Máte
otázku?

Zákaz styku so starými rodičmi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Zákaz styku so starými rodičmi

Dobrý deň. Než sme sa rozišli, sme mali 2-ročné dieťa. Jeho matka chce byť s malým, ja to však nechcem, pretože fajčí, nadáva a vyhrážala sa, keď bola malé dieťa, že keď bude plakať, zavrie ju do izby, nech tam plače. Dieťaťu dáva na jedenie len sladkosti a prejeda ju. Nechcem, aby k nej malá chodila bez mňa, ale radšej vôbec. Prosím o radu, či som povinný dieťa k rodičom partnera pustiť. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Zákaz styku so starými rodičmi

Dobrý deň, pokiaľ ide o zákaz styku so starými rodičmi, tak takéto niečo Vám súd rozsudkom vo Vašom prípade neupraví. 

Aj keď je možné upraviť styk so starými rodičmi osobitne od úpravy styku s rodičmi, ešte sme sa nestretli s tým, aby súd zakazoval styk so starými rodičmi. Pokiaľ by starí rodičia žiadali o osobitný styk s dieťaťom, tak tento styk by bol obmedzený len na niekoľko hodín mesačne. Ak nemáte súdom upravený styk otca s dieťaťom, potom môžete otcovi povedať, že nesúhlasite s tým, aby sa stýkal so starými rodičmi, inak mu dieťa nedáte. Pokiaľ však máte rozsudkom opravených styk otca s dieťaťom, tak počas svojho realizovaného styku s dieťaťom má otec právo navštíviť aj svojich rodičov. Dôvody, ktoré ste uviedli na zákaz styku so starými rodičmi pre súd nebudú dostatočné.

Trápi vás "Zákaz styku so starými rodičmi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zákaz styku so starými rodičmi (Rodinné právo)

Mám ešte jednu otázku týkajúcu sa styku so starými rodičmi. Nemáme zatiaľ upravený styk s otcom dieťaťa. Uvidíme, ako sa celý vzťah vyvinie. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, aspoň teraz už viem trochu viac, čo a ako. Ešte jedna vec - stále spolu žijeme všetci traja s malou v jednom byte, ktorý je jeho. Ak by nás chcel s malou vyhodiť - bohužiaľ smerujeme k tomuto scenáru - a my nemáme kam ísť, môže nás naozaj vyhodiť? Aké máme možnosti? Bohužiaľ, nemám s malou kam ísť a podnájom je príliš drahý. Pracujem len dva mesiace po materskej, takže ešte mi žiadna banka neposkytne hypotekárny úver. S vrátením sa k otázke - môže nás vyhodiť na ulicu, keďže je to jeho byt a my nemáme na nič nárok, čo úplne chápem. Existuje nejaký zákon/vyhláška, ktorá nám musí poskytnúť určitý čas na nájdenie bývania? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Zákaz styku so starými rodičmi

(odpoveď odoslaná: 18.12.2016)

Dobrý deň, v zmysle ustálenej judikatúry je v tomto prípade povinný súd (ak by podal žalobu o vypratanie nehnuteľnosti) prihliadať pri rozhodovaní o vyprataní nehnuteľnosti na skutočnosť, že nehnuteľnosť obývate s maloletým dieťaťom. Ak totiž rodič, ktorý sa stará o maloleté dieťa nemôže bez svojej viny zabezpečiť náhradné bývanie a rozhodnutím o vyprataní nehnuteľnosti by sa z neho a dieťaťa mali stať "bezdomovci", súd je povinný Vám poskytnúť ochranu. V tomto smere totiž prevláda nad jeho vlastníckymi právami právo na dôstojný život a najmä práva dieťaťa spojené so zdravým vývinom. Ak by k vášmu vysťahovanie pristúpil "na vlastnú päsť" dopustil by sa trestnoprávneho konania, ktoré by mohlo byť postihnuté v rámci trestného konania. V prípade, že by súdnym rozhodnutím alebo dohodou rodičov bolo maloleté dieťa zverené jemu do osobnej starostlivosti, obávam sa, že by uspel so žalobou o vypratanie nehnuteľnosti podanou voči Vašej osobe.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zákaz styku so starými rodičmi (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či existuje niečo ako zákaz styku starých rodičov s dcérou. Od narodenia máme s nimi problémy. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zákaz styku so starými rodičmi

(odpoveď odoslaná: 15.06.2014)

Dobrý deň, zákaz styku so starými rodičmi podľa zákona o rodine neexistuje, pretože starým rodičom nie je možné dieťa zveriť do starostlivosti. Starí rodičia majú iba právo styku s dieťaťom. Ak im to rodič, ktorému bolo dieťa zverené neumožní, majú právo sa obrátiť na súd a žiadať upraviť styk. Ak by starí rodičia mali negatívny vplyv na dieťa súd im styk s dieťaťom neupraví. To bude však potrebné v konaní preukázať.

V čase, keď je dieťa s druhým rodičom, tento druhý rodič rozhoduje, kde s dieťaťom bude, má právo ísť aj za svojimi rodičmi a tomu  nie je možné zákonným spôsobom zabrániť.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zákaz styku so starými rodičmi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.