Máte
otázku?

Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Mám v úmysle zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo, pretože môj manžel neustále robí dlhy. Problém spočíva v tom, že som vyplatila jeho viaceré pôžičky jedným úverom z banky, ktorý bol vedený len na mňa - manželov podpis tam nebol. Napriek tomu manžel pokračuje v tvorbe dlhov, preto sa cítim nútená zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo. Rada by som vedela, či sa úver, ktorý som zobrala od banky, prenáša aj na manžela. Ďalšou otázkou je, či mi po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva, v prípade manželovej smrti, zostane nárok na vdovský dôchodok. Alebo by ste mi vedeli poradiť, ako sa inak obrániť pred manželovými pôžičkami, ktoré míňa na stávky?

Odpoveď: Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom

Dobrý deň, vo Vašom prípade vidím ako riešenie podanie návrhu na súd na zrušenie BSM počas manželstva. Manželove dlhy sú dostatočným dôvodom na to, aby súd zrušil Vaše BSM. Takto sa Vás jeho pôžičky nebudú dotýkať. 

Po zrušení BSM sa čo najskôr s ním vysporiadajte. Ak je gamler, samé od seba to neprestane a môžete sa dostať do väčších problémov.

Trápi vás "Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom (Rodinné právo)

Dobrý deň, vlastním byt, v ktorom so manželom zdieľame spoločnú domácnosť a má tu svoj trvalý pobyt. Manžel začal vynášať peniaze zo spoločného rozpočtu. Bez môjho vedomia si zobral úver od nebankovej inštitúcie so 44% úrokmi. Môžem ho vysťahovať? Ohrozí to môj majetok v prípade, že nebude splácať? Ďakujem, Mária.

Odpoveď: Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom

(odpoveď odoslaná: 30.07.2021)

Dobrý deň,
aj keď je byt vo Vašom výlučnom vlastníctve, manžela z bytu vysťahovať nemôžete. V zmysle ust. zákona o hlásení pobytu občanov SR manželovi nemôžete ani zrušiť trvalý pobyt v byte, ktorého ste vlastníkom. Manželovi na základe uzatvorenia manželstva vzniklo odvodené právo bývania v tomto Vašom byte.
V prípade, že by manžel nesplácal dlh a ak by došlo k exek. konaniu, exekútor by  mohol postihnúť len majetok patriaci do BSM a teda by nemohol nariadiť predaj nehnuteľnosti  - Vášho bytu, lebo tento nepatrí do BSM.

Odporúčame konzultáciu u advokáta a podanie návrhu na súd o zrušenie BSM v zmysle ust. § 148 ods. 2 Obč. zákonníka, ktoré zrušenie BSM súdom počas trvania manželstva, čo by zabezpečilo právnu ochranu pre Vás.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie BSM kvôli manželovým dlhom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.