Máte
otázku?

Zákaz priblíženia sa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Zákaz priblíženia sa

Dobrý deň, mám problém s otcom môjho syna, ktorý má 7 mesiacov. S otcom syna som chodila pred rokom, no rozišli sme sa, pretože bol agresívny, paranoidný a vyhrážal sa mojim priateľom, čo pokračuje aj dnes. Pár mesiacov po rozchode som zistila, že som tehotná. V dobrej viere, že dieťa dokáže človeka zmeniť, som ho o tehotenstve informovala. Potešil sa, ale tam to skončilo. Odvtedy začalo neúnosné obťažovanie zo strany otca môjho syna. Obťažuje mňa aj moju rodinu neustálymi hovormi a vyhrážkami. Zavolá až 15-krát za sebou, ak neprepíšem správu do minúty alebo mu telefón nezdvihnem. Volá mi na mobil, ale aj na pevnú linku do nášho domu. A pritom od mňa nechce nič konkrétne! Neustále ma kontroluje, s kým a kde som. Nadáva mi, že so synom chodím na prechádzky a opakovane vyhráža sa fyzickým násilím mojim priateľom, ktorých, mimochodom, ani nepozná. Maarodinu to neustále vyčerpáva.Domácnosť z toho užieva lieky na upokojenie. Bývam so synom u rodičov spolu s mojimi dvoma neplnoletými sestrami. Rodičia kvôli nemu nemôžu normálne spať a všetci sa bojíme o svoju bezpečnosť. Raz som musela kvôli nemu zavolať políciu, pretože nechcel opustiť našu domácnosť. Prichádza za synom bez ohlásenia, často pod vplyvom omamných látok a opitý. Neviem, čo mám v takej situácii robiť. Je možné v takomto prípade požiadať o súdny zákaz priblíženia pre mňa a pre môjho syna? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zákaz priblíženia sa

Dobrý deň, dá sa to. Najskôr by bolo vhodné podať trestné oznámenie pre nebezpečné prenasledovanie. Trestné oznámenie môžete podať ústne na polícii alebo písomne.

 V oboch prípadoch je potrebné si urobit výpis hovorov a sms - aby ste mali dôkazy, že Vás neustále obťažuje.

Obyčajne páchateľ prestane. 

Ak by to nepomohlo, potom môžete podať žalobu na súd. 

Zákaz priblíženia k Vašej osobe je jednoduchšie získať ako získať zákaz styku otca s dieťaťom. Na to musia byť skutočne vážne dôvody. Súdy to skúmajú veľmi hlboko, pretože dieťa podľa právnych predpisov má právo sa stretávať so svojimi rodičmi. Samozrejme nemôžu byť hrozbou pre dieťa.

Trápi vás "Zákaz priblíženia sa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zákaz priblíženia sa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.