Máte
otázku?

Zle urobená prerábka bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Trnava

Otázka: Zle urobená prerábka bytu

Dobrý večer, máme tak trochu zložitejší problém. Môj priateľ si kúpil byt a následne si objednal firmu na rekonštrukciu. Doslo k ústnej dohode o stanovenej sume za rekonštrukciu a termíne odovzdania. Keďže byt bol odovzdaný so štyrtýždňovým sklzom, priateľ odmietol vyplatiť 10% z dohodnutej sumy. Byt bol odovzdaný 14. januára 2017. Teraz bola vystavená faktúra, v ktorej je suma o 2500 eur vyššia ako sme sa dohodli. Záhada tejto faktúry je v tom, že jej výstavba bola datovaná na 22. decembra 2016, kedy sa stále ešte pracovalo v byte, a splatnosť bola do 29. decembra 2016. Priateľovi však faktúru poslali až 30. januára 2017, čiže mesiac po uplynutí jej splatnosti a okamžite s upomienkou. Ďalšie problémy sa vyskytli hneď prvé dni bývania v novom byte, keď priateľ zistil nedostatky, ktoré boli také závažné, že podľa stavebného odborníka sa musí byt kompletne prerábať. Firma už poslala druhú upomienku s lehotou troch dní na zaplatenie, inak bude pristúpené k súdnemu vymáhaniu. Neviete, ako by mal môj priateľ postupovať? Rovnako sa pýtam, či sa situácia nejak zmení vzhľadom na to, že je chránená osoba (invalidný dôchodca). Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Zle urobená prerábka bytu

Dobrý deň, pokiaľ bola zle urobená prerábka bytu, neznamená to hneď automaticky, že nemusí zaplatiť časť dohodnutej odmeny za vykonanie diela. Rovnako sklz v dodávke tiež neznamená, že nemusí doplatiť časť diela. Priateľ, ak si chce uplatniť zľavu z dohodnutej odmeny, musí postupovať podľa zmluvy a podľa zákona. Ak nemali uzatvorenú žiadnu zmluvu, potom sa postupuje podľa zákona. Vady vykonaného diela je potrebné uplatniť bez zbytočného odkladu, inak na ne súd nemusí prihliadať. Takže Vám odporúčam, aby ste zaslali uvedenej spoločnosti doporučený list, v ktorom im vytknete všetky vady diela. To, že je Váš priateľ invalidný dôchodca nemá vplyv na jeho povinnosť zaplatiť dohodnutú odmenu.

Trápi vás "Zle urobená prerábka bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zle urobená prerábka bytu (Obchodné právo)

Dobrý deň, môj priateľ si nechal prerobiť kúpeľňu, WC a chodbu u jednej firmy. Rekonštrukcia zahrnala demontáž bytového jadra, obklady, osadenie sanitárnych zariadení, sadrokartónové stropy atď. Firma trvala na tom, že platby budú prebiehať postupne a nie tak, ako býva zvykom, čiže časť na začiatku a zostatok na konci rekonštrukcie. Niekoľkokrát sa pokúsili presvedčiť priateľa, aby zaplatil za práce, ktoré už raz zaplatil. Snažili sa ho uviesť do omylu, avšak on vedel, čo už zaplatil a čo nie. Najhoršie však je, že rekonštrukcia je sfušovaná a nespĺňa stanovené požiadavky. Zatiaľ nemáme preberací protokol, v ktorom by sme radi doplnili výhrady a trvali na kompletnom prerobení na náklady firmy, alebo na vrátení peňazí. Chcel by som sa opýtať, či môžem žiadať vrátenie celej sumy a v prípade, že firma sa nebude chcieť dohodnúť, ako môžeme postupovať súdnou cestou. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zle urobená prerábka bytu

(odpoveď odoslaná: 10.08.2020)

Dobrý deň,
vo veci ohľadom platby ceny platí ust. § 634 Obč. zákonníka :

(1) Ak nie je výška ceny dojednaná zmluvou alebo ustanovená osobitnými predpismi, treba poskytnúť primeranú cenu.
(2) Ak nie je dohodnuté inak, platí sa cena až po skončení diela. Ak sa však dielo vykonáva po častiach alebo ak vyžaduje vykonanie diela značné náklady, je ten, komu bolo zadané, oprávnený požadovať už počas vykonávania diela od objednávateľa primerané preddavky."

Váš priateľ nemusí čakať v žiadnom prípade na preberací protokol, ale vady vykonaných prác musí reklamovať v súlade s ust. § 642 Obč. zákonníka :

"(1) Až do zhotovenia diela môže objednávateľ od zmluvy odstúpiť; je však povinný zaplatiť zhotoviteľovi sumu, ktorá pripadá na práce už vykonané, pokiaľ zhotoviteľ nemôže ich výsledok použiť inak, a nahradiť mu účelne vynaložené náklady.
(2) Objednávateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy aj vtedy, ak je zrejmé, že dielo nebude včas hotové alebo nebude vykonané riadne, a ak zhotoviteľ neurobí nápravu ani v poskytnutej primeranej lehote."

Z otázky predpokladáme, že časť prác je ukončená, preto za toho stavu nemôžete odstúpiť od zmluvy v tom smere, že budete žiadať vrátenie celej doteraz zaplatenej sumy. Súčasne predpokladáme, že ste zhotoviteľa vyzývali k ukončeniu diela /riadne vykonanie diela/ resp. k pokračovaniu vo vykonávaní práce, k čomu nedošlo. Za tohto stavu je treba písomne reklamovať vady diela a žiadať ich bezplatné odstránenie na náklady zhotoviteľa. Ak k odstráneniu vady nedôjde v primeranej lehote, následne odstúpite od zmluvy o dielo v súlade s ust. § 642 ods. 2 Obč. zákonníka. Súčasne oznámte zhotoviteľovi, že finančné náklady na odstránenie vady budete od neho vymáhať prípadne aj cestou súdu.

Stav vykonaných vrátane reklamovaných vád je treba dokumentovať fotodokumentáciou.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zle urobená prerábka bytu (Obchodné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako mám postupovať v danej situácii.
Dala som si prerábať v byte kúpeľnú na základe odporúčania mojej kolegyne odporučila mi svojho známeho.
Dotyčný prišiel dohodli sme sa iba ústne takže nemáme zmluvu. Požadoval zaslať zálohu vo výške 2000, ktorú som mu zaslala s poznámkou záloha kúpeľňa plus moje meno.
Začal pracovať prvý týždeň začal búrať ale už druhý týždeň sa mi to nezdalo tak sme s priateľom mu aj hovorili, či to stihne, pretože sme sa dohodli, že práca bude trvať max 3 týždne, a že pracovať bude od 8.00 do 16.00, ale dotyčný chodil kedy chcel a odchádzal kedy chcel. Posledný týždeň nám kúpeľňa aj WC vyzeralo skoro ako na začiatku, aj sme mu hovorili čo sa nám nepáči, aby to prerobil ale ignoroval nás. Samozrejme mám všetko nafotené. Prácu nedokončil v dohodnutom termíne a všetko sme museli dať prerobiť nakoľko bola zle aj elektrina aj voda a iné veci. Blížil sa dátum odovzdania kúpeľne bola nedeľa 10.5. a po telefonáte s priateľom, že prečo to nie je hotové mi bola zaslaná správa, že to nie je reálne dokončiť, že keď máme niekoho kto nám to dokončí, tak s tým súhlasí a odvtedy nám nebral telefón iba občas odpisoval. Chcela som od neho pokladničné bloky, ktoré doteraz nemám a nemôžem si vyreklamovať veci, ktoré kúpil bez môjho povolenia a sú nepoužiteľné. 18.5.2020 mi zaslal poštou faktúru na vyššiu sumu ako 2000 €, kontaktovala som ho telefonicky, ale nedvíhal tak sms správou a následne aj poštou, že mám výhrady voči faktúre a prosím, aby sa mi ozval. On mi napísal, že mi na druhý deň zavolá, ale neozval sa. Chcem sa opýtať, či som povinná faktúru uhradiť, keď tam nedal, že mu bola vyplatená záloha a nemám bločky od tovaru, ktorý mi stojí doma. Mám právo na reklamáciu ? Mám postupovať ?
Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom Z.

Odpoveď: Zle urobená prerábka bytu

(odpoveď odoslaná: 19.05.2020)

Dobrý deň,

riešenie problému bude možno obtiažnejšie. Z otázky predpokladáme, že dotyčný pán - zhotoviteľ diela - nemá oprávnenie na podnikateľskú činnosť podľa ust. zákona o živnostenskom podnikaní. Uvádzate, že zmluvu nemáte, existuje len ústna dohoda a uhradená záloha 2000 € a teraz zaslaná faktúra na sumu vyššiu ako 2000 €. 

 

Z otázky predpokladáme, že nemáte záujem, aby zhotoviteľ dielo dokončil, potom platí ust. § 635 ods. 4 Obč. zákonníka :

 

"Ak objednávateľ odstúpi od zmluvy, je povinný zaplatiť zhotoviteľovi sumu pripadajúcu na vykonanú prácu a vzniknuté náklady podľa pôvodne dohodnutej ceny, iba ak mal z čiastočného plnenia zmluvy majetkový prospech."

 

Odporúčame vo veci zhotoviteľa písomne vyzvať, aby Vám predložil pokladničné doklady k doteraz použitému materiálu a ocenenie doteraz vykonaných prác s tým oznámením z Vašej strany, že ním zaslanú faktúru neuhradíte až do zhodnotenia doteraz vykonaných prác odborníkom. Súčasne ho požiadajte o predloženie živn. oprávnenia. Poznamenávame, že okolnosť, či uvedená osoba má živ. oprávnenie, môžete zistiť na stránke www.zrsr.sk alebo na www.orsr.sk.

 

Keďže nám nie je známe, či dotyčná osoba má oprávnenie na vykonávanie podnik. činnosti podľa živnostenského zákona, platí aj ust. § 26 zákona o ochrane spotebiteľa :

 

"Ochrana spotrebiteľa pri neoprávnenom podnikaní

 

Povinnosti výrobcu, predávajúceho, dovozcu alebo dodávateľa majú aj osoby, ktoré prevádzkujú činnosti uvedené v § 2 písm. b) až e) bez oprávnenia na podnikanie."

 

Z nasl. ustanovení zákona o ochrane spotrebiteĺa vyplýva, že Slov. obchodná inšpekcia môže uložiť pokutu až 66400 €, max. 166000 €.

 

Dielo zrejme predmetný zhotoviteľ už nedokončí, preto sa budete musieť obrátiť na iného odborníka so živn. oprávnením na ukončenie prác. Pokiaľ ide o doteraz ; vykonané práce, tieto musí posúdiť oprávnená osoba na ich ohodnotenie a následne vyporiadať so zhotoviteľom, ktorý od Vás prevzal zálohu 2000 €. Preto k požiadavke na úhradu ďalšej faktúry sa vyjadriť nevieme, nepoznáme rozsah vykonaného diela ani jeho ohodnotenie resp. ocenenie.

 

Je možné, že zhotoviteľ zámerne alebo omylom poskytnutú zálohu 2000 € neodrátal. Z uvedeného dôvodu teraz doručenú faktúru neuhradzujte.


Podotázka: Zle urobená prerábka bytu (Obchodné právo)

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu pri problémoch s vykonaním diela na strane zhotoviteľa. Vo firme sme si s polročným predstihom objednali prerábku kúpeľní na dvoch podlažiach rodinného domu. Po osobnej obhliadke zhotoviteľa a ústnej dohode o vykonaní diela sme spísali zmluvu o vykonaní diela, v ktorej je uvedený dátum začatia a ukončenia zhotovenia vo forme "apríl-máj". Pri ústnej dohode bol zhotoviteľom uvedený termín podľa rozsahu prác na zhotovenie 20 dní. Nedošlo k písomnému dodatku s presným dátumom ukončenia, ale na strane zhotoviteľa dochádza v priebehu realizácie prestavby k rôznym obštrukciám. Jeden deň pracujú, nasledujúci príde oznámiť, že dnes pracovať nebude, čas príchodu sa každý deň líši a samozrejme aj odchod. V prvý deň prestavby prerušili dodávku vody, vytvorili jeden ventil so studenou vodou až na náš podnet, nehovoriac o znefunkčnení toalety. V takomto režime fungujeme už od 20. apríla! Po rozhovore s majiteľom firmy bol uvedený dátum ukončenia prác 13. mája, ktorý dnes znova zmenil na 18. mája! Viete nám poradiť ako ďalej? Aké máme možnosti o takéto neseriózne realizovanie dohodnutých prác preniesť do konečnej ceny? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zle urobená prerábka bytu

(odpoveď odoslaná: 14.05.2017)

Dobrý deň. 

Vo Vašom prípade ste so zhotoviteľom uzatvorili zmluvu o dielo, ktorá nemusí byť uzatvorená písomne. Ak máte písomnú zmluvu, je potrebné zistiť aké nároky máte v prípade nevyhotovenia diela v dohodnutej dobe (napr. nárok na zmluvnú pokutu, ak je uvedený v zmluve). V opačnom prípade sa riadi Váš vzťah s firmou občianskym zákonníkom, podľa ktorého až do zhotovenia diela môže objednávateľ od zmluvy odstúpiť; je však povinný zaplatiť zhotoviteľovi sumu, ktorá pripadá na práce už vykonané, pokiaľ zhotoviteľ nemôže ich výsledok použiť inak, a nahradiť mu účelne vynaložené náklady. Objednávateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy aj vtedy, ak je zrejmé, že dielo nebude včas hotové alebo nebude vykonané riadne, a ak zhotoviteľ neurobí nápravu ani v poskytnutej primeranej lehote.

Preto máte nárok od zmluvy odstúpiť. Ak Vám konaním zhotoviteľa vznikla škoda, máte právo voči nemu uplatňovať nárok na náhradu škody. Odporúčam písomne vyzvať zhotoviteľa na vykonanie diela v stanovenej lehote s tým, že inak odstúpite od zmluvy a budete si uplatňovať nárok na náhradu škody. Pokiaľ má dielo vady tak platí:

"Ak ide o vadu, ktorú možno odstrániť, je objednávateľ oprávnený požadovať bezplatné odstránenie vady. Zhotoviteľ je povinný odstrániť vadu bez zbytočného odkladu.

Ak ide o vadu, ktorú nemožno odstrániť a ktorá bráni tomu, aby sa vec mohla podľa objednávky riadne užívať ako vec bez vady, má objednávateľ právo na zrušenie zmluvy. To isté právo mu prislúcha pri odstrániteľných vadách, ak pre opätovné vyskytnutie sa vady po oprave alebo pre väčší počet vád nemôže vec riadne užívať. Ak ide o neodstrániteľnú vadu, ktorá však nebráni riadnemu užívaniu veci podľa objednávky, má objednávateľ právo na primeranú zľavu."


Trápi vás "Zle urobená prerábka bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zle urobená prerábka bytu (Obchodné právo)

Dobrý deň. Pred uzavretím manželstva môj manžel vlastnil starší dom. Teraz ho spoločne prerábame z našich výplat. Kompletne obnovujeme podkrovný priestor, vrátane nového schodiska, zárubní, dverí, parkiet a renovujeme aj kúpeľňu, toaletu a dvor s oplotením a fasádou domu. Niektoré práce nám robil známy, takže nemáme doklady ani za materiál. Máme zachované len niektoré účtenky a v poslednej dobe ich už ani neukladáme, niečo zasa získavame cez známosti. Ráda by som sa opýtala, či mám v prípade rozvodu nejaké nároky. Viem, že dom patrí manželovi, ale zaujíma ma, či nejaká časť neprislúcha aj mne a či to môžeme dať právne zapísať aj na mňa. Manžel a ja nemáme spoločné deti, každý z nás má dve deti zo svojho prvého manželstva. Zaujíma ma, či moje deti budú mať v prípade mojej smrti nejaký nárok. Príde mi to nespravodlivé, že všetky moje výplaty idú na dom a domácnosť, pričom ja vlastne nič nevlastním a pritom robím. Ďakujem za radu, ako mám v tomto prípade postupovať.

Odpoveď: Zle urobená prerábka bytu

(odpoveď odoslaná: 07.09.2015)

Dobrý deň, pokiaľ ide o prerábku domu a nárok Vás ako manželky, ktorá nie je vlastníkom domu, tak v prípade rozvodu by ste nemali nárok na dom (ani na časť alebo podiel). Mali by ste nárok na náhradu toho, čo sa investovalo do jeho domu. Museli by ste ale preukázať, že ste peniaze do jeho domu investovali zo spoločného a tiež, koľko ste investovali. 

Ak nemáte od manžela písomné potvrdenie, v prípade rozvodu môže nastať problém s dokazovaním na Vašej strane. Preto je dobré si zabezpečiť dôkazy ešte teraz. Stačí, ak máte od manžela písomné potvrdenie (vhodné je mať aj úradne overený podpis), na ktorom bude napísané koľko a kedy ste investovali do jeho domu. 

Druhá možnosť je, že Vám manžel prevedie časť domu do vlastníctva z dôvodu týchto investícií (nemusí to byť polovica, môže to byť oveľa menší podiel, to je na dohode).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zle urobená prerábka bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.