Máte
otázku?

Zrušenie náhradného výživného z UPSVR


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zrušenie náhradného výživného z UPSVR

Dobrý večer, nedávno som sa vydala a tým sa právne zohľadňuje aj príjem môjho manžela pri vyplácaní náhradného výživného. Predtým mi úrad vyplácal riadne výživné, no dnes mi oznámili, že mi ho už nebudú vyplácať, keďže náš príjem je dostačujúci. Mám však námietku voči tomu, prečo by mal biologický otec dieťaťa dostať takúto úľavu. Veď je predsa jeho zákonnou povinnosťou prispievať na výchovu a výživu dieťaťa. Mohli by ste mi prosím poradiť, na koho sa v tejto súvislosti môžem obrátiť? Som Vám vopred vďačná za Váš čas a odpoveď. S pozdravom,

Odpoveď: Zrušenie náhradného výživného z UPSVR

Dobrý deň, pri inštitúte náhradného výživné sa zohľadňuje aj príjem osôb žijúcich v spoločnej domácnosti (vo Vašom prípade manžela). Ak po zohľadnení jeho príjmov presahujete maximálnu zákonnú hranicu, úrad Vám nemôže ďalej vyplácať náhradné výživné. Pri neplatení výživného máte možnosť sa v prvom rade obrátiť na súdneho exekútora, ktorý na základe vykonateľného exekučného titulu (súdneho rozhodnutia) začne vymáhať výživné od otca dieťaťa. Rovnako sa však môžete obrátiť aj na orgány činné v trestnom konaní, nakoľko neplatenie výživného najmenej tri mesiace v období dvoch rokov je trestným činom. Toto sú možnosti ako dosiahnuť vymoženie výživného a pôsobiť na otca dieťaťa, aby začal plniť svoju vyživovaciu povinnosť.

Trápi vás "Zrušenie náhradného výživného z UPSVR" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrušenie náhradného výživného z UPSVR (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o overenie zrušenia nároku na náhradné výživné. Ide o syna, ktorý je študentom vysoké školy. Od septembra 2018 mu však bol pozastavený príspevok na výživné s odôvodnením, že ja, ako matka (žijeme v spoločnej domácnosti), presahujem s môjim príjmom hrubých 750 eur nárok. Ešte jedna vec, rozhodnutie mi nebolo doručené poštou. Pracovníčka mi túto skutočnosť oznámila telefónom, keď som sa informovala, prečo výživné nedošlo na účet. Tvrdila, že sa jej vrátila zásielka a pošle mi ju znova, ale odvtedy prešiel týždeň a žiadna pošta mi nebola doručená. Prosím o posúdenie tejto situácie. Veľmi pekne Vám ďakujem vopred, Katarína S.

Odpoveď: Zrušenie náhradného výživného z UPSVR

(odpoveď odoslaná: 03.12.2018)

Dobrý deň, 

podľa ustanovenia § 3 zákona o náhradnom výživnom platí, že "náhradné výživné sa poskytne, len ak príjem žiadateľa a fyzických osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne podľa osobitného predpisu, nie je vyšší ako 2,2-násobku sumy životného minima žiadateľa a súm životného minima fyzického osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne podľa osobitného predpisu. Do úhrnu príjmov žiadateľa a fyzických osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne podľa osobitného predpisu, sa nezahŕňa príjem povinnej osoby."

Životné minimum je v súčasnosti 205,07 € a 93,61 € mesačne, ak ide o nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa.

Podľa cit. zákona ste povinná úradu práce informovať  o každej zmene skutočnosti, ktorá je podľa tohto zákona rozhodujúca na vyplácanie náhradného výživného bez zbytočného odkladu, najneskôr do ôsmich dní odo dňa zmeny skutočnosti. Nesplnenie tejto povinnosti zo strany žiadateľa je dôvodom na zastavenie výplaty náhradného výživného.

Postup pracovníčky úradu práce je ústretový, že Vám zásielku pošle znova. Ak s rozhodnutím nebudete súhlasiť budete môcť podať odvolanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie náhradného výživného z UPSVR" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.