Máte
otázku?

Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

Dňa 05.04.2011 sa mi narodila dcera. Dňa 12.08.2014 som podstúpil DNA testy, ktoré vylúčili moje otcovstvo. Potom sme s priateľkou žili až do teraz, keď odišla. Je možné zrušiť otcovstvo?

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

Dobrý deň,

keďže ste s matkou dieťaťa neboli v manželskom zväzku, Vaše otcovstvo k dieťaťu mohlo byť určené buď podľa 2. domnienky otcovstva - súhlasným vyhlásením rodičov urobeným na matričnom úrade alebo na súde (či už v čase, keď bolo dieťa počaté ale ešte nenarodené alebo v čase po narodení dieťaťa) alebo podľa 3. domnienky otcovstva - rozhodnutím súdu v konaní o určenie otcovstva.

Ak bolo Vaše otcovstvo určené na základe súhlasného vyhlásenia Vás a matky maloletého dieťaťa urobeného na súde alebo na matričnom úrade možno podať návrh na zapretie otcovstva len vtedy, ak je vylúčené, že by ste mohol byť otcom dieťaťa a súčasne len v lehote troch rokov odo dňa, kedy bolo otcovstvo určené súhlasným vyhlásením rodičov dieťaťa - pričom ak toto súhlasné vyhlásenie bolo urobené predo dňom narodenia dieťaťa, lehota na zapretie otcovstva sa začína počítať odo dňa narodenia dieťaťa (§ 93 ods. 1 Zákona o rodine).

Keďže vo Vašej otázke neuvádzate, či a kedy bolo urobené súhlasné vyhlásenie Vás a matky dieťaťa o tom, že ste otcom dieťaťa, nie je možné posúdiť, či Vám táto 3-ročná lehota od urobenia súhlasného vyhlásenia už uplynula alebo nie. Ak už uplynula, Vaše právo zaprieť otcovstvo už zaniklo. Ak táto lehota ešte neuplynula, je možné zaprieť otcovstvo, ak je vylúčené, aby ste boli otcom dieťaťa. Súčasný zákon o rodine síce nešpecifikuje, z akého dôvodu by otcovtsvo mohlo byť vylúčené, komentáre ale dlhodobo uvádzajú dva dvôdovy: určený otec s matkou dieťaťa vôbec nesúložil v dobe rozhodujúcej pre narodenie dieťaťa (to je doba od 180-teho do 300-tého dňa pred narodením dieťaťa) alebo určený otec s matkou dieťaťa v tejto dobe síce súložil, ale je vylúčené, aby sploditeľom dieťaťa bol on (napr. pre biologickú neschopnosť splodiť dieťa). Súdu by v konaní nepostačovala pochybnosť o pravdivosti vyhlásenia ani vedomosť o tom, že v uvedenej dobe s matkou súložilo viacero mužov.

Hoci zákon uvádza, že len ak je vylúčené otcovstvo dieťaťa je možné zaprieť otcovstvo, konanie o zapretie otcovstva je konaním, v ktorom je súd povinný zisťovať skutočný stav veci, ak by teda v konaní bolo preukázané, že s určitosťou nie ste otcom dieťaťa (samozrejme na základe podaného návrhu v zákonnej lehote) súd určí, že zapísaný otec nie je otcom dieťaťa. Na základe tohto rozsudku o osobnom stave dieťaťa ako aj určeného otca sa následne vykonajú zmeny aj v matrike.

Ak bolo otcovstvo určené rozhodnutím súdu (teda podľa 3. domnienky otcovstva), otcovstvo už nemožno zaprieť.

Trápi vás "Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, moja priateľka očakáva dieťa, avšak od jej rozvodu do pôrodu ešte neuplynie 300 dní. Je možné vyhlásením pred matrikou alebo súdom určiť, že som biologickým otcom tohto dieťaťa? Neželá si mať nič spoločné so svojím bývalým manželom a chceli by sme, aby som bol hneď po pôrode priznaný ako otec. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 27.02.2023)

Dobrý deň,

v zmysle § 85 ods. 1 zákona o rodine platí, že ak sa narodí dieťa v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva alebo po jeho vyhlásení za neplatné, považuje sa za otca manžel matky. Rozhodnou a objektívnou skutočnosťou pre uplatnenie tejto domnienky je pôrod dieťaťa v zákonom určenom čase. Ostatné faktory ako moment počatia nemajú na túto domnienku žiadny vplyv. Z tohto dôvodu nie je ani možné, aby ste na matričnom úrade súhlasne vyhlásili, že ste otcom dieťaťa Vy, pretože zákon priznáva otcovstvo ešte stále jej bývalému manželovi. Možnosťou ako docieliť, aby ste boli na rodnom liste zapísaný Vy ako otec je, že by ste uzatvorili sobáš ešte pred narodením dieťaťa, a uplatnil by sa § 85 ods. 2 -  Ak sa narodí dieťa žene znovu vydatej, považuje sa za otca neskorší manžel, aj keď sa dieťa narodilo pred uplynutím trojstého dňa po tom, čo jej skoršie manželstvo zaniklo alebo bolo vyhlásené za neplatné. Ak však takýto krok zatiaľ neplánujete, Vaša priateľka môže do troch rokov od narodenia dieťaťa zaprieť, že otcom dieťaťa je jej bývalý manžel. A až po rozhodnutí súdu o zapretí jeho otcovstva môže dôjsť k zápisu Vás ako otca do rodného listu dieťaťa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Dňa 12. 5. 2021 som sa rozviedla. Od 1. 1. 2021 žijem s novým partnerom, s ktorým som otehotnela. Naša dcéra sa narodí koncom februára, čo je ešte v rámci 300-dňovej ochrannej lehoty. To znamená, že na jej rodnom liste bude ako otec uvedený môj exmanžel, a priezvisko bude po ňom. Chcela by som sa opýtať, aký je ďalší postup v prípade, ak by sme chceli zaprieť otcovstvo. Existuje problém, práve v tom, že s exmanželom vôbec nekomunikujem, a je možné, že z jeho strany by mohli nastať komplikácie. Rada by som vedela, koľko trvá celý tento proces na súde. Najradšej by sme na rodnom liste mali hneď po narodení uvedeného biologického otca a jeho priezvisko.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 23.12.2021)

Dobrý deň,

podľa Vami uvedených informácií sa zo zákona určí otcovstvo na základe prvej právnej domnienky, a to tak, že za otca bude považovaný Vás bývalý manžel. Zvrátiť tento stav je možné až po narodení dieťaťa a to len zapretím otcovstva, ku ktorému ste oprávnená podľa § 88 ods. 2 Zákona o rodine e aj Vy ako matka dieťaťa. Môžete tak urobiť do troch rokov od narodenia Vášho dieťaťa. Je nevyhnutné podať návrh na súde, pričom súd v konaní bude skúmať skutočný stav veci. Ustanoví znalca na vykonanie testu DNA za predpokladu, že už Vy nepredložíte vypracovaný znalecký posudok, ktorý by spĺňal všetky zákonné náležitosti. Po tom, ako bude mať v konaní súd za preukázané, že Váš bývalý manžel nie je otcom dieťaťa, určí, že v rodnom liste zapísaný otec nie je otcom dieťaťa. Čo sa týka dĺžky takéhoto konania, to vždy závisí od individuálnych okolností prípadu, jednak od snahy sporových strán, ale aj od samotného zákonného sudcu. Často je to len formálne konanie. Ak bývalý manžel nespolupracuje, súd ho k tomu donúti. Môžete všetko nechať na vybavenie advokátovi. Na základe takéhoto rozsudku o osobnom stave dieťaťa ako aj určeného otca sa po jeho právoplatnosti následne vykonajú zmeny aj v matrike. Následne po úspešnom zapretí budete môcť spolu s biologickým otcom dieťaťa podľa § 90 a nasl. Zákona o rodine urobiť pred matričným úradom súhlasné vyhlásenie, že otcom dieťaťa je muž, ktorý je biologickým otcom dieťaťa. Potom bude Váš priateľ aj podľa práva otcom Vášho dieťaťa. 


Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebujem, prosím Vás, poradiť. Som rozvedená už nejaký čas a s novým priateľom čakáme bábätko. Lenže v termíne, keď sa má narodiť, ešte nebudeme rozvedení 300 dní, čím pádom by malo mať dieťatko exmanželovo priezvisko. Našla som informáciu, že keď na matričnom úrade spíšeme s exmanželom dokument o zapretí otcovstva, nemal by byť problém a dieťa dostane hneď po narodení priezvisko terajšieho priateľa, a teda otca. Je to tak, prosím Vás? V prípade, že áno, ako postupovať, aby dieťatko dostalo správne priezvisko hneď po narodení? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 11.03.2021)

Dobrý deň,
zaprieť otcovstvo k nenarodenému dieťaťu a dokonca na matričnom úrade nie je možné.

V takýchto situáciach sa postupuje tak, je to aj v súlade so Zákonom o rodine, že sa uzavrie manželstvo s aktuálnym partnerom. V opačnom prípade sa po narodení dieťaťa exmanžel uvedie ako otec dieťaťa, budete musieť jeho otcovstvo zaprieť na súde a až následne bude možné určiť otcovstvo aktuálneho partnerovi.


Trápi vás "Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť, ako je to so zapretím otcovstva, ak sa dieťa narodilo v Česku a zatiaľ má len český rodný list. Je možné žiadať o zapretie otcovstva aj s českým rodným listom, alebo musím najprv počkať na slovenský a až potom podať žiadosť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň, pre zapretie otcovstva nie je dôležité, kde sa narodilo dieťa ale kde dieťa žije, teda kde je jeho bydlisko. 

Aké dieťa žije v Česku, návrh na zapretie otcovstva musíte podať v Českej republike.

Ak by dieťa žilo na Slovensku, môžete návrh podať na Slovensku. Návrh môžete podať aj s českým rodným listom ale vybavte si zatiaľ slovenský. Kým bude sidne pojednávanie už budete mať slovenský rodný list. 


Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Môj syn uznal otcovstvo k neplnoletému dieťaťu pred matrikou. Avšak po narodení dieťaťa sme zistili, že matka má iný vzťah, ktorý môže trvať dlhšiu dobu. Môj syn preto nemá istotu, že je skutočným otcom dieťaťa. Chcela by som vedieť, ako zistiť, či je skutočne otcom dieťaťa. Matka sa s štvormesačným dieťaťom odsťahovala k svojim rodičom. Syn je v styku s dieťaťom len za prítomnosti matky, ktorá určite nebude dobrovoľne súhlasiť s odberom biologického materiálu. Máme čakať až na súd, kedy požiada ona o výživné? Alebo sa máme obrátiť na súd, aj keď môj syn svoje otcovstvo pred úradmi potvrdil? Ďakujem.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 02.06.2018)

Dobrý deň, určite nečakajte na konanie o určenie výšky výživného, ale syn by mal podať návrh na zapretie otcovstva. Je potrebné navrhnúť znalecké dokazovanie.

V prípade ďalších otázok mi napíšte.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý deň! Mala by som jednu otázku a potrebovala by som právnu radu. Som vydatá na Slovensku, ale s manželom už vyše troch rokov nežijeme spolu. Pred mesiacom sa mi narodil syn s terajším priateľom, čo znamená, že manžel nie je biologickým otcom. Manžel sa zdržiava na Slovensku a ja žijem v Rakúsku s priateľom, ktorý je otcom môjho dieťaťa. Avšak, pri zápise na matrike zo zákona zapísali mojho manžela ako otca dieťaťa, čo je pochopiteľné. Mám spoločný trvalý pobyt s terajším priateľom a synom vo Viedni. Písomne som podala návrh o zapretie otcovstva, vzhľadom na to, že mojím manželom nemôže byť otcom môjho syna, ktorý má dnes 7 týždňov. Myslíte, že ak sa môj manžel dostaví na súdne konanie a vyhlási pred súdom, že nemôže byť otcom dieťaťa, môže súd rozhodnúť, že nie je biologickým otcom môjho syna bez svedkov? Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 27.03.2018)

Dobrý deň, v rámci tzv. nesporového konania je súd viazaný zákonnou povinnosťou zisťovať tzv. skutočný stav veci. Platí tzv. vyhľadávacia zásada, kedy súd môže vykonať aj také dôkazy, ktoré účastníci konania nenavrhli v konaní vykonať. Presný postup vo Vašej veci bude závisieť od prístupu zákonného sudcu. Mám za to, že ak Váš manžel na pojednávaní vyhlási, že nemôže byť otcom dieťaťa, nakoľko tri roky spolu nežijete, bude to súdu postačovať a rozhodne o zapretí otcovstva. Môže sa však stať, ak narazíte na dôsledného sudcu, že napriek tomuto vyhláseniu, ak bude mať akékoľvek pochybnosti, nariadi vo veci znalecké dokazovanie testom DNA.


Trápi vás "Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý deň. Ďakujem za odpoveď a ospravedlňujte sa, ale moja otázka nebola dobre položená. Už skoro rok som rozvedený a po dohode na súde bol môj syn zverený do starostlivosti matky. Každý mesiac platím výživné, ako to určil súd. Testy DNA som dal urobiť len nedávno a už druhý deň mám výsledok, ktorý vylučuje otcovstvo. Nechcem, aby súd zrušil moje otcovstvo, ale nezdá sa mi spravodlivé, že platím výživné bývalej manželke. Chcel by som vedieť, či je možné zrušiť len výživné a ostať otcom, alebo musím požiadať aj o zrušenie otcovstva. Môj syn o tom ešte nevie a mám ho veľmi rád. Aj keď som sa dozvedel krutú pravdu, stále ho považujem za svojho syna. Momentálne som na bývalú manželku veľmi nahnevaný a neviem, čo mám urobiť. Za radu vám ešte raz veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 26.06.2017)

Dobrý deň,

ak sa v zmysle práva považujete za otca dieťaťa, vyplývajú Vám z toho všetky práva a povinnosti s tým súvisiace. Nie je možné odčleniť existenciu právneho otcovstva od plnenia vyživovacej povinnosti. Výživné je pritom možné zrušiť len ak dieťa nadobudlo schopnosť samo sa živiť, čo by sa muselo osobitne posudzovať. Podľa § 86 ods.1 ZR Manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom. Do 3 rokov, odkedy ste sa dozvedeli, že nie ste otcom môžete podať na súd návrh na zrušenie otcovstva. Tým by ste mohli od skutočného otca žiadať aj náhradu za poskytnuté výživné (ak by bolo jeho otcovstvo určené). Rozhodnutie je však na Vás.


Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý večer. Pred rokom som sa na vás obrátila s otázkou týkajúcou sa postupu pri zapretí otcovstva podľa 1. zákonnej domnienky. Vaša rada bola účelná a pomohla mi, za čo vám ďakujem. Vytvorila som návrh, priložila potrebné dôkazy a podala ho. Nesprávne som však nezaplatila poplatok, čo viedlo k zastaveniu procesu. Po dohode s mojím bývalým manželom bol tento návrh znovu podaný. Po piatich mesiacoch mi zo súdu konečne prišla odozva. Očakávala som, že to bude predvolanie na pojednávanie, no namiesto toho mi prišla výzva, aby som do desiatich dní poslala písomné vyjadrenie. Chcem sa vás opýtať, v akom znení to vyjadrenie má byť, alebo či existuje nejaká predloha, na ktorú by som sa mohla pri tvorbe svojho vyjadrenia odkazovať? Moje túžba ukončiť tento proces je veľká, pretože sa ukázal byť dosť komplikovaný. Ďakujem vám vopred za pomoc.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 06.06.2017)

Dobrý deň, ide o bežný postup súdu. Súd predtým než nariadi pojednávanie musí zistiť aj postoj druhého účastníka k návrhu (aby zistil, aké so sporné skutočnosti a ktoré skutočnosti nie sú sporné). Súd po Vašom vyjadrení vo veci nariadi pojednávanie, na ktorom bude rozhodovať o zapretí otcovstva. Predpokladám, že s jeho návrhom súhlasíte. Z toho dôvodu je vhodné, aby ste súdu napísali súhlasné stanovisko k jeho návrhu a uviedli súdu skutočnosti nasvedčujúce tomu, že on nie je otcom dieťaťa. Môžete použiť argumenty a tvrdenia z Vášho pôvodného návrhu. 


Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Som rozvedený a v rodnom liste dieťaťa som uvedený ako biologický otec, z dôvodu uznania otcovstva na matrike. Skutočný biologický otec však nie som, nakoľko moja bývalá manželka otehotnela pred našim zoznámením o približne 2 mesiace. Dieťa teraz má 8 rokov a s ním nemám žiaden kontakt. Dôvodom je to, že moja bývalá manželka mi to odmieta umožniť, pretože nie som jeho biologickým otcom. Existuje nejaké právne riešenie, ktoré by mi umožnilo odstrániť moje meno z rodného listu dieťaťa (na môj podnet)? Ďakujem.

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 03.06.2017)

Dobrý deň,

podľa súčasnej právnej úpravy nemôžete iniciovať začatie konania o zapretie otcovstva, pretože Vám uplynula lehota. Dôvodom je ustanovenie § 93 ods. 1 Zákona o rodine, podľa ktorého Muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa.

Do úvahy prichádza jedine podanie návrhu zo strany dieťaťa, podľa § 96 ZR. Ak je to potrebné v záujme dieťaťa a ak uplynula rodičom dieťaťa lehota ustanovená na zapretie otcovstva, môže súd na návrh dieťaťa rozhodnúť o prípustnosti zapretia otcovstva. V tomto konaní musí byť maloleté dieťa zastúpené kolíznym opatrovníkom. Ak súd rozhodne tak, že návrhu podanému podľa odseku 1 vyhovie, a určí, že zapretie otcovstva po uplynutí zákonnej lehoty je v záujme dieťaťa, môže dieťa po právoplatnosti tohto rozhodnutia podať návrh na zapretie otcovstva.


Trápi vás "Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov (Rodinné právo)

Dobrý deň, momentálne sa rozvádzam s manželom. Rozvodové konanie máme naplánované na 15. mája 2017. Súčasne som tehotná s novým partnerom. Som oboznámená s rodinným zákonom, ktorý hovorí, že ak sa dieťa narodí do 300 dní od rozvodu, za otca sa považuje exmanžel. Vo vyhliadke mám možnosť vzťať sa za nového partnera ešte počas tehotenstva. Musím súdu oznámiť na rozvodovom konaní o mojom tehotenstve? Je potrebné predložiť nejaký doklad od lekára, potvrdenie? Ak sa neožením s novým partnerom, aký je postup? Viem, že existuje návrh na zapretie otcovstva, no kedy je možné ho podať? Po narodení dieťaťa, alebo už teraz?

Odpoveď: Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov

(odpoveď odoslaná: 04.05.2017)

Dobrý deň, nie je Vašou povinnosťou uvádzať v rozvodovom konaní, že ste tehotná s iným mužom. Táto skutočnosť však môže preukazovať existenciu trvalého a vážneho narušenia vzťahov medzi manželmi a nemožnosť obnovenia manželského spolužitia ako podmienky pre rozvod manželstva. Ako matka môžete zaprieť, že otcom dieťaťa je Váš manžel, len do troch rokov od narodenia dieťaťa, nie skôr. Po zapretí otcovstva Vášho manžela, môžno otcovstvo nadobudnúť aj súhlasným vyhlásením pred matričným úradom alebo pred súdom. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zapretie otcovstva určeného súhlasným vyhlásením rodičov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.