POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zodpovedá zhotoviteľ za dielo počas záruky aj po zásahu tretej osoby?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Bratislava

Otázka: Zodpovedá zhotoviteľ za dielo počas záruky aj po zásahu tretej osoby?

Dobrý deň, v roku 2012 som zrealizoval strechu na základe Zmluvy o dielo. Dohodli sme sa na záručnej dobe 60 mesiacov. Objednávateľ u mňa uplatnil reklamáciu, no pri kontrole som zistil, že určitú chybu už predtým opravovala tretia, na mňa neznáma osoba. Tento čin predstavuje zásah do mojho diela počas záručnej doby, a to bez môjho vedomia. V Zmluve o dielo je uvedené, že „Zhotoviteľ zodpovedá za všetky škody, ktoré vzniknú na diele počas záručnej doby.“ Nepopiera sa teda moja zodpovednosť za zásah tretej osoby. Na základe tohto ustanovenia teda objednávateľ nalieha, aby som opravil chybu diela v záručnej dobe a to bezplatne. Chcel by som sa Vás opýtať na Váš názor, či má objednávateľ právo požadovať odstránenie vady na diele, ktoré som síce vyhotovil ja, ale zistil som, že mám opravovať niečo, čo už opravila tretia osoba. Ďakujem a prajem príjemný deň. Števo

Odpoveď: Zodpovedá zhotoviteľ za dielo počas záruky aj po zásahu tretej osoby?

Dobrý deň, z Vašej otázky možno usúdiť, že ide o vadu, ktorú odstraňovala tretia osoba a nie o vadu, ktorá vznikla v dôsledku odstraňovania vady diela treťou osobou. Čo je podstratný rozdiel. 

To, že vadu opravovala tretia osoba (a neopravila ju) nie je podstatné, ak vada vznikla v záručnej dobe a nie v dôsledku činnosti tretej osoby. Vadu teda musíte opraviť, ak ste sa takto dohodli v zmluve. 

Ak by v dôsledku opravovania vady Vám vznikli vyššie náklady oproti tomu, aké by Vám vznikli, keby dielo pred Vami nikto neopravoval, máte právo tieto náklady požadovať nahradiť. Objednávateľa však po obhliadke diela riadne písomne o tom informujte (písomným listom).

Trápi vás "Zodpovedá zhotoviteľ za dielo počas záruky aj po zásahu tretej osoby?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zodpovedá zhotoviteľ za dielo počas záruky aj po zásahu tretej osoby? (Obchodné právo)

Dobrý deň, minulý rok som zaplatil 3000 EUR za vytvorenie eshopu. Firma mi však odovzdala len chabý návrh, s ktorým nesúhlasím. Požadujú zaplatenie ďalších peňazí za zmenu. Ktorý právny nárok mám na zaplatenú sumu, keď firma, ktorá mala eshop vytvoriť, so mnou už ani nekomunikuje? Ako by som mal postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Zodpovedá zhotoviteľ za dielo počas záruky aj po zásahu tretej osoby?

(odpoveď odoslaná: 22.03.2017)

Dobrý deň. 

Na základe Vami uvádzaných skutočností ste si u firmy objednali zhotovenie diela - tvorba eshop, čím ste uzavreli zmluvu o dielo. Zmluva o dielo nemusí byť nevyhnutne uzatvorená v písomnej forme a táto zmluva sa považuje za platne uzatvorenú aj na základe ústnej dohody zmluvných strán aspoň o predmete diela a cene za zhotovenie tohto diela.

V zmysle zákona dielo musí zodpovedať svojou povahou, rozsahom, akosťou a ďalšími vlastnosťami dohode účastníkov. Ak akosť diela nebola záväzne stanovená ani výslovne dohodnutá, je zhotoviteľ – podnikateľ povinný dielo dodať v akosti obvyklej. Zhotoviteľ musí postupovať odborne, t.j. spôsobom, akým sa obvykle pri vykonaní takéhoto diela na to kvalifikovanými osobami postupuje. Zhotoviteľ má právo na zaplatenie ceny diela po jeho odovzdaní, pokiaľ sa strany v zmluve nedohodli inak.

V prípade, že pri preberaní diela nebolo zo strany zhotoviteľa dielo vykonané v súlade so zmluvou, t.j. v obvyklej kvalite a bez vád, mali ste právo dielo odmietnuť prevziať a vytknúť zhotoviteľovi vady.

Z Vášho popisu neviem posúdiť, či ste dielo prevzali už minulý rok pri uhradení ceny diela alebo ste za neho zaplatili minulý rok a až teraz Vám bolo dielo odovzdané. Ak sa úhrada ako aj odovzdanie diela uskutočnilo minulý rok, tak môžete u zhotoviteľa uplatniť nároky z vád, pretože zhotoviteľ zodpovedá za vady, ktoré má vec zhotovená na zákazku pri prevzatí objednávateľom, ako aj za vady, ktoré sa vyskytnú po prevzatí veci v záručnej dobe. Rovnako zodpovedá za to, že vec má vlastnosti, ktoré si objednávateľ pri zákazke vymienil. Na to, aby vada mohla byť dôvodom na vyvodenie zodpovednosti zhotoviteľa, vada musí existovať pri prevzatí diela objednávateľom, alebo musí vyjsť najavo najneskôr počas záručnej doby a objednávateľ si musí nároky z tejto vady voči objednávateľovi uplatniť najneskôr v posledný deň záručnej doby. 

Odporúčam obrátiť sa na advokáta, ktorý po preštudovaní celého prípadu, Vám odporučí najlepší postup. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zodpovedá zhotoviteľ za dielo počas záruky aj po zásahu tretej osoby?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.