POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zrušenie rozhodcovskej doložky v zmluve o hypotekárnom úvere


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Žilina

Otázka: Zrušenie rozhodcovskej doložky v zmluve o hypotekárnom úvere

Dobrý deň, pri uzatváraní hypotekárneho úveru som podpísala rozhodcovskú doložku. Môžem ju dodatočne zrušiť? Ak áno, ako by mala vyzerať moja žiadosť banke? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Zrušenie rozhodcovskej doložky v zmluve o hypotekárnom úvere

Dobrý deň,

rozhodcovská zmluva môže mať formu buď osobitnej zmluvy alebo formu rozhodcovskej doložky v zmluve. Aj rozhodcovská doložka v zmluve o hypotekárnom úvere sa podľa uvedeného považuje za samostatnú zmluvu, oddelenú od zmluvy o hypotekárnom úvere.

Možnosť jednostranného (len z Vašej strany) odstúpenia či vypovedania uzavretej rozhodcovskej zmluvy zákon o rozhodcovskom konaní neupravuje a teda nie je to ani možné, keďže by to bolo v rozpore so samotným účelom rozhodcovského konania.

Ako je ale uvedené vyššie, aj rozhodcovská doložka je samostatnatnou zmluvou, a preto nie je vylúčené, že zmluvné strany, ktoré ju medzi sebou uzavreli, sa dohodnú na tom, že platnosť a účinnosť tejto rozhodcovskej doložky zanikne. Teda s takouto dohodou by ste museli súhlasiť Vy i hypotekárna banka. Nárok na domáhanie sa zrušenia rozhodcovskej doložky, ak bola platne uzavretá, však nemáte.

Môžete teda len skúsiť adresovať svojej hypotekárnej banke návrh na uzavretie dohody o skončení rozhodcovskej zmluvy (ktorá sa vo forme rozhodcovskej doložky nachádza v zmluve o hypotekárnom úvere). Hypotekárne banky ale spravidla s takýmito návrhmi nesúhlasia, keďže rozhodcovské konanie má oproti klasickému súdnemu sporovému konania viaceré výhody - najmä rýchlosť či efektívnosť konania, a preto nie je spravidla v ich záujme sa týchto výhod vzdať. Koniec koncom aj návrh na uzavretie rozhodcovskej zmluvy dáva zvyčajne hypotekárna banka.

Trápi vás "Zrušenie rozhodcovskej doložky v zmluve o hypotekárnom úvere" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie rozhodcovskej doložky v zmluve o hypotekárnom úvere" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.