POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa situácie po rozvode manželstva. Pokiaľ mi súd zverí dieťa do starostlivosti a môj bývalý manžel bude požadovať striedavú starostlivosť, musím zostať v mieste bydliska, v ktorom momentálne žijem, alebo môžem sa odsťahovať 400 km od tohto miesta k mojim rodičom? Môže mi súd zakázať odsťahovanie sa k rodičom do rodinného domu, kde budem mať ideálne podmienky na bývanie pre seba aj moje maloleté dieťa? Nemám prostriedky na byt ani podnájom. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode

Dobrý deň, ak Vám súd na čas po rozvode zverí maloleté dieťa do Vašej osobnej starostlivosti, nezakáže, ani nemôže zakázať (resp. prikázať), aby ste sa z nehnuteľnosti kde bývate teraz neodsťahovali a zotrvali na tejto adrese. Išlo by o výrazný zásah do Vašich práv. Je v mnohých prípadoch bežné, že po rozvode manželstva jeden z manželov opustí spoločnú nehnuteľnosť a musí si hľadať náhradné bývanie. Rovnako je bežné, že vo väčšine prípadov mamičkám s maloletými deťmi (vzhľadom na ich nízky príjem z rodičovského príspevku a výživného) poskytnú pomoc rodičia, ktorí ich prichýlia do svojej nehnuteľnosti. Súd Vám v tomto nijakým spôsobom nemôže zabrániť. Rovnako Vám v tomto nemôže zabrániť ani Váš bývalý manžel, lebo na presťahovanie sa v rámci SR nie je potrebný jeho súhlas. Súhlas druhého rodiča by bol potrebný iba v prípade, ak by ste sa chceli s maloletým dieťaťom presťahovať natrvalo do zahraničia.

Trápi vás "Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode (Rodinné právo)

Dobrý deň. Som rozvedená a so synom žijeme v podnájme. Nemáme ani trvalé, ani prechodné bydlisko. Môj syn sa blíži k pätnástej narodeninám a dostane občiansky preukaz. Môj bývalý manžel sa zaujíma o to, aby náš syn bol prihlásený na trvalý pobyt u neho. Mám niekoľko pochybností, napríklad v súvislosti s výživným. Môžete mi, prosím, poradiť?

Odpoveď: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode

(odpoveď odoslaná: 11.06.2019)

Dobrý deň prajem,

ak chcete vedieť, či má evidencia trvalého pobytu vplyv na výživné, tak odpoveď znie, že nemá. Rodičia sú povinní plniť si vyživovaciu povinnosť. Ak je syn vo Vašej starostlivosti a otec je povinný platiť výživné, tak ho musí platiť aj napriek tomu, ak syna zaeviduje na trvalý pobyt u neho. Trvalý pobyt má len evidenčný charakter.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode (Rodinné právo)

Dobrý deň, súd nás rozviedol a dohodli sme sa na striedavej starostlivosti, pretože naša dcéra má oboch rodičov rada. Jej otec však nesúhlasí, aby mala trvalý pobyt so mnou a mojim priateľom. Ako mám postupovať, aby mohla moja dcéra mať trvalý pobyt so mnou? Ďakujem.

Odpoveď: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode

(odpoveď odoslaná: 18.11.2017)

Dobrý deň,

ak ide o bydlisko, resp. trvalý pobyt v rámci SR, môžete sa s dieťaťom presťahovať na akékoľvek miesto v rámci Slovenska a nepotrebujete na to súhlas otca. Je potrebné otca upovedomiť o zmene adresy. Iné by bolo, ak by ste sa chceli presťahovať mimo SR. Potom by bol už súhlas potrebný.


Podotázka: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či mojmu manželovi bude prisúdená striedavá starostlivosť, aj keď ma psychicky, sociálne a ekonomicky vydieral. Naša dcéra bude v budúcom roku žiačkou prvého ročníka. Ako je to so striedavou starostlivosťou, pokiaľ je medzi nami až 400 km vzdialenosť? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode

(odpoveď odoslaná: 09.12.2016)

Dobrý deň, súdy zverujú maloleté deti do striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov zriedka, a iba v prípadoch kedy je to v záujme maloletého dieťaťa. Ak Vás manžel takýmto spôsobom vydieral a psychicky na Vás útočil, je vždy vyššie riziko, že tak bude pôsobiť aj na maloleté dieťa. Súd túto skutočnosť vezme do úvahy. Rovnako ak sa presťahujete k svojim rodičom o 400 km ďalej, znížite tým šancu na to, aby bolo maloleté dieťa zverené do striedavej starostlivosti. Je nemysliteľné, aby dieťa navštevovalo dve základné školy alebo aby dochádzalo takú vzdialenosť. Striedavá osobná starostlivosť sa nariaďuje najmä v tých prípadoch, kedy rodičia žijú blízko seba a z bydliska oboch rodičov môže dieťa navštevovať školu. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena bydliska maloletého dieťaťa po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.