Máte
otázku?

Zmena starostlivosti o dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Zmena starostlivosti o dieťa

Dobrý deň, mojím ex-partnerom bol v roku 2014 nariadený striedavý režim starostlivosti o našu dcéru, ktorá v tom čase mala 7 rokov. V čase rozhodnutia súdu bola dcéra štyri roky. Teraz nastúpila do prvého ročníka základnej školy a odmieta pravidelne chodiť k otcovi na týždeň, a dokonca mu to sama osobne povedala. Naše dieťa trpí psychickými aj zdravotnými problémami - často ju bolí brucho a je nervózna. Rada by som sa informovala, či je možné niečo také urobiť, aby k otcovi nemusela chodiť. Navyše, dcéra sa bojí, že príde otec a odvezie ju zo školy. Z toho dôvodu odmieta chodiť do školy, často plače a je nervózna. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zmena starostlivosti o dieťa

Dobrý deň, vzhľadom na to, že došlo k takej zmene pomerov je možné podať na súd návrh na zmenu starostlivosti o maloleté dieťa. V tomto návrhu by ste požadovali, aby bolo dieťa zverené do Vašej osobnej starostlivosti a vzhľadom na niekoľko rokov trvajúcu striedavú osobnú starostlivosť bol otcovi umožnený rozšírený styk. Zároveň s týmto návrhom je možné podať súdu aj návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým by ste požadovali súd úpravu výkonu osobnej starostlivosti na čas do rozhodnutia vo veci samej. Vzhľadom na zdravotné problémy maloletého dieťaťa si myslím, že by súd v jeho záujme mal nariadiť neodkladné opatrenie.

Trápi vás "Zmena starostlivosti o dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmena starostlivosti o dieťa (Rodinné právo)

Prosím Vás, vedeli by ste mi stručne napísať návrh na neodkladné opatrenie pre dieťa? Alebo mi aspoň poskytnúť nejaký vzor, podľa ktorého by som to mohla napísať? Ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Zmena starostlivosti o dieťa

(odpoveď odoslaná: 17.02.2017)

Dobrý deň, návrh na nariadenie neodkladného opatrenia je potrebné pre každý prípad napísať osobitne, nakoľko v ňom musia byť osvedčené niektoré skutočnosti, aby súd vôbec neodkladné opatrenie vydal. Na internete sa síce nachádzajú viaceré vzory, ale tie pri neodkladných opatreniach neodporúčam použiť, nakoľko sú iba všeobecné. V prípade, že máte záujem o vypracovanie návrhu zmenu úpravy práv a povinností a návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmena starostlivosti o dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som zrušiť striedavú starostlivosť o môjho 10-ročného syna a zveriť si ho do svojej opatery. So bývalým nie je dohoda možná; komplikuje život mne aj synovi a rieši s ním problémy medzi nami. Ničí mu detstvo... Ďakujem.

Odpoveď: Zmena starostlivosti o dieťa

(odpoveď odoslaná: 07.12.2014)

Dobrý deň. Pokiaľ máte dieťa zverené do striedavej starostlivosti a takúto starostlivosť chcete zmeniť na osobnú starostlivosť jedného rodiča je nevyhnutné, aby došlo k podstatnej zmene pomerov, ktorá by túto zmenu odôvodňovala. Ďalším dôležitým predpokladom je, aby bola zmena starostlivosti v najlepšom záujme dieťaťa a samozrejme aj postoj samotného dieťaťa k zmene starostlivosti. Na zvýšenie úspechu v súdnom konaní Vám odporúčam celú situáciu podrobne prekonzultovať s advokátom.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena starostlivosti o dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.