POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zámenná zmluva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Zámenná zmluva

Dobrý deň, rada by som Vás požiadala o informáciu. Moja príbuzná si želá vymeniť časť svojho pozemku za časť pozemku ďalšieho nášho príbuzného, pričom mi chce darovať nadobudnutý pozemok. Je možné zapracovať do zmennej zmluvy aj článok, ktorý by uvádzal, že novozískaná nehnuteľnosť bude darovaná? Boli by ste mi schopní pomôcť s formuláciou takéhoto článku? Ďakujem.

Odpoveď: Zámenná zmluva

Dobrý deň, zámenná zmluva znamená, že sa jedna vec vymení (zamení) s inou vecou vo vlastníctve druhej osoby. V tejto zmluve nie je potrebné uviesť ustanovenie o tom, že ona Vám túto vec daruje. Vlastnícke právo k tejto veci na Vás prejde už samotnou zámennou zmluvou a odovzdaní veci (pri hnuteľných) resp. rozhodnutím okresného úradu katastrálneho odboru. Ak sa následne rozhodne Vám tento pozemok darovať, bude potrebné spísať ďalšiu zmluvu, darovaciu, na základe ktorej sa vlastníčkou nehnuteľnosti stanete Vy. Rovnako považujem za potrebné upozorniť na to, že nie je možné scudziť (darovať, kúpiť) časť pozemku. Pozemky sa môžu scudziť iba ako celky, ktoré sú zapísané na konkrétnom LV. Nemôžete sa rozhodnúť, že časť Vášho pozemku predáte, ak nemáte túto časť zapísanú na osobitnom LV a zapísané v katastri nehnuteľností na základe geometrického plánu.

Trápi vás "Zámenná zmluva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zámenná zmluva (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval, či pri zámenej zmluve týkajúcej sa dvoch rozdielnych nehnuteľností, kde jednu vymieňa moja manželka ako jediná vlastníčka za inú nehnuteľnosť, bude vymenená nehnuteľnosť v tomto prípade patriť do BSM? Znamenalo by to, že sa stanem účastníkom konania a následne spoluvlastníkom (v pomere 1/1) vymenenej nehnuteľnosti? Ďakujem. Manžel

Odpoveď: Zámenná zmluva

(odpoveď odoslaná: 08.09.2022)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že manželka je výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti, ktorú zrejme nadobudla pred uzatvorením manželstva, dedením alebo darovaním výlučne v jej prospech.

Ak je to tak a manželka zamieňa nehnuteľnosť výlučne v jej vlastníctve za inú nehnuteľnosť, pričom nebude sa vyplácať žiadny cenový rozdiel v tom smere, aby ona niečo doplácala pri zámene nehnuteľnosti, potom nová nehnuteľnosť bude patriť výlučne do jej vlastníctva a nebude súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Právne nie je vylúčené, aby vám manželka darovala podiel či už na terajšej alebo novej - zamenenej nehnuteľnosti na základe darovacej zmluvy,  pričom potom nehnuteľnosť bude v podielovom spoluvlastníctve manželov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zámenná zmluva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.