Máte
otázku?

Zmena výpovede


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Zmena výpovede

Dobrý deň. Predvolanie k svedectvu mi prišlo v súvislosti s trestným činom, ku ktorému som bola pred 4 rokmi svedkom. Pri vtedajšej výpovedi som neuviedla presne všetky skutočnosti v detailoch z obáv o vlastnú bezpečnosť, čo som vtedy na polícii nepovedala. Mám obavu, či môžem pri nadchádzajúcom výsluchu zmeniť výpoveď, a či to nebude považované za to, že som prvýkrát podala nepravdivú výpoveď. Obávam sa, že sa moja výpoveď môže neskôr obrátiť proti mne, prípadne, že ma daná osoba môže kvôli tomu súdne napadnúť. Navyše sa už po takej dlhej dobe neviem presne spomenúť na všetky podrobnosti daného incidentu. Ako by som mala postupovať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zmena výpovede

Dobrý deň, pokiaľ budete meniť výpoveď, môžete si priviesť problémy. Môžete povedať, že si na dané okolností už nepamätáte, pretože uplynuli odvtedy už 4 roky, čo je dosť dlhá doba na to, aby ste si pamätali detaily. 

Trápi vás "Zmena výpovede" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmena výpovede (Trestné právo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu týkajúcu sa mojej výpovede vo veci zanedbania povinnej výživy zo strany mojej matky. Môj otec sa už asi 12 rokov zdržiava na neznámom mieste, preto na mňa stat platí náhradné výživné. Pred tromi rokmi, keď som mala 17 som bola nútená odsťahovať sa ku priateľovi, pretože doma som bola od matky, sestry, starého otca aj tety neustále psychicky a aj fyzicky napádaná a niekoľkokrát slovne vyhodená. Po odsťahovaní sa o mňa matka nestarala a nevyplácala mi ani náhradné výživné, ktoré preberala počas celých troch rokov, ani výživné za seba. Spolu s bonusom na dieťa a prídavkom, ktoré taktiež na mňa dostávala, to činí približne 160e na mesiac. Skoro všetky moje výdavky hradili môj partner a jeho mama. Okrem toho mám vedomosť o tom, že moja mama bola počas tohto obdobia viackrát na dovolenke s mojou sestrou a sestriným frajerom. V júni sa začalo trestne stíhanie, ktoré som podala vo februári, pretože napriek mojej opakovanej snahe sa s mojou matkou absolútne na ničom nedalo dohodnúť a jej postoj ku mne sa vôbec nezmenil, ani, keď som tri týždne ležala chorá v posteli, žiadny záujem. Na ostatný výsluch som bola predvolaná po štyroch mesiacoch od podania a bohužiaľ som bola taká vystresovaná, že som neúmyselne uviedla nepravdivé informácie o tom, koľko mi matka prispievala, uviedla som o dosť viac, ako to v skutočnosti bolo. Každý výsluch bol pre mňa neskutočne vyčerpávajúci, stresujúci a zaťažujúci. Nikdy som si nemyslela, že k tomuto dôjde, stále som dúfala, že sa mama zmení. Pred týmto ostatným výsluchom som s matkou mala telefonát, v ktorom ma opäť iba osočovala, vyčítala mi veci, žiadna podpora alebo pomoc. Bolo to pre mňa veľmi ťažké a nedokázala som sa z toho spamätať ešte niekoľko dni. Takto to bolo aj veľa krát predtým, či už osobne, alebo po telefóne. Pravdepodobne aj tento telefonát značne ovplyvnil moju výpoveď, nakoľko som cítila strašnú vinu, že idem proti vlastnej matke a nechcela som jej pohoršiť, hoci som si neuvedomovala následky. Navyše bol výsluch zo dna na deň, pociťovala som neskutočný stres a strach. Prosím Vás, ako mám ďalej postupovať? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Zmena výpovede

(odpoveď odoslaná: 23.07.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Podľa ust. § 86 Trestného zákona trestnosť trestného činu zanedbania povinnej výživy zaniká ak trestný čin nemal trvalo nepriaznivé následky a páchateľ /= Vaša mama/ svoju povinnosť dodatočne splnil skôr, než sa súd odobral na záverečnú poradu.

Nevieme, či podané trestné oznámenie bude viesť k výsledku a teda či Vaša mama si splní povinnosti voči Vám. Odporúčame preto oznámiť polícii, že bol na Vás vyvíjaný nátlak zo strany Vašej matky  a preto ste uviedli nesprávne informácie pri výsluchu. Na zastupovanie v konaní odporúčame kontaktovať advokáta prípadne Centrum právnej pomoci, ktorého adresy nájdete na internete.

2./ V otázke neuvádzate, či študujete a teda či Vaša mama na Vás poberá naďalej prídavok na dieťa a uplatňuje si daňový bonus, vrátane toho, či poberá náhradné výživné na Vás od úradu práce.

Podľa zákona o prídavku na dieťa je "prídavok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa."

Odporúčame uvedené okolnosti, že prídavok na dieťa, náhradné výživné nie sú využívané pre Vaše potreby, oznámiť príslušnému úradu práce a správcovi dane - daňovému úradu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena výpovede" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.