prácu a pracuje doteraz. Lenže teraz sa ozvala jej matka a začala sa vyhrážať priateľovi, že ho dá na súd za nedodržanie vyplácania výživného, a že bude štyri roky spätne všetko platiť. Bohužiaľ mala vždy fin. problémy. Jednu chybu priateľ urobil, že nepožiadal súd o zrušenie výživného. Dohodol sa s dcérou len o ústnej dohode o ukončení výživného. Na Slovensko chodievame len dvakrát do roka na dva týždne. Tak ho vlastne ani nemal kedy podať. Ja naozaj neviem čo mám robiť ako postupovať. Alebo stačí napísať spätne dohodu s dcérou o ukončení výživného? Prosím poraďte mi.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 19.06.2020)

Dobrý deň,
v prvom rade si Vám dovoľujeme uviesť, že ak je dieťa už plnoleté, matka už nemôže podávať žiadne návrhy na súd týkajúce sa vyživovacej povinnosti. Toto právo prináleží dieťaťu a nakoľko je už plnoleté, tak sama rozhoduje, či podá návrh na zníženie, zvýšenie, prípadne zrušenie.

Matka by mohla najviac vymáhať dlžné výživné za obdobie kedy bolo dieťa maloleté, ale aj to najviac spätne tri roky. Nakoľko však Váš partner výživné platil, dokonca na základe žiadosti matky na iný účet (účet dcéry). Jeho vyživovacia povinnosť bola splnená a nie je jej nič dlžný z obdobia kedy bola maloletá.

Pre právnu istotu Vášho priateľa je však potrebné, aby bola vyživovacia povinnosť zrušená. Tú je možné zrušiť aj v spolupráci s plnoletou dcérou, bez toho, aby ste museli Vy alebo ona osobne cestovať kvôli tomu na Slovensko. Ak by ste mali záujem o vybavenie tejto veci, môžete nás kontaktovať prostredníctvom kontaktných údajov uvedených na našej stránke.


Trápi vás "Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, mohli byste nám prosím poradit, jak postupovat? Můj manžel má z prvního manželství dceru, na kterou platí 140 € měsíčně. Rádi bychom podali návrh na zrušení výživného, protože jsme se dozvěděli, že byla vyloučena ze školy pro špatné prospěch a chování (máme potvrzení ze školy, protože nám dcera tuto informaci zatajila). Nyní byla přijata na vojenskou školu a nevíme, jak dlouho vydrží. Je jí 23 let a nevíme, zda máme právo přestat platit výživné.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 14.01.2017)

Dobrý deň

je veľmi dôležité, či plnoleté dieťa navštevuje ešte školu alebo nie. Podľa § 62 ods. 1 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine: “Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.” 

 

Pokiaľdieťa už nenavštevuje školu a je zamestnané, príp. poberá nejaké dávky (je evidované na Úrade práce, soc. vecí a rod.), je možné podať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti

 

Pokiaľ však je žiakom denného štúdia, dieťa nie je schopné samo sa živiť a má nárok na výživné aj naďalej. 

 

Platenie výživného nie je limitované žiadny vekom. Môže byť však limitované dobrými mravmi. To znamená že rodič nie je povinný platiť za takzvaného "večného študenta".

 

Obyčaj súdy akceptujú, ak vysoká škola trvá 5 rokov.


Podotázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa (Rodinné právo)

Vzorne som si plnil vyživovaciu povinnosť voči vysokoškolskej študentke, ktorá mi však nedoložila žiadne potvrdenie o štúdiu za posledné štyri roky. Doporučeným listom som ju vyzval, aby potvrdila, či stále študuje. Zároveň som jej oznámil, že som pozastavil vyživovaciu platbu s tým, že ak mi doloží úradné potvrdenie o štúdiu, všetko hneď vyplatím spätne. Odpoveď, žiaľ, neprišla. Jej advokát mi následne volal s tým, že ak nezaplatím do desiatich dní, predmetnú záležitosť predá exekútorovi. Mám zaplatiť? Ako postupovať? S úctou: Ján. Ďakujem.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 18.12.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ ste mali výživné určené súdom, potom ste povinný ho platiť, až kým súd nerozhodne (na návrh jedného z Vás) že dieťa sa už je schopné samo živiť. Ak teda Vaša dcéra disponuje vykonateľným súdnym rozhodnutím o Vašej povinnosti platiť výživné, potom má tzv. exekučný titul a môže od Vás neuhradené platby vymáhať prostredníctvom exekútora. Odporúčal by som Vám teda výživné radšej uhradiť, pretože ak bude vec postúpená exekútorovi, potom budete musieť hradiť aj trovy právneho zastúpenia a exekútora. 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa (Rodinné právo)

Ako mám postupovať, ak nemám také doklady? Ďakujem.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 23.11.2016)

Dobrý deň,

ak nedisponujete potrebnými dôkazmi už pri podaní návrhu, je potrebné preukázať to, že dieťa nadobudlo schopnosť živiť sa samé aspoň skutkovými tvrdeniami, ktoré súd následne v konaní pri zisťovaní skutočného stavu veci preskúma. Súčasne je vhodné uviesť, prečo nie je možné určité dôkazy, preukazujúce jednotlivé skutkové tvrdenia k návrhu priložiť.

Ak súd v konaní následne zistí, že dieťa je schopné živiť sa samé, rozhodne o zániku vyživovacej povinnosti k dieťaťu.


Trápi vás "Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať: Manžel mal syna ešte predtým, ako sme sa zobrali, a platí naň výživné. Syn sa narodil v roku 2001, čiže za tri roky (v roku 2019) by mal dosiahnuť 18 rokov. Ako je možné a čo je potrebné urobiť na to, aby sa zrušila vyživovacia povinnosť? Veľmi pekne vopred ďakujem za odpoveď a radu.

Odpoveď: Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 22.11.2016)

Dobrý deň,
 
podľa Zákona o rodine vyživovacia povinnosť rodičov k deťom trvá dovtedy, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť. Kedy nastane takýto faktický stav závisí vždy od okolností konkrétneho prípadu, pričom medzi rozhodujúce faktory na strane dieťaťa patrí jeho vek, zdravotný stav, štúdium, schopnosť vykonávať prácu, odôvodnené záujmy a potreby ale aj celkové majetkové pomery.
 
Vek teda nie je jediným kritériom, od ktorého závisí posúdenie, či je syn Vášho manžela schopný živiť sa sám. V každom prípade, ak sa Váš manžel domnieva, že na základe uvedených kritérií je jeho syn schopný živiť sa sám, môže podať na súd návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti, v ktorom by mal preukázať splnenie vyššie uvedených kritérií (teda napr. dosiahnutie plnoletosti, ukončenie štúdia - ak samozrejme syn nebude mať záujem pokračovať v štúdiu na vysokej škole a pod.).
 
Treba ale dodať, že o tom, či a odkedy je dieťa schopné živiť sa samé bude vždy v konečnom dôsledku rozhodovať výlučne súd na základe individuálneho posúdenia jednotlivých hore uvedených kritérií.


V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.