Máte
otázku?

Zmena právnej kvalifikácie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Zmena právnej kvalifikácie

Dobrý deň, mám jednu otázku. Poškodený podal trestné oznámenie na políciu, v ktorom tvrdil, že ho obvinený udrel a ukradol mu gram marihuany. Obvinený bol následne vzatý do väzby, kde už strávi tri mesiace. Pri konfrontácii poškodený zmenil výpoveď a tvrdí, že bol len nahnevaný pre úder a obvinený mu v skutočnosti nič neukradol. Ako by to malo ďalej pokračovať? Bude obvinený prepustený z väzby? A čo s poškodeným? Môže takto zmeniť výpoveď? Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Zmena právnej kvalifikácie

Dobrý deň

všetko závisí od vyšetrovania a od dôvodu, prečo bol vzatí do väzby. Pokiaľ poškodený zmenil výpoveď, teda že mu obvinený nič nevzal a bolo vznesené obvinenie pre trestný čin lúpeže, podľa § 206 ods. 6 TP: “Ak v priebehu vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania vyjde najavo, že skutok, pre ktorý bolo vznesené obvinenie, je iným trestným činom alebo aj ďalším trestným činom, ako bol v uznesení o vznesení obvinenia právne kvalifikovaný, policajt obvineného na túto okolnosť písomne upozorní; upozornenie môže uviesť aj v zápisnici. Rovnopis upozornenia alebo zápisnice doručí do 48 hodín prokurátorovi.” 

Poškodený ako svedok pred výpoveďou musel byť poučený podľa § 131 ods. 1: “Pred výsluchom svedka treba vždy zistiť jeho totožnosť a pomer k obvinenému, poučiť ho o význame svedeckej výpovede a o práve odoprieť výpoveď, a ak treba, aj o zákaze výsluchu; svedka treba poučiť aj o možnosti a podmienkach poskytnutia ochrany pred neoprávneným postihom v pracovnoprávnom vzťahu podľa osobitného predpisu. Svedok musí byť vždy poučený o tom, že je povinný vypovedať pravdu, nič nezamlčať, a o trestných následkoch krivej výpovede.”

 

Trápi vás "Zmena právnej kvalifikácie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena právnej kvalifikácie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.