Máte
otázku?

Závet s vecným bremenom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Závet s vecným bremenom

Zdravím a obraciam sa s prosbou o radu: Postavila som si malý domček s pomocou hypotekárneho úveru, ktorý je na moje meno. Momentálne v ňom žijem so svojím partnerom, s ktorým máme 4-ročnú dcéru. Môj partner je rozvedený a má dieťa aj s bývalou manželkou. Chcela by som svojmi majetkom odkázať výlučne svojmu dieťaťu v závete a zároveň ho obmedziť vecným bremenom doživotného užívania pre mňa a mojho partnera. Uvažujeme o uzatvorení manželstva v blízkej dobe, ale ráda by som napísala závet ešte predtým. Je takýto závet s vecným bremenom platný? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Závet s vecným bremenom

Dobrý deň, v našom právnom poriadku nie je žiadnym zákonným ustanovením zakázané v závete zriaďovať vecné bremeno. Ide o bežnú situáciu, práve v podobných situáciách ako je Vaša. Tzn. že závet bude platný aj v takom prípade, ak svoj majetok odkážete svojej dcére a zároveň zriadite vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti v prospech Vášho druha. Vo Vašej otázke ste uviedli, že by ste chceli zriadiť vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti aj vo Váš prospech. To však nie je možné. Nemôžete vo Vašom závete zriadiť vo Váš prospech vecné bremeno doživotného užívania. Ak by ste chceli zriadiť aj vo Váš prospech vecné bremeno doživotného užívania, bolo by to možné v prípade, ak by ste svojej dcére túto nehnuteľnosť darovali. V takom prípade, by sa vlastníkom nehnuteľnosti stala Vaša dcéra a v prospech Vás oboch by bolo zriadené vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti.

Trápi vás "Závet s vecným bremenom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Závet s vecným bremenom (Dedičské právo)

Srdečne ďakujem za vašu radu. Zdá sa, že som pochopila, že nemusím do závetu vkladať vecné bremeno pre seba, pretože pokiaľ žijem, som vlastníkom svojho majetku. Závet napíšem v prospech svojej maloleté dcéry s vecným bremenom na jej otca. Momentálne mám hypotekárny úver na nehnuteľnosť, v ktorej bývame, a tento úver platím sama. Ako mám postupovať, aby sa úver a nehnuteľnosť nestali predmetom bezpodielového vlastníctva manželov ešte pred uzavretím manželstva s otcom môjho dieťaťa? Chcem svoj doteraz nadobudnutý majetok prenechať výhradne svojej dcére. Moj budúci manžel má dieťa z predchádzajúceho manželstva a ja som ho spoznala až ako rozvedeného muža. S pozdravom.

Odpoveď: Závet s vecným bremenom

(odpoveď odoslaná: 21.07.2016)

Dobrý deň, závet Vám odporúčam spísať priamo u notára, nakoľko chcete v ňom zriadiť vecné bremeno, aby bolo všetko tak ako má byť. Notár Vám poradí s presnou formuláciou. Čo sa týka Vášho majetku, ktorý vlastníte v súčasnosti. Všetko čo vlastníte pred uzavretím manželstva je Vaším výlučným majetkom (ak nevlastníte dom v podielovom spoluvlastníctve). Ak sa rozhodnete uzavrieť manželstvo, tak tieto majetky zostanú stále vo Vašom výlučnom vlastníctve. Predmetom BSM sa totiž nestávajú majetky, ktoré ste vlastnili pred uzavretím manželstva. Až veci (v zmysle ustanovenia § 143 OZ), ktoré nadobudnete po uzavretí manželstva budú patriť do Vášho BSM. Na základe toho je možné skonštatovať, že ani Váš dom, ani úver sa nestanú predmetom BSM. Tým, že spíšete závet, tak tým dosiahnete to, že Váš majetok po Vašej smrti nadobudne výlučne Vaša dcéra. Závetom vylúčite svojho partnera z dedenia podľa zákona.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Závet s vecným bremenom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.