Máte
otázku?

Zákaz priblíženia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Zákaz priblíženia

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či by bolo možné vybaviť zákaz priblíženia k mojej osobe a mojim deťom (9 mesiacov a ešte nenarodené, ktoré sa narodí v júli) voči mojej svokre. Pohádali sme sa bežnou hádkou medzi nevestou a svokrou, až na to, že mi začala vyhrážať. Tvrdila, že som prekliala jej dcéru, ktorá má zdravotné problémy, a povedala, že ak sa jej dcére niečo stane, tak sa vyhrážala, že potom uvidím, čo ona urobí mojim dcéram. Tvrdila, že budem trpieť. Keďže je liečená psychiatrom a už si ju tam niekoľkokrát chceli nechať, mám obavy, že nám môže ublížiť, keď nebude jej syn (môj manžel) v blízkosti alebo doma. Toto hrozí už priamo pred ním. Môj manžel síce tvrdí, že to bolo len tým, že bola rozčúlená a stratila nervy, ale už aj predtým (asi pred rokom a pol, keď sme na začiatku bývali dva mesiace v ich domácnosti) ma ponižovala. Nechcela, aby sme sa zobrali a aby som si nechala našu prvú dcéru. Rada by som vedela, či je to dostatočné na zákaz priblíženia k nám. Ďakujem.

Odpoveď: Zákaz priblíženia

Dobrý deň,

Nie je mi celkom zrejmé, či bývate u svokry, alebo nie. Ak u nej bývate, bolo by vhodné zvážiť presťahovanie sa. Ak bývate spolu a nie je vlastníčkou nehnuteľnosti, môžete požiadať, aby nehnuteľnosť opustila. Ak však bývate oddelene a ona Vás kontaktuje, pričom Vás stále verbálne, resp. psychicky atakuje, môžete sa obrátiť na súd so žiadosťou o nariadenie neodkladného opatrenia, ktoré je upravené v § 325 ods. 2 písm. h) Civilného sporového poriadku Neodkladným opatrením možno strane uložiť najmä, aby sa na určenú vzdialenosť nepribližovala alebo iba obmedzene približovala k osobe, ktorej telesná integrita alebo duševná integrita môže byť jej konaním ohrozená.

Okrem toho môžete na svokru podať trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie, ktoré je upravené v § 360 ods.1 Trestného zákona Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok. 

 

 

Trápi vás "Zákaz priblíženia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zákaz priblíženia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.