Máte
otázku?

Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

Dobrý deň, rád by som vás požiadal o radu. Predávam nehnuteľnosť, v tomto prípade pozemok. Od developera som dostal na podpis zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. V tejto zmluve sa musím developerovi zaručiť, že bude mať výhradné právo na kúpu pozemku a musím mu ho predať, keď si to vypýta. Problém je, že si týmto chce držať môj pozemok viac ako jeden rok, aby si vybavil územné rozhodnutie. Mne nechce vyplatiť žiadnu zábezpeku, ale ak by som mu to náhodou nepredal, udelí mi likvidačnú zmluvnú pokutu. Samozrejme, developer neriskuje nič - ak to neodkúpi, tak zmluva po termíne stráca platnosť a nič sa nedeje. Je toto normálny postup? Mne to nepripadá v poriadku.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

Dobrý deň, to, akú zmluvu budete akceptovať závisí od Vášho rozhodnutia. To, čo Vám ponúka developer nie je vyvážená zmluva. Nie je dôvod, aby ste akceptovali takéto podmienky. Developer skutočne nič neriskuje.

Ak by sa len rozhodol pozemok držať a nič s tým nebude robiť a prišiel by za Vami iný developer, tak Vy by ste s tým nič neurobili. Stanovte si u developera svoje podmienky.

 

Trápi vás "Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, mám záujem o kúpu bytu. Aktuálnym vlastníkom je, povedzme, osoba A. Osoba B má údajne uzavretú zmluvu o budúcej kúpnej zmluve s osobou A. Môže osoba B uzavrieť zmluvu o budúcej kúpnej zmluve so mnou na byt, ktorý momentálne patrí ešte osobe A? Je takáto zmluva vôbec platná? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 25.03.2024)

Dobrý deň,

ak to zhrniem, osoba B, ktorá má uzavretú zmluvu o budúcej zmluve s osobou A, sa v rámci tejto zmluvy zaviazala, že v dohodnutom období uzavrie s osobou A zmluvu, na základe ktorej dôjde k prevodu majetku, v tomto prípade bytu. Podstata zmluvy o budúcej zmluve spočíva v povinnosti uzavrieť zmluvu na základe ktorej sa realizuje hospodársky cieľ vyjadrený v ovaabu tejto zmluvy. V tejto súvislosti, keďže zmluva o budúcej zmluve vytvára záväzok uzavrieť v budúcnosti hlavnú zmluvu, je nevyhnutné, aby osoba, ktorá má v úmysle takúto zmluvu uzavrieť, mala k predmetu zmluvy právnu moc, teda vlastníctvo alebo oprávnenie k dispozícií s majetkom v momente plnenia zmluvy. Predpokladom pre platnosť zmluvy o budúcej zmluve je, že osoba, ktorá sa zaväzuje predmet budúcej zmluvy predložiť alebo previesť, musí mať k nemu právnu moc v čase, keď má dôjsť k plneniu tejto povinnosti. Osoba B preto nemôže uzavrieť platnú zmluvu o budúcej zmluve s Vami týkajúcu sa bytu, ktorý momentálne patrí osobe A, pokiaľ sama nezíska vlastnícke práva k bytu pred uzavretím budúcej hlavnej zmluvy. Ak by sa osoba B pokúsila so všetkými právami disponovať bez toho, aby bola vlastníkom alebo mala právne oprávnenie k dispozícii s bytom, takáto zmluva by bola právne neudržateľná a potenciálne neplatná. Ak by to však bolo formulované tak, že to vlastnícke právo len nadobudne a bude tam popísaný mechanizmus, ako aj súčasný vlastník, tak taká dohoda je možná a viem si predstaviť uzavrieť takú dohodu. Ale pokiaľ by táto osoba B nenadobudla vlastnícke právo, tak dohoda nebude vymožiteľná. Dá sa to tiež ošetriť zmluvnými pokutami. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, staviam dielňu a 90 percent stavby je situovaných na mojom pozemku. Menšia časť však zasahuje do susednej parcely, na ktorej som tretinovým vlastníkom. Stavebný úrad mi navrhol, že si s ostatnými spoluvlastníkmi môžem spísať nájomnú zmluvu. Mojím zámerom je, že po dokončení stavby budeme parcelu pod stavbou vymeriavať a tá následne prejde do môjho vlastníctva. Aby som mohol pokračovať vo výstavbe, potrebujem uzavrieť nájomnú zmluvu s ostatnými spoluvlastníkmi. Neviem však, aké podmienky musí takáto nájomná zmluva na pozemok spĺňať. Chcel by som sa informovať, koľko rokov musí byť takáto zmluva minimálne uzatvorená podľa zákona, aby mi stavebný úrad mohol vystaviť stavebné povolenie? A ako postupne zrušiť túto zmluvu a prepísať pozemok po kolaudácii pod stavbou na moje meno? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 13.07.2023)

Dobrý deň, riešením vo vami uvedenom prípade v súlade s ust. § 58 ods. 2 s odkazom na ust. § 139 ods. 1 stavebného poriadku je, aby ste so spoluvlastníkmi pozemku, na ktorom bude stáť cca 10 % stavby spísali dohodu o uzatvorení budúcej zmluvy a to s tým, že po kolaudácii stavby dôjde k zrušeniu a vyporiadaniu podiel. spoluvlastníctva dotknutej časti pozemku, na ktorom ste podielový spoluvlastník v pomere 1/3 k celku a to s tým, že vyčlenená časť pozemku, na ktorom bude stáť stavba s prísl. časťou pozemku potrebného na manipuláciu v okolí stavby na podklade vypracovaného geometrického plánu, dôjde k finančnému vyporiadaniu v € pri cene pozemku za m2 v sume xy € /cenu treba uviesť. Ide o to, že ste podielovým spoluvlastníkom susedného pozemku v podiele 1/3 a potrebujete cca 10 prípadne viac % pre svoju výstavbu, čo uvádzame z dôvodu, že spísaní predmetnej dohody je podstatná rozloha stavby a výška vášho podielu v m2.

Na spísanie dohody o budúcej kúpnej zmluve odporúčam kontaktovať advokáta.

Druhou možnosťou je spísanie nájomnej zmluvy so súčasnou dohodou o budúcej kúpnej zmluve podľa vyššie uvedeného. Vzhľadom na okolnosť, že ste podiel. spoluvlastníkom v 1/3 a na stavbu s manipul. priestorom ešte 10%, otázkou je prípadná požiadavka na platenie nájmu vzhľadom na váš podiel 1/3. Otázkou je teba výmera uvedeného pozemku a potrebná výmera na 10 % stavby.

Aj v tomto prípade odporúčam na vypracovanie zmluvy kontaktovať advokáta.

 


Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, plánujem kúpu nehnuteľnosti na splátky. Predávajúci však chce v zmluve o budúcej kúpe uviesť číslo účtu, na ktorý mám posielať splátky, a tento účet mu nepatrí. Patrí tretiej osobe. Je to v poriadku? Nie je riziko, že mi po čase bude tvrdiť, že som mu nesplácal? Môže to byť dôvodom pre neho na odstúpenie od zmluvy? Mala by byť táto tretia osoba, vlastník účtu, spomenutá v zmluve? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 31.01.2022)

Dobrý deň, nepoznáme obsah Vašej zmluvy o budúcej zmluve.
Musíme uviesť, že ak plánujete uzatvoriť zmluvu o budúcej zmluve, s tým, že splátky by mali byť hradené na účet tretej osoby, teda nie účastníka zmluvy, nie je právny dôvod, aby ste tak urobili. Tretia osoba nie je účastníkom zmluvy a je preto možné /jedna z možností/, že budúci predávajúci má exekúcie a preto nemáte hradiť kúpnu cenu na jeho účet. Nevieme čo je dôvodom takéhoto návrhu zo strany predávajúceho, ale platia aj ust. zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti.

Odporúčame zmluvu nepodísať a nechať ju skontrolovať advokátovi.

Môžete sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu a zmluvu Vám skontrolujeme.

 


Trápi vás "Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň,
ako budúci kupujúci nehnuteľnosti som podpísala Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve ("ZoBZ"). V tom čase žiadna zo strán uvedených v ZoBZ nevedela o tom, že v tesnej blízkosti danej nehnuteľnosti je plánovaná výstavba niekoľkých výškových bytových domov, ktorá by signifikantne znížila kvalitu bývania v danej nehnuteľnosti počas dlhodobej výstavby (hluk, prach, atď. ) ale aj po nej (terajší krásny výhľad a slnečné žiarenie by bolo zmarené vysokými bytovými domami, atď. ). Nehnuteľnosť som plánovala kúpiť za účelom prenajímania tretej osobe, ale za okolností, ktoré som spomenula tento účel nebude možné uskutočniť. Keďže mi táto okolnosť nebola známa v čase podpisu ZoBZ, oznámila som predávajúcemu, že záväzok podpísať riadnu kúpnu zmluvu ruším v súlade s paragrafom 50a (3) OZ. Predávajúci nalieha na tom, aby som podpísala riadnu kúpnu zmluvu bez ohľadu na to, že nemám vôľu ju podpísať, a vyhráža sa, že bude vymáhať kompenzáciu za spôsobenie škody súdnou cestou ak riadnu kúpnu zmluvu nepodpíšem do určitého dátumu. Navyše tvrdí, že dôvody, ktoré uvádzam neplatia pre paragraf 50a (3) OZ. Som naozaj povinná uzavrieť riadnu kúpnu zmluvu? Ako by som mohla z tejto situácie vyjsť bez signifikantných následkov?
Vopred ďakujem. Jana

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 12.07.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste podpísali s budúcim predávajúcim zmluvu o uzatvorení budúcej zmluvy podľa ust. § 50a/ Obč. zákonníka, ktorého znenie je nasledovné :

"(1) Účastníci sa môžu písomne zaviazať, že do dohodnutej doby uzavrú zmluvu; musia sa však pritom dohodnúť o jej podstatných náležitostiach.
(2) Ak do dohodnutej doby nedôjde k uzavretiu zmluvy, možno sa do jedného roka domáhať na súde, aby vyhlásenie vôle bolo nahradené súdnym rozhodnutím. Právo na náhradu škody tým nie je dotknuté.
(3) Tento záväzok zaniká, pokiaľ okolnosti, z ktorých účastníci pri vzniku záväzku vychádzali, sa do tej miery zmenili, že nemožno spravodlivo požadovať, aby sa zmluva uzavrela."
 
V otázke uvádzate, že v čase podpísania zmluvy o uzatvorení bud. zmluvy /neuvádzate dátum kedy bola zmluva podpísaná/ Vám nebola známa okolnosť, že v bezprostrednej blízkosti budúcej nehnuteľnosti dôjde k výstavbe bytových domov, čo znižuje kvalitu bývania a jeho bezprostredného okolia, o čom ste v čase podpísania zmluvy o budúcej zmluve nevedeli.
Predpokladáme, že budúci kupujúci Vás vyzval k podpísaniu riadnej kúpnej zmluvy a Vy vzhľadom na zistené skutočnosti v otázke (/výstavba byt. domov/ ste mu písomne oznámili, že kúpnu zmluvu neuzatvoríte z týchto dôvodov výstavby bytových domov. 
Sme názoru, že pokiaľ sa okolnosti za ktorých bola zmluva o budúcej zmluve uzatvorená zmenili v rozsahu ako uvádzate v otázke  a teda že v zmluve o budúcej zmluve je aj uvedený účel a tieto okolnosti v čase podpísania zmluvy o budúcej zmluve neboli známe Budúca výstavba/ , Váš záväzok zo zmluvy o budúcej zmluve zanikol, o čom ste písomne informovali predávajúceho.
Možnosťou zo strany budúceho predávajúceho teraz je buď súhlasiť s Vami uvedenými dôvodmi, alebo podať žalobu na súd v lehote najneskoršie do 3 rokov v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka.
 
Vzhľadom na okolnosť, že nepoznáme obsah zmluvy o budúcej zmluve, odporúčame v záujme predídenia súdnemu sporu, aby ste kontaktovali advokáta za účelom jej právneho posúdenia. Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 


Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, mám problém s odkúpením garáže. Kúpno-predajnú zmluvu mám riadne vystavenú formou splácania ceny garáže. Celková cena bola 5311 eur, v splátkach som už uhradil 2900 eur. Počas splácania bola majiteľovi nariadená exekúcia na garáž. Keď som sa to dozvedel, prestal som splácať a informoval som ho o tejto situácii, nakoľko ma o tom neinformoval. Exekúciu vyplatil po čase a exekúcia na garáž bola pozastavená. Potom majiteľ požadoval, aby som uhradil zvyšok sumy. Ústne sme sa dohodli na termíne vyrovnania, nakoľko som nemal takúto sumu. Termín sa nedodržal kvôli tomu, že som stále nemal dostatok financií. Neskôr, keď som už disponoval financiami, majiteľ sa už nehlásil a po určitej dobe garáž predal inému záujemcovi bez toho, aby ma o tom informoval. Teraz žiada, aby som garáž opustil. Neviem, ako mám ďalej postupovať, lebo tvrdí, že som porušil zmluvu tým, že som prestal splácať a nedoplatil som zvyšnú sumu podľa dohody. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 04.09.2020)

Dobrý deň,
úvodom hneď poznamenávame, že je treba kontaktovať advokáta aj s dokladmi.

V otázke síce uvádzate, že ste uzatvorili kúpnu zmluvu a to s tým, že kúpna cena mala byť uhradzovaná v splátkach. Zo znenia otázky vyplýva, že ste nedodržali podmienky zmluvy ako z dôvodu exekúcie, tak aj nedostatku fin. prostriedkov. Zrejme o kúpnu zmluvu išlo len podľa jej označenia, keďže zmluva nebola zavkladovaná do katastra nehnuteľností - predávajúci garáž predal inej osobe.

Môžme len usudzovať, že ste uzatvorili zmluvu o budúcej kúpnej zmluve podľa § 50a/ a nasl. Obč. zákonníka, kde súčasne platí, že v lehote 1 roka sa môžete súdnou cestou domáhať, aby vyhlásenie vôle bolo nahradené súdnym rozhodnutím - obsah kúpnej zmluvy určí súd.

Pokiaľ nechcete vo veci podniknúť žiadne právne kroky a teda garáž už nechcete do svojho vlastníctva, "predávajúci" je povinný Vám vrátiť peniaze.

Právny stav garáže, teda či vôbec bola predaná a komu, zistíte na stránke katastr. portálu.

Odporúčame kontaktovať advokáta.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj snúbenec vlastní pozemok, na ktorom plánujeme spoločne postaviť rodinný dom, teda budeme obaja stavebníkmi. Však v listu vlastníctva je vedený len on sám. Na stavebnom úrade od nás chcú, aby sme si medzi sebou najprv spísali zmluvu, podľa ktorej by sme boli spoloční vlastníci tohto pozemku. Tým by sme mohli obaja figurovať ako stavebníci a investori a zároveň by sme boli obaja vedení aj pre potreby banky pre využitie hypotéky. Prosím, mohli by ste mi poskytnúť tlačivo pre takúto zmluvu alebo mi poradiť, aké máme použiť a čo do neho uviesť? Je to niečo ako darovacia zmluva (avšak v tom prípade by snáď preniesol vlastníctvo celé len na mňa, ale my chceme byť obaja vlastníkmi)? Vopred ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 26.08.2020)

Dobrý deň,
takéto situácie sa bežne riešia napríklad nájomnou zmluvou. On ako vlastník nehnuteľnosti by Vám dal polovicu pozemku do nájmu, aby ste na tomto pozemku mohli postaviť Vašu časť domu (nevieme presne o aký dom sa jedná).

Samozrejme rovnako je to možné vyriešiť darovacou zmluvou. On by Vám daroval 1/2 vlastníckeho podielu na nehnuteľnosti a tým pádom by ste obaja boli vlastníkmi nehnuteľnosti 1/2. Z pohľadu bánk by išlo určite o najlepšie riešenie situácie.


Trápi vás "Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. Znamená to, že aj Zmluva o uzavretí budúcej zmluvy o prevode vlastníctva bytu bude podľa občianskeho zákonníka? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 05.04.2019)

Dobrý deň, áno, zmluva o uzavretí budúcej kúpnej zmluvy o prevode vlastníctva bytu bude podľa ustanovení Občianskeho zákonníka.


Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o informáciu. Ak uzatváram zmluvu o budúcej kúpnej zmluve o prevode vlastníctva medzi mnou ako fyzickou osobou a predávajúcimi, ktorými sú právnické osoby (vlastníci pozemku a realizátor stavby), podľa ktorého zákonníka postupujem? Obchodného alebo občianskeho? Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 04.04.2019)

Dobrý deň, v tomto prípade sa bude postupovať podľa ustanovení občianskeho zákonníka. Kúpna zmluva je pri nehnuteľnostiach vždy podľa občianskeho zákonníka. Navyše ak ide o developera, ktorý stavia a predáva nehnuteľnosti v rámci svojej podnikateľskej činnosti, jedná sa o spotrebiteľský vzťah. Okrem vyššie uvedeného, rozsah pôsobnosti obchodného zákonníka je v jeho § 1 ods. 1 stanovený nasledovne: "Tento zákon upravuje postavenie podnikateľov, obchodné záväzkové vzťahy, ako aj niektoré iné vzťahy súvisiace s podnikaním.". 


Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Chcela by som sa opýtať, do akej výšky ma môžu pokutovať, ak mám podpísanú zmluvu o budúcom diele na dom a rozhodla som sa od tejto zmluvy odstúpiť. Ďakujem.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 04.03.2017)

Dobrý deň, žiadny výkon práva nie je možné sankcionovať. Tzn. že ani právo na odstúpenie od zmluvy nie je možné sankcionovať zmluvnou pokutou. Najmä nie v prípade, ak v spore vystupujete ako spotrebiteľ. Pre odstúpenie od zmluvy však musia byť splnené zákonné alebo zmluvné podmienky. Od zmluvy nie je totiž možné odstúpiť iba svojvoľne. V súkromnom práve platí zásada pacta sunt servanda (dohody sa musia dodržiavať). Ak Vám zmluva alebo zákon (napr. pre omeškanie) umožňuje od zmluvy odstúpiť odporúčam Vám odstúpenie od zmluvy druhej zmluvnej strane doručovať písomne poštou doporučene, aby ste mali vedomosť o tom, kedy nastali účinky odstúpenia od zmluvy.


Trápi vás "Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť) (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, aký výraz mám použiť v zmluve pre predajcu, pokiaľ sme obaja súrodenci vlastníkmi. Plánujem odkúpiť bratov podiel, avšak ešte to nemáme zapísané v katastri. Po nadobudnutí právoplatnosti sa staneme spoluvlastníkmi, pričom každý bude držiteľom 50% podielu na nehnuteľnosti. Ústne sme sa dohodli, že mi jeho polovicu predá za tretinu reálnej ceny, pretože som sa staral o našu matku. Aký postup by ste mi odporučili, aby som sa vyhol situácii, kedy by po zápise v katastri požadoval zaplatiť polovicu? Ďakujem a pozdravujem.

Odpoveď: Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)

(odpoveď odoslaná: 15.02.2017)

Dobrý deň, z Vašej otázky nie je zrejme, kto je teraz vlastníkom nehnuteľnosti. A pokladám, že ide o dedičské konanie a matka ako poručiteľ - pôvodný vlastník zomrela. Najlepším riešením je spísanie zmluvy o budúcej zmluve, v ktorej sa dohodnete na tom, že po zápise uznesenia o dedičstve podpíšete riadnu zmluvu o zrušení a vysporiadaní podielového spoluvlastníctva a v tejto zmluve sa môžete dohodnúť na tom, že odkúpite bratov podiel za konkrétnu sumu.

Pokiaľ by neskôr brat žiadal vyššiu sumu, ako ste sa dohodli, potom by na to nemal právo a mohli by ste sa obrátiť na súd so žiadosťou o nahradenie prejavu vôle.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmluva o budúcej kúpnej zmluve (nehnutelnosť)" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.