POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Závet a starecká demencia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Závet a starecká demencia

Dobrý večer, mám otázku. Môže matka, ktorá trpí stareckou demenciou, urobiť závet? Nie je zbavená svojprávnosti. Chce vytvoriť závet, pretože z jej dvoch detí sa o ňu stará len jedno, zatiaľ čo druhé prejavuje o matku záujem len v súvislosti s dedičstvom. Ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Závet a starecká demencia

Dobrý deň, za určitých podmienok môže aj takáto osoba spísať závet. Musí však byť spôsobilá na právne úkony (teda vedieť, čo robí). Aby bol závet platný musí mať špecifickú formu a musí byť podpísaná a vyhotovená pred svedkami. Odporúčam Vám závet spraviť u notára formou notárskej zápisnice pred 3 svedkami. Zároveň si Vám dovoľujem k závetu, ktorým je vylúčený jeden z detí poručiteľky z dedenia uviesť, že plnoletý dedič, aj napriek tomu, že nebol uvedený v závete musí dostať aspoň polovicu svojho zákonného podielu. Ak chce Vaša mama úplne vylúčiť svoje dieťa z dedenia je potrebné takého potomka vydediť. Pri vydedení totiž tzv. neopomenuteľný dedič (dieťa poručiteľa) nemá nárok ani na časť dedičstva. Vydedenie upravuje ustanovenie § 469a Občianskeho zákonníka, kde sú uvedené presné podmienky, za ktorých môže poručiteľ svojho potomka vydediť. Čo sa týka formy úkonu vydedenia, platia primerane ustanovenia týkajúce formy závetu. Na základe toho Vám odporúčam (ak sú splnené podmienky) aj závet spraviť vo forme notárskej zápisnice.

Trápi vás "Závet a starecká demencia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Závet a starecká demencia (Dedičské právo)

Dobrý deň, môže muž s demenciou spísať darovaciu zmluvu? Nie je zbavený svojich práv. Je taká zmluva napadnuteľná?

Odpoveď: Závet a starecká demencia

(odpoveď odoslaná: 12.06.2018)

Dobrý deň,

podľa § 38 Občianskeho zákonníka 

§ 38

(1) Neplatný je právny úkon, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony.

(2) Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.

Ak v čase uzavretia darovacej zmluvy nebol dotyčný spôsobilý na tento úkon (nemusí byť pozbavený spôsobilosti súdom), potom je tento právny úkon neplatný, pričom sa jedná o absolútnu neplatnosť, čo znamená, že neplatnosti na súde sa môže domáhať ktokoľvek.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Závet a starecká demencia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.