POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zmena trvalého pobytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Zmena trvalého pobytu

Dobrý deň. Rodičia môjho priateľa sa odstahovali do Maďarska, kde ho prihlásili a dali mu tam trvalý pobyt. On však chce naďalej bývať na Slovensku a tu aj pracovať. Prišlo mu zo zdravotnej poisťovne, že ho odhlasujú. Chcel si nahlásiť trvalý pobyt v obvode, kde ho mal naposledy, ale tam ho odbili s tým, že nemá nárok. V zdravotnej poisťovni ho tiež nechceli prihlásiť ako samoplatiteľa, aby ho akýkoľvek zamestnávateľ mohol zamestnať. Prosím Vás o radu, ako máme postupovať, lebo už sme z toho zúfalí. Ďakujem.

Odpoveď: Zmena trvalého pobytu

Dobrý deň, vo Vašej otázke síce nie je uvedené, ale predpokladám, že Váš priateľ je už plnoletý. Rovnako ste uviedli, že chce zostať bývať na Slovensku a hľadá si prácu, z toho vyvodzujem, že buď bývate spolu vo Vašej nehnuteľnosti alebo bývate spolu v prenajatom byte. Vzhľadom na to, že je plnoletý, môže si v Maďarsku na príslušnom úrade (predpokladám obec) odhlásiť svoj trvalý pobyt a nahlásiť si ho opäť na Slovensku vo Vašej nehnuteľnosti alebo v prenajatom byte. V oboch prípadoch (nakoľko nehnuteľnosti nie sú v jeho vlastníctve) bude Váš priateľ potrebovať súhlas vlastníka nehnuteľnosti s prihlásením na trvalý pobyt. Po zápise trvalého pobytu do Registra obyvateľov SR bude potrebné opäť obehať všetky príslušné orgány a opätovne sa prihlásiť do soc. poisťovne a tiež na zdravotnú poisťovňu. Týmto postupom sa vyrieši jeho problém s trvalým pobytom na území SR a tiež problém so zamestnaním sa na Slovensku.

Trápi vás "Zmena trvalého pobytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmena trvalého pobytu (Správne právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Môj manžel má nemanželské dieťa a jeho matka zmenila so synom trvalý pobyt. Napísala mu teraz, že si má po dieťa prísť na novú adresu. Chcem sa spýtať, či musí chodiť po dieťa aj na túto novú adresu, keďže je to oveľa ďalej, alebo by ho mala nosiť aspoň na pol cesty, alebo ako to vlastne je? V rozsudku je napísané, že si má po dieťa chodiť na trvalý pobyt matky. Ten bol však v tom čase vedený inde ako teraz, keď sa presťahovala ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Zmena trvalého pobytu

(odpoveď odoslaná: 31.10.2022)

Dobrý deň,

 

pokiaľ sa miesto odovzdania a prevzatia dieťaťa označilo v rozsudku ako miesto trvalého pobytu, treba to rešpektovať aj po zmene pôvodného trvalého pobytu. Ak ale ide o značnú vzdialenosť, nie je vylúčené dohodnúť sa s matkou na tom, aby sa aspoň striedali, prípadne nejako inak upravili miesto prevzatia a odovzdania dieťaťa. Ak sa ale s matkou nebude dať dohodnúť, jediná možnosť ako to zmeniť je zmeniť súdne rozhodnutie, kde by sa argumentovalo tým, že v dôsledku presťahovania došlo k zmene pomerov, ktorá by odôvodňovala aj zmenu rozsahu, resp. spôsobu styku, a to minimálne v spôsobe prevzatia a odovzdania dieťaťa. Veľké vzdialenosti sú navyše nielen časovo náročné, ale môžu znamenať aj zvýšenie výdavkov na PHM, čo zase môže mať v niektorých prípadoch vplyv aj na vyživovaciu povinnosť (muselo by ísť ale naozaj o značné vzdialenosti).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmena trvalého pobytu (Správne právo)

Aká je prvá krok, ktorý treba urobiť pri zmene trvalého pobytu, konkrétne pri zmene ulice v rovnakom meste?

Odpoveď: Zmena trvalého pobytu

(odpoveď odoslaná: 01.05.2018)

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku je dosť relatívna, avšak domnievam sa, že azda najdôležitejším úkonom je podanie žiadosti o vydanie nového občianskeho preukazu a následne zmena všetkých relevantných dokladov, resp. nahlásenie zmien v rôznych inštitúciách.


Podotázka: Zmena trvalého pobytu (Správne právo)

Dobrý deň, môj 64 ročný manžel sa pred rokom odsťahoval zo spoločnej domácnosti, pretože si našiel známosť s inou ženou. Podal o rozvod a rozviedli nás. Ešte v septembri 2015 sme darovali náš byt dcére. Ja mám doživotné právo na bývanie, on sa toho práva zriekol. Od augusta 2015 neprispieva na domácnosť a správa sa nemravne, preto mu dcéra zrušila trvalý pobyt. Pred rozvodom aj po ňom si nekontrolovateľne pôžičáva skoro každý mesiac peniaze od bánk aj nebankových spoločností. Suma dosiahla už okolo 20 000 €. Mojím problémom je, že si neprehlásil trvalý pobyt, ktorý má od októbra 2015 vedený ako bezdomovec v meste. Myslím si, že zneužíva banky a nebankové spoločnosti neplatným občianskym preukazom a v žiadostiach uvádza, že vlastní byt. Prosím, ako môžeme s dcérou dosiahnuť, aby si trvalý pobyt na polícii zmenil? Keď sme boli na polícii, povedali nám, že sa s tým nedá nič robiť. Ďakujem.

Odpoveď: Zmena trvalého pobytu

(odpoveď odoslaná: 12.09.2016)

Dobrý deň, žiadnym zákonným spôsobom ho nemôžete donútiť, aby si svoj trvalý pobyt zmenil, resp. nahlásil ako pobyt miesto, kde sa teraz trvalo zdržiava. Iná by bola situácia, keby mal trvalý pobyt nahlásený v nehnuteľnosti Vašej dcéry. V takom prípade by Vaša dcéra mohla podniknúť právne kroky k tomu, aby mu bol trvalý pobyt v jej nehnuteľnosti zrušený. Vzhľadom na to, že ten už zrušený je a v súčasnosti je vedený s trvalým pobytom na obci, je výlučne na ňom, či si nahlási ako svoj trvalý pobyt iné miesto pobytu. Vzhľadom na skutočnosť, že si nekontrolovane berie pôžičky je možné predpokladať, že si nový trvalý pobyt na príslušnom úrade nenahlási úmyselne. Tým zamedzí tomu, aby mu jeho veritelia posielali poštové zásielky na jeho adresu a on ich musel vyzdvihnúť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena trvalého pobytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.