Máte
otázku?

Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu na celý úväzok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu na celý úväzok

Dobrý deň, prosím o radu. Pracujem u zamestnávateľa už 16 mesiacov, ale stále mi nechce dať pracovnú zmluvu na plný úväzok. Mám len 11,5 hodiny na pracovnej zmluve a zvyšok hodín podľa mesačného fondu mám na dohode. Som invalidný dôchodca, čo on práve argumentuje. Ale pri takejto zmluve prichádzam o celoročnú dovolenku, nehovoriac o pracovnej neschopnosti. Zákon predsa dovoľuje aj invalidom pracovať na základe pracovnej zmluvy. Ďakujem za kladnú odpoveď.

Odpoveď: Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu na celý úväzok

Dobrý deň, bohužiaľ je na rozhodnutí zamestnávateľa, akú pracovnú zmluvu Vám navrhne, a Vy sa môžte rozhodnúť, či ju príjmete alebo nie. Pokiaľ sa zamestnávateľ rozhodol, že Vám nedá pracovnú zmluvu na celý úväzok, nemáte možnosť od neho toto právo vynútiť.

Trápi vás "Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu na celý úväzok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu na celý úväzok (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám taký problém, že som niekde stratil pracovnú zmluvu pri sťahovaní a zamestnávateľ mi odmieta dať jej kópiu. Rovnako mi odmieta vydať aj výplatné pásky, keďže som pred dvomi týždňami dal výpoveď. Má na to právo, alebo mi musí poskytnúť kópiu zmluvy aj výplatné pásky? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem. Peter Čarný.

Odpoveď: Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu na celý úväzok

(odpoveď odoslaná: 09.03.2020)

Dobrý deň, podľa ust. § 42 ods. 1  ZP platí :
"Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."
Je vecou ústretovosti zamestnávateľa, či Vám kópiu PZ poskytne. 

Odporúčame ho požiadať písomne a uviesť dôvody.

Pokiaľ ide o výplatné pásky, platí ust. § 130 ods.5  ZP :
"Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný zamestnancovi vydať doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o stave účtu konta pracovného času, ak je zavedené konto pracovného času, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Doklad podľa prvej vety sa poskytne v písomnej forme, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na jeho poskytovaní elektronickými prostriedkami. Celkovú cenu práce tvorí mzda vrátane náhrady mzdy a náhrady za pracovnú pohotovosť a osobitne v členení preddavok poistného na zdravotné poistenie, poistné na nemocenské poistenie, poistné na starobné poistenie, poistné na invalidné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti, poistné na garančné poistenie, poistné na úrazové poistenie, poistné do rezervného fondu solidarity a príspevok na starobné dôchodkové sporenie, ktoré platí zamestnávateľ. Na žiadosť zamestnanca mu zamestnávateľ predloží na nahliadnutie doklady, na ktorých základe bola mzda vypočítaná."


Riešením vo Vašom prípade ak zamestnávateľ nebude ochotný poskytnúť kópiu PZ a výplatné pásky Vám doteraz ani nedával, požiadať zamestnávateľa písomne, aby výplatné pásky Vám poskytol a to za celé obdobie trvania prac. pomeru vo Vami uvedenej lehote.
Je možné, že tento postup nevydávania dokladov o mzde zamestnávateľ uplatňuje aj voči  iným resp. ostatným zamestnancom, preto ak doklady nebudú poskytnuté, oznámiť konanie  zamestnávateľa na prísl. národný inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zamestnávateľ mi nechce dať pracovnú zmluvu na celý úväzok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.