Máte
otázku?

Zrušené BSM počas manželstva a dedenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Zrušené BSM počas manželstva a dedenie

Máme BSM, ktoré bolo zrušené v roku 2006 počas nášho manželstva. Som stále vydatá. Ak jeden z nás zomrie, bude druhý partner dediť po zosnulom manželovi? Ak áno, bude to zahŕňať aj majetok nadobudnutý po zrušení BSM? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Zrušené BSM počas manželstva a dedenie

Dobrý deň.

V dedičskom konaní sa musí najskôr vyporiadať BSM. Z dôvodu toho, že už BSM máte zrušené, tak predmetom dedenia bude všetko, čo poručiteľ vlastnil v čase smrti. Ak nespíšete závet, tak nastupujú dedičia zo zákona, pričom zákon rozlišuje 4 dedičské skupiny, ktoré prichádzajú na rad postupne. 

V prvej dedičskej skupine dedia deti a manžel poručiteľa, rovnakým dielom. Ak však poručiteľ nemá deti, tak nastupujú dedičia druhej skupiny, ktorými sú manžel poručiteľa, jeho rodičia a osoba tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.

Na základe vyššie uvedených skutočností bude dediť po Vašej smrti aj manžel a to aj tie nehnuteľnosti, ktoré ste nadobudli po zrušení BSM. Či bude dediť ako dedič prvej alebo druhej skupiny, to závisí od toho, či máte aj deti alebo nie. 

Trápi vás "Zrušené BSM počas manželstva a dedenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrušené BSM počas manželstva a dedenie (Rodinné právo)

Dobrý deň, s mojím súčasným, druhým manželom bývame v dome, ktorý som vlastnila už pred našou svadbou. Po roku manželstva sme zrušili bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM), keďže môj manžel je samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO). Manžel má z prvého manželstva jednu dcéru a ja mám z prvého manželstva dve deti. Chcela by som sa spýtať, kto bude dediť dom po mojej smrti.

Odpoveď: Zrušené BSM počas manželstva a dedenie

(odpoveď odoslaná: 20.01.2024)

Dobrý deň,
v prípade, že ste dom nadobudli do výlučného vlastníctva pred vznikom manželstva, tak tento nebude v BSM, ale bude vo Vašom výlučnom vlastníctve. V prípade, ak by ste nezriadili závet, tak by Váš výlučný majetok, teda aj predmetný dom dedili dediča v prvej dedičskej skupine, t.j. Váš manžel a dve Vaše deti.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zrušené BSM počas manželstva a dedenie (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či keď sme s manželom postavili dom na pozemku mojich rodičov, ktorí už nežijú, a ten dom je napísaný na môj meno, musím v prípade rozvodu vyplatiť manžela? Má vôbec právo na tento dom? Posledných 10 rokov už len spolu bývame. Manžel mi neposkytuje finančnú podporu, ale ja mu zabezpečujem kompletnú starostlivosť o domácnosť. Trávi čas s priateľmi a kolegyniami na párty a dovolenkách. Túto situáciu dlhodobo znášam, ale už som vycerpaná. Máme ešte jedného syna, ktorý je vysokoškolákom a o ktorého manžel neprejavuje veľký záujem. Pred 28 rokmi, keď sme sa brali, mal ako štátny zamestnanec jedenizbový byt, ktorý sme po narodení syna vymenili za trojizbový. Veľmi pekne vám vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zrušené BSM počas manželstva a dedenie

(odpoveď odoslaná: 05.11.2018)

Dobrý deň, to, či má nárok na vyplatenie 1/2 podielu z tejto nehnuteľnosti nie je možné na základe opisu skutočností vo Vašej otázke posúdiť. V rámci BSM totiž nie je podstatné to, ako je nehnuteľnosť zapísaná v katastri nehnuteľností (často sa totiž v katastri nachádza zápis, ktorý nezodpovedá právnej úprave BSM, a preto aj pri nehnuteľnostiach písaných na jedného z manželov sa stáva, že patrí do BSM). Preto bude nutné aj vo Vašom prípade skúmať ako došlo k výstavbe nehnuteľnosti, akí ste mali obaja spolu záujem a úmysel s touto stavbou, kto financoval stavbu... Po komplexnom zistení okolností výstavby Vášho domu bude možné určiť, či patrí do BSM alebo nie. Až potom bude možné uvažovať o presnom spôsobe vyporiadania BSM po rozvode manželstva a zvoliť z Vášho pohľadu najvhodnejší spôsob vyporiadania BSM.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušené BSM počas manželstva a dedenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.