Máte
otázku?

Ako napísať žiadosť o rozvod?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Ako napísať žiadosť o rozvod?

Dobrý deň, prosím Vás, chcem sa rozviesť a neviem, ako mám postupovať. S manželkou sme dohodnutí a nemáme spolu žiadne deti. Potreboval by som napísať žiadosť o rozvod a nemám šajnu, ako sa to robí. Vedeli by ste mi v tom pomôcť? Ďakujem s pozdravom.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

Dobrý deň, návrh na rozvod manželstva musí okrem všeobecných náležitostí upravených v ustanovení § 42 ods. 3 Občiansko-súdneho poriadku obsahovať aj osobitné náležitosti. Jednou z hlavných náležitostí návrhu na rozvod manželstva je opis skutočností, ktoré spôsobili rozvrat vzťahov medzi manželmi, a ktoré vypovedajú o ich trvalom narušení. Súdu musí byť z návrhu zrejmé, že vzťahy medzi manželmi sú vážne narušené a trvalo rozvrátené a nie je možné očakávať ich obnovenie. Súd jedine v tom prípade môže manželstvo účastníkov rozviesť. V prípade, že ste s manželkou na rozvode dohodnutí, je možné rozvod vo výnimočných prípadoch dosiahnuť aj bez toho, aby ste boli volaní na pojednávanie na súd. Ide o prípady, kedy jeden z manželov podáva návrh na rozvod manželstva s popisom skutočností nasvedčujúcich rozvrat vzťahov a nemožnosť ich obnovenia a zároveň požiada o rozhodnutie bez nariadenie pojednávania. Následne druhý z manželov zašle súdu vyjadrenie k rozvodu manželstva s tým, že s rozvodom súhlasí a tiež požaduje rozhodnúť bez nariadenia pojednávania. Ďalším procesným úkonom súdu vo vzťahu k účastníkom konania bude doručenie rozsudku o rozvode manželstva. V prípade, že máte záujem o poskytnutie pomoci pri vypracovaní návrhu na rozvod manželstva a vyjadrenia Vašej manželky, môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.

Trápi vás "Ako napísať žiadosť o rozvod?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň, uvažujem o rozvode, keďže ja a môj partner sme už viac ako 5 rokov manželia, no nemáme spolu deti. Prestali sme si rozumieť - naše životy sa utopili v rytme stereotypu a intímne momenty sú takmer neexistujúce. Cítim, že sme skôr len spolubývajúci, ktorí sa občas pohádajú a komunikujú len v nevyhnutných situáciách. Mám pocit, že v tomto manželstve iba prežívam, nie žijem. Čo by som mala/maľ s takouto situáciou robiť?

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 16.12.2023)

Dobrý deň,

môžete podať návrh na rozvod na súd v obvode, ktorého momentálne spoločne bývate. Vzor návrhu na rozvod nájdete na odkaze nižšie:

https://ficek.sk/vzor-ziadosti-o-rozvod-16224

V návrhu popíšte to čo uvádzate vyššie, teda že máte pocit, že manželstvo už neplní svoj účel a že neexistuje ani možnosť obnovy vzájomných vzťahov. Potom ako podáte návrh, bude na vyjadrenie vyzvaný aj Váš manžel a po jeho vyjadrení sa v prípadoch, keď s rozvodom obaja manželia súhlasia väčšinou nariadi pojednávanie, kde bude manželstvo rozvedené. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň,

Prosím Vás, akou formou môžem poslať žiadosť o rozvod? Písanú alebo vypracovanú na počítači?

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2023)

Dobrý deň,
žiadosť o rozvod môžete napísať aj vlastnou rukou, avšak z hľadiska prehľadnosti Vám odporúčame vypracovať žiadosť na počítači. Vzor žiadosti nájdete na nasledovnom linku:

Vzor žiadosti o rozvod 


Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som podať žiadosť o rozvod. Viete mi, prosím, poradiť, ako postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 19.07.2022)

Dobrý deň,

konanie o rozvod je mimosporovým konaním a teda v tomto prípade sa bude postupovať v zmysle príslušných ustanovení civilného mimosporového poriadku. Návrh na začatie konania je príslušný podať jeden z manželov a podáva sa na mieste príslušnom súde, ktorým je súd v ktorého obvode mali manželia posledné spoločné bydlisko, ak v obvode tohto súdu má bydlisko aspoň jeden z nich. Ak nemožno určiť príslušnosť podľa prvého pravidla, miestne príslušným súdom je všeobecný súd manžela, ktorý návrh nepodal, a ak príslušnosť nemožno určiť ani týmto spôsobom, v tom prípade je miestne príslušným všeobecný súd navrhovateľa. Návrh musí obsahovať označenie účastníkov konania, teda manželov. Ďalej musí návrh obsahovať opis skutkových okolností, ktoré viedli k rozvodu manželstva a je potrebné označiť dôkazy na preukázanie daných skutočností a taktiež musí daný návrh obsahovať aj petit, teda výrok ktorý má byť súdom vydaný.

Na našej stránke www.ficek.sk si môžete nájsť vzorový návrh na rozvod. Nájdete ho tak, že do google zadáte "ficek návrh na rozvod vzor".


Trápi vás "Ako napísať žiadosť o rozvod?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň, ako mám napísať žiadosť, keď spolu s manželom máme dve deti, ale jedno sa narodilo ešte pred manželstvom? Navyše, môj manžel má ešte jedno dieťa z predošlého manželstva.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 25.02.2022)

Dobrý deň,
to, že sa jedno Vaše dieťa narodilo pred uzavretím manželstva nemá vplyv na to, že súd bude zároveň s rozvodom manželstva rozhodovať aj o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k tomuto dieťaťu. Tzn. že medzi deťmi narodenými pred alebo počas manželstva sa v tomto konaní nerobia žiadne rozdiely.

Rozvod sa nebude týkať jeho dieťaťa, ale iba spoločných detí.


Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o pomoc. Rozhodla som sa pre rozvod, no neviem, ako postupovať. S manželom už šesť rokov nežijeme v spoločnej domácnosti. Nemáme maloleté deti. Mohli by ste mi, prosím, poskytnúť vzor, ako napísať žiadosť o rozvod?

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 14.08.2021)

Dobrý deň,

univerzálne tlačivo návrhu na rozvod neexistuje. Vždy sa spisuje s ohľadom na individuálne okolnosti daného prípadu. Čo je však vždy pre účely rozvodu manželstva nutné preukázať, je trvalý a neobnoviteľný rozvrat manželov. Súd manželstvo rozvedie iba v prípade, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátená, že od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Návrh týmto spôsobom preto odôvodnite. Situácia je jednoduchšia, ak z manželstva maloleté deti nepochádzajú, priebeh konania bude jednoduchší.

Na našej stránke klientom poskytujeme vzor žiadosti o rozvod. Ten však treba skutkovo opísať tak, aby súd mal uvedený rozvrat Vášho manželstva za preukázaný. Link nájdete tak, že dáte do google "ficek.sk vzor návrhu na rozvod manželstva"


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, hľadám vzor na rozvod manželstva, ale všade nájdem taký, kde je len jeden dôvod uvedený. Bohužiaľ, v našom manželstve existuje viac problémov a neviem, či by som mala detailne opísať každý z nich. Vzory, ktoré som našla, sú jednoducho formulované / napríklad, našiel si milenku, navštevoval internetové kaviarne, neprispieval do domácnosti atď./ a obávam sa, že ak by som opísala všetko, moja žiadosť by mala mnoho strán.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 20.04.2021)

Dobrý deň,

 

základom je to, aby bolo z návrhu na rozvod zrejmé, že manželský zväzok je trvalo a hlboko narušené s tým, že už nie je nádej na obnovu manželstva. Určite neodporúčam písať mnohostranový návrh na rozvod. Ak je dôvodov viac, stačí uviesť tie najzávažnejšie s tým, že z hľadiska rozsahu by som vám odporučil max 4 až 5 strán.

 

Čo sa týka vzoru, tak konkrétny odporúčaný vzor neexistuje. Návrh je najlepšie pripraviť individuálne s ohľadom na konkrétne okolnosti Vášho prípadu.

 

Na našej stránke ficek.sk si môžete nájsť osvedčený vzor rozvodu (bezdetného) manželstva, stačí dať do google "ficek.sk vzor návrhu na rozvod".


Trápi vás "Ako napísať žiadosť o rozvod?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň, rád by som požiadal o radu. Moja manželka podala žiadosť o rozvod, avšak nezabezpečila si prebratie pošty zo súdu a ani po uplynutí dvoch a pol mesiaca nezaplatila súdny poplatok. Rád by som sa dozvedel, do kedy bude súd čakať na jeho zaplatenie, ak moja manželka nepreberá poštu a nereaguje na výzvy. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 18.10.2019)

Dobrý deň. Následky nezaplatenia súdneho poplatku upravuje primárne zákon o súdnych poplatkoch. Podstata je tá, že pokiaľ si poplatník nesplní svoju povinnosť zaplatiť súdny poplatok za podaný návrh/žalobu, následkom bude zastavenie konania; o následkoch nezaplatenia poplatku pritom musí byť poplatník vo výzve poučený.

Pokiaľ si navrhovateľa nesplnila svoju povinnosť zaplatiť súdny poplatok a súdne výzvy si nepreberá, po tom ako bude mať súd po procesnej stráne vykázané doručenie prostredníctvom fikcie doručenia, konanie zastaví.

Súd teda nebude takpovediac donekonečna čakať na zaplatenie. Ak bude mať v súlade s procesnými predpismi vykázané doručenie (hoci aj fikciou), a napriek tomu nebude poplatok zaplatený, konanie zastaví.

Konkrétny časový rámec však možno odhadnúť len ťažko. Ak už to je však viac než dva a pol mesiaca, dá sa očakávať, že konanie bude zastavené v najbližšom období.


Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať. Môj priateľ je ženatý, ale už približne dva roky sa so svojou manželkou nezdržiava v spoločnej domácnosti. Už predtým nemali spoločný život, hoci boli v jednej domácnosti. Majú 19-ročnú dcéru, ktorá žije s otcom, avšak matka na ňu nijako neprispieva. Mám problém s tým, ako spísať rozvodové papiere a čo všetko k tomu potrebujem. Vedeli by ste nám, prosím, poradiť? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 12.08.2019)

Dobrý deň,

návrh na rozvod manželstva musí okrem všeobecných náležitostí (osobné údaje navrhovateľa a manželky, ktorými sú: meno, priezvisko, v prípade manželky aj rodné priezvisko, dátum narodenia, trvalé bydlisko a štátna príslušnosť – občianstvo SR) obsahovať aj osobitné náležitosti. Jednou z hlavných náležitostí návrhu na rozvod manželstva je opis skutočností, ktoré spôsobili rozvrat vzťahov medzi manželmi, a ktoré vypovedajú o ich trvalom rozvrate. Súdu musí byť z návrhu zrejmé, že vzťahy medzi manželmi sú vážne narušené a trvalo rozvrátené, a nie je možné očakávať ich obnovenie. Súd jedine v tom prípade môže manželstvo účastníkov rozviesť. Ďalšou náležitosťou je petit návrhu, t. j. čo sa návrhom sleduje. V petite návrhu musí byť uvedené, že navrhovateľ žiada, aby sa manželstvo rozviedlo.

V návrhu na rozvod sa musia označiť dôkazy na preukázanie tvrdení navrhovateľa. Medzi listiny, ktoré sa prikladajú k návrhu zaraďujeme najmä overená kópia sobášneho listu. Návrh na rozvod je potrebné podať v dvoch vyhotoveniach, a teda rovnako tak i každú prílohu, ktorá bude k návrhu priložená. 

Pokiaľ je v manželstve plnoleté dieťa (dospelý človek), dieťa voči rodičovi samo podáva návrh na určenie výživného. Súd konanie o rozvode v tomto prípade nespája s úpravou práv a povinností k dieťaťu, keďže je plnoleté. Návrh na určenie výživného na dieťa, sa podáva na miestne príslušnom súde, ktorým je okresný súd, v ktorého obvode má rodič (mama), proti ktorému návrh smeruje, svoj pobyt. 

V prípade návrhu na určenie výživného na plnoleté dieťa je potrebné doložiť:

1. Rodný list dieťaťa. 
2. Listinné a iné dôkazy preukazujúce, že dieťa nie je schopné sa samé živiť, napr. potvrdenie o návšteve školy. 
3. Listinné a iné dôkazy preukazujúce príjem spolužijúcich osôb, napr. rodiča, u ktorého plnoleté dieťa žije. Ide napríklad o nasledovné: a) potvrdenie zamestnávateľa o výške príjmu za posledných dvanásť mesiacov, ak je osoba v pracovnom pomere, b) daňové priznanie za posledný rok, ak je osoba živnostník alebo samostatne zárobkovo činná osoba, c) potvrdenie UPSVAR o evidencii uchádzačov o zamestnanie.
4. Listinné a iné dôkazy preukazujúce opodstatnené výdavky na vedenie domácnosti, v ktorej plnoleté dieťa žije. Ide napríklad o nasledovné: a) nájom, príp. služby spojené s užívaním bytu, b) elektrina, c) plyn, d) koncesionárske poplatky, e) káblová TV, f) pevná linka, príp. internet, g) smetné a daň z nehnuteľnosti, h) poistenie domácnosti, príp. nehnuteľnosti. Odhadom vyčíslite aj opodstatnené výdavky na stravu a domáce potreby, ktoré však nemusíte dokladovať. 
5. Listinné a iné dôkazy preukazujúce opodstatnené výdavky na plnoleté dieťa. Ide napríklad o nasledovné: a) stravné a iné poplatky súvisiace so štúdiom, b) poplatky za internát, c) životné poistky, príp. sporenia, d) lieky a zdravotné pomôcky, e) cestovné, príp. výdavky na pohonné hmoty, f) krúžky a záujmy, g) mobil. Odhadom vyčíslite aj opodstatnené výdavky na hygienické potreby, oblečenie a obuv, vreckové a pod., ktoré však nemusíte dokladovať.

Spolu s návrhom na rozvod manželstva je spojený súdny poplatok, ktorý predstavuje 66,- EUR. V prípade, že má priateľ záujem o poskytnutie pomoci pri vypracovaní návrhu na rozvod manželstva, môže nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.


Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý večer, mám otázku týkajúcu sa rozvodového konania v zahraničí. Už som podala návrh na rozvod a dokonca mám aj určený termín. Problém je v tom, že môj manžel podal o rozvod na Slovensku, avšak neskôr ako ja. Premýšľam teda, či sú na mojej strane práva a môj rozvod prebehne v zahraničí, alebo bude proces pozastavený a budem musieť odísť na Slovensko za účelom rozvodu. Už sedem rokov žijeme v zahraničí. Ani ja, ani moje deti nemáme trvalé bydlisko na Slovensku, máme ho v krajine, v ktorej momentálne žijeme. Naproti tomu, môj manžel má trvalé bydlisko na Slovensku. Mohli by ste mi, prosím, povedať, kde prebehne môj rozvod? Budem vďačná za odpovede, aj v prípade, že manžel podal o rozvod neskôr ako ja. Ďakujem Vám za Váš čas a očakávanú odpoveď.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 18.11.2016)

Dobrý deň, pokiaľ ide o Vašu otázku ohľadom rozvodu v zahraničí a na Slovensku, odpovedám nasledovne: Pokiaľ žijete v Európskej únii, tak je možný rozvod aj v krajine, kde žijete aspoň 1 rok pred podaním návrhu na rozvod manželstva. Keďže tam žijete už 7 rokov, potom ste splnili podmienku na to, aby bola daná právomoc štátu, v ktorom bývate. Ak ste stihli podať návrh skôr, tak potom rozvodové konanie manžela, ktoré inicioval na Slovensku bude zastavené. Rozvedú Vás teda v zahraničí.


Trápi vás "Ako napísať žiadosť o rozvod?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako napísať žiadosť o rozvod? (Rozvod)

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť, ako správne napísať žiadosť o rozvod? S manželom sme spolu 32 rokov, avšak on mi skoro vôbec neprispieva na domácnosť a stále je pod vplyvom alkoholu. Má pôžičku v banke a dlh v poisťovni za haváriu, ktorú spôsobil pod vplyvom alkoholu. Naše manželstvo je už dlhú dobu nefunkčné. Manžel sa všeobecne stýka s bezdomovcami a nemôžem sa naňho spoľahnúť v žiadnej oblasti. Máme dvoch dospelých synov vo veku 29 a 28 rokov. Som zúfalá a neviem, ako ďalej. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o rozvod?

(odpoveď odoslaná: 11.10.2016)

Dobrý deň, návrh na rozvod manželstva musí mať okrem zákonom predpísaných náležitostí aj opis rozhodujúcich skutočností, z ktorých vyplýva, že vzťahy manželov sú vážne narušené a trvalo rozvrátené. Z opisu skutočností uvedených vo Vašej otázke mám za to, že Vaše vzťahy sú naozaj vážne narušené. Na internete nájdete množstvo vzorov, ktoré stačí upraviť na Váš prípad a podať na miestne príslušnom okresnom súde. V prípade, že by ste mali záujem o poskytnutie právnej pomoci pri vypracovaní návrhu na rozvod manželstva, môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu uvedeného na našej stránke.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako napísať žiadosť o rozvod?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.