Máte
otázku?

Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie

Dobrý deň, asi osem rokov sa potýkam s dlhodobým problémom s rodičmi. Mám 40 rokov a žijem v rodinnom dome spolu s nimi. Moji rodičia ma neustále posielajú preč a nechcú, aby som v dome niečo prerábal. Navrhujú mi, aby som sa odsťahoval do podnájmu, čo však odmietam. Situácia je natoľko závažná, že kvôli tomu odišla odo mňa moja partnerka s dcérou. Navrhoval som im buď ma vyplatiť z domu alebo ma z neho vydiediť, ale obidve alternatívy odmietajú. Mám ešte dvoch súrodencov. Prosím o radu, čo mám v takomto prípade urobiť. Vlado.

Odpoveď: Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie

Dobrý večer, 

neuvádzate, či ste podielovým spoluvlastníkom nehnuteľnosti. Ak nie, potom Vám nevzniká právny nárok na to, aby Vás rodičia vyplatili. Nárok by Vám vznikol len vtedy, ak by ste vynaložili zo svojho prostriedky napríklad na rekonštrukciu nehnuteľnosti, a pod. Ak sú vlastníkmi nehnuteľnosti len rodičia, potom môžu rozhodovať o jej osude a disponovať ňou podľa vlastného uváženia. Môžu rozhodnúť aj o tom, kto v nej bude bývať a či v nej bude bývať bezplatne alebo za nájomné. Vlastník nehnuteľnosti má tiež podľa zákona o hlásení pobytu občanov právo zrušiť trvalý pobyt osobe, ktorá nemá žiaden právny vzťah k nehnuteľnosti. 

Pokiaľ ide o vydedenie, ktoré uvádzate v názve otázky, dovoľujem si uviesť, že podľa Občianskeho zákonníka je možné dediča vydediť len z dôvodov uvedených v zákone. 

Poručiteľ môže podľa § 469a OZ vydediť potomka, ak

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) trvalo vedie neusporiadaný život.

 

Trápi vás "Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám priateľku, ktorá je chorá na sklerózu multiplex. Je ešte v obklopení svojich rodičov a troch súrodencov, ktorí však o ňu neprejavujú záujem. Potrebuje opateru už dvadsať štyri hodín denne, ale nik z rodiny nie je ochotný jej pomôcť. Preto sa rozhodla napísať závet, v ktorom by ich vylúčila z práva dediť po nej. Ako by mala postupovať? Má význam brať do úvahy skutočnosť, že je momentálne odkázaná na vozík a potrebuje úplnú starostlivosť od cudzích ľudí, na čo si musí doplácať? Ďakujem, pýtam sa v mene priateľky, ktorá už má problémy s pohybom aj s jednou rukou.

Odpoveď: Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie

(odpoveď odoslaná: 08.10.2022)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že vaša priateľka nemá potomkov - vlastné ani osvojené deti a nemá manžela. AK je náš predpoklad správny, potom riešením je spísanie závetu, kde určí svojich závetných dedičov. Keďže vaša priateľka nemá deti, ktoré sú v zmysle ust. Obč. zákonníka neopomenuteľnými dedičmi,  ich vydediť nemôže, lebo neexistujú. Vydediť možno len potomkov, nie rodičov a súrodencov.

Ak by v závete vydedila rodičov a súrodencov, bolo by to v podstate brané len ako jej prianie pre prípad úmrtia, lebo rodičov a súrodencov nemožno právne vydediť, lebo nie sú nepomenuteľnými dedičmi.

Priateľka môže spísať závet v prospech kohokoľvek. Vzhľadom na okolnosti, ktoré uvádzate v otázke /zdravotný stav priateľky/ odporúčame spísanie závetu za prítomnosti svedkov prípadne formou notárskej zápisnice u notára v zmysle ust. §  476 a nasl. Obč. zákonníka. Závet spísaný u notára bude spĺňať zákonné náležitosti a zákonní dedičia ho nebudú môcť napadnúť. Závet bude registrovaný v centrálnom registri závetov, ktorý vedie Notárska komora Slovenskej republiky.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie (Dedičské právo)

Dobrý deň prajem. Chcem sa vás spýtať na nasledujúcu otázku. Momentálne sa starám o môjho chorého otca, nakoľko moja mama už nežije a môj brat s nami nesúži, má vlastnú rodinu. Bývame v rodinnom dome a momentálne to s otcom nevyzerá dobre. Mojou otázkou je, či by mohla exekúcia v prípade môjho otca spôsobiť, že ostanem na ulici. Môj brat mi povedal, že ak by náš otec zomrel, jeho čiastku by mu vyplatili a ja by som ostala bez domova. Naši rodičia nezostavili žiadny závet. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie

(odpoveď odoslaná: 29.01.2017)

Dobrý deň, v prípade smrti vašich rodičov prejde dom do dedičstva (iba ak by rodičia na Vás ten dom predviedli ešte pred svojou smrťou). Exekútor môže predať dom alebo aj podiel na dome na dražbe, v prípade ak je dlh vyšší ako 2500 eur. Na ulici preto môžete zostať, hoci to môže trvať dlhšiu dobu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zlé vzťahy s rodičmi a vydedenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.