Máte
otázku?

Za akú dobu môže matka dieťaťa žiadať spätne výživné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Za akú dobu môže matka dieťaťa žiadať spätne výživné?

Dobrý deň. Môj syn posiela výživné cez môj účet (som jeho matka). Matka dieťaťa, ktorej posielam výživné, tvrdí, že tieto splátky sa neuznávajú ako výživné od syna, ale ako dar odo mňa, čiže od babky. Tvrdí, že tam nefiguruje synovo meno. Chcem vedieť, či matka dieťaťa má pravdu, alebo je to jedno, kto jej tie mesačné splátky pošle. Mám aj ďalšiu otázku. Syn dlží na výživnom. Platil nepravidelne. Za akú dobu môže matka dieťaťa žiadať spätne výživné? Za celú dobu alebo iba tri roky spätne? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Za akú dobu môže matka dieťaťa žiadať spätne výživné?

Dobrý deň, neuviedli ste, či Váš syn pri platení výživného cez Váš účet uvádzať v poznámkach k platbe napr. "výživné od .... pre ...." alebo niečo obdobné. Ak by to tam Váš syn uvádzal, tak nie je možné tvrdiť, že nejde o platbu na výživné. Druhá vec je, že výživné nemusí platiť priamo Váš syn. Výživné môže za povinného uhrádzať aj tretia osoba (napr. Vy), ktorej následne vzniká právo požadovať náhradu za splnenie vyživovacej povinnosti za iného (ustanovenie § 79 ods. 1 zákona o rodine). Ak ste jednotlivé platby neoznačili ako dar pre vnuka, ale ani ako platby výživného od Vášho syna, je potrebné tieto platby považovať za platby na výživné priamo od Vás namiesto Vášho syna (vznikne Vám právo požadovať náhradu od syna, ktoré si však nemusíte uplatniť). Z toho dôvodu mám za to, že výživné na maloleté dieťa je platené riadne (matka nemôže namietať, že otec výživné neplatí).

Čo sa týka vymáhania súdom priznaného výživného, je možné skonštatovať, že ak je výživné priznané súdom, tak sa jednotlivé platby výživného premlčujú podľa ustanovení Občianskeho zákonníka. Tzn. že výživné splatné dňa 15.12.2015 sa premlčí 15.12.2018. Tak ako ste uviedli vo svojej otázke, ak by chcela matka dieťaťa vymáhať výživné od otca (nakoľko platil nepravidelne), mohla by vymáhať len nezaplatené výživné za uplynulé tri roky.

Trápi vás "Za akú dobu môže matka dieťaťa žiadať spätne výživné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Za akú dobu môže matka dieťaťa žiadať spätne výživné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.