Máte
otázku?

Má manžel nárok na darovaný byt?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Má manžel nárok na darovaný byt?

Dobrý deň, rada by som sa informovala o situácii, keď mi matka pred manželstvom darovala byt. S manželom žijeme spolu už takmer 10 rokov. Mám záujem túto problematiku nejako ošetriť v prípade nášho možného rozvodu. Je to možné? Podľa informácií, ktoré mi boli poskytnuté, pri rozvode má manžel nárok aj na tento byt. Existuje nejaká možnosť, ako sa dohodnúť alebo niečo oficiálne spísať, aby v prípade rozvodu nemal manžel nárok na tento byt? Spolu sme si pôžičali 50 000 eur na kupovanie garsonky pre moju sestru a zálohou je práve tento byt. Z toho dôvodu viem, že v prípade rozvodu a nedosplácaní úveru má manžel nárok na polovicu z polovice hodnoty bytu. Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

Dobrý deň, pokiaľ Vám mama darovala byt a bolo to dokonca aj pred manželstvom, manžel nebude mať nárok na tento byt. Nemusíte nič spisovať, byt nie je jeho. Ak ste si brali spolu hypotéku, tak táto hypotéka je spoločná. Tiež je dôležité, komu patrí tá garzónka, či je napísaná na vás oboch alebo na sestru. Ak na sestru, tak manžel má veľký problém. 

Trápi vás "Má manžel nárok na darovaný byt?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Aký je význam desaťročnej lehoty na napadnutie dedičstva? My sme s takou možnosťou vôbec nepočítali, pretože o tom bolo celý čas ticho a my sme sa to dozvedeli až nedávno. Takže, aj keď existovala podmienka môjho dedka, aby po prepise domu na otca sa po dosiahnutí mojich 18 rokov ten prepísal na mňa, a tak sa aj stalo, ona môže mať napriek tomu doživotné právo? To znamená, že mohla dom získať, aj keď mi z môjho bytu de facto nič nedala, a môže u nás naďalej bývať? Môže ju moja sestra kedykoľvek vyhodiť a donútiť prísť žiť do bytu podľa jej uváženia? A to všetko bez toho, aby som jej vedel zabezpečiť život niekde inde, keď ju sestra nechce a iba ju zneužíva?

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 09.07.2017)

Dobrý deň. 

Neviem odkiaľ máte lehotu 10 rokov, ale napadnúť dedičstvo môže len opomenuteľný dedič (dedič, s ktorým sa v dedičskom konaní nekonalo), v žiadnom prípade nie je možné dedičstvo napadnúť len pre to, že ste si rozmysleli obsah uzatvorenej dedičskej dohody. 

Vecné bremeno vo forme doživotného bývania je možné na list vlastníctva zapísať len na základe listiny, ktorá spĺňa zákonom stanovené podmienky. Takouto listinou je aj právoplatné osvedčenie o dedičstve, ktoré je výsledkom ukončeného dedičského konania.  

Vami uvedené problémy si musíte vyriešiť v rodine, keďže Vaša matka si nenárokuje bývať v byte, v ktorom ma právo doživotného bývania. Svoje právo doživotného bývania si môže uplatňovať len Vaša matka, nikto iný a to aj súdnou cestou. Vy ako vlastník svojej nehnuteľnosti máte právo rozhodnúť kto v nej bude bývať a preto je na Vás, či Vašej matke umožníte u seba bývať alebo ju zo svojej nehnuteľnosti vyhodíte. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Dobrý deň, Rádi by sme sa informovali o nasledujúcej situácii: Dozvedeli sme sa, že naša mama darovala byt našej sestre a následne ju z bytu vykázala. Teraz o ňu máme starať my, hoci sme od matky nič nedostali. Sestra sa dostala k doživotnému právu u mňa v dome cez nášho otca. V liste vlastníctva je zaznamenané toto: "Titul nadobudnutia: Osvedčenie o dedičstve Č.15D 714/2007-63, Dnot 225/2007 zo dňa 11. 4. 2008, Z 2310/08-3231/08.” Chceli by sme sa informovať, či je možné napadnúť tento prepis a žiadať ako jej brat polovicu bytu. Ďalej by sme radi vedeli, ktorý je platný dátum zápisu, či ten zo dňa 11. 4. 2008, alebo existuje iný termín, do ktorého to môžeme napadnúť? Tiež nás zaujíma, či existuje možnosť získať polovicu bytu s tým, že ju potom prepíšem späť na mamu. Naša matka totiž nechce požadovať dar od sestry späť, pretože ju ľutuje, že zostala sama s dieťaťom. Napriek tomu, že od našej mamy sme nedostali nič, musíme sa o ňu starať a trpieť v dome, kde nás so ženou terorizuje. Naše jediné bývanie je chalupa, ktorú sme zdedili po dedkovi, avšak dodatok medzi dedkom a otcom, ktorý bol spísaný pred notárom, sa stratil. Naša sestra tento dodatok skryla a tvrdí, že neexistuje, a to napriek tomu, že sme ho mali v ruke. Ďakujem Vám za informáciu.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 07.07.2017)

Dobrý deň. 

Osvedčenie o dedičstve nemôžete napadnúť, pretože nadobudlo právoplatnosť a na jeho základe boli dedičia zapísaní na list vlastníctva a zároveň prešlo už veľmi veľa rokov. Voči osvedčeniu o dedičstve ste sa mohli v tom čase odvolať v lehote uvedenej priamo v osvedčení.

Vaša mama má právo počas svojho života nakladať so svojimi nehnuteľnosťami neobmedzene a preto je len na nej, či bude alebo nebude od obdarovanej žiadať späť dar. Váš nárok na dedičstvo po Vašej mame vznikne až jej smrťou, preto od nej za života nemusíte dostať nič. 


Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Kúpil som byt na úver ako rozvedený. O tri mesiace som sa znovu oženil. Má moja bývalá žena nárok na tento byt?

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 20.06.2017)

Dobrý deň. Neuviedli ste, či ste si po rozvode manželstva vyporiadali s bývalou manželkou bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a z akých finančných prostriedkov ste kúpili byt. Predpokladám, že ste po rozvode manželstva vyporiadali svoje BSM a byt ste si kúpili z už vyporiadaných finančných prostriedkov, prípadne ste byt kúpili z len z úverových prostriedkov, ktoré Vám poskytla banka.  Tak v tomto prípade ste výlučnym vlastníkom bytu a máte naň právo len Vy. Vaša nová manželka tiež nebude mať nárok na byt, nakoľko ste ho nadobudli ešte pred uzavretím tohto nového manželstva a teda patrí len Vám. 


Trápi vás "Má manžel nárok na darovaný byt?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Som ženatý necelé dva roky a moja manželka sa chce rozviesť. Má právo si robiť nároky na byt, ktorý som kúpil ja, a taktiež na moje úspory? Ďakujem.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 23.05.2017)

Dobrý deň, podľa § 143 Občianskeho zákonníka, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka. Ak ste teda byt nadobudli kúpou za trvania manželstva, hoci aj len z časti za spoločné prostriedky, patrí byt do BSM. To isté platí aj pre úspory, ak sú tvorené prostriedkami nadobudnutými spoločne za trvania manželstva. Pri vyporiadaní BSM sa však uplatňujú pravidlá, podľa ktorých sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.


Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Môžem si od mamy vyžiadať nejakú čiastku z bytu, ktorý predala? Ide o 3-izbový byt, ktorý získala výmenou za jej 1-izbový byt. Môj otec doplatil takmer 40 000 eur. Pán, ktorý sa podieľal na výmene bytov, by potvrdil, že to tak naozaj bolo. Bohužiaľ, otec neriešil, na koho meno bude byt napísaný, a tak zostal na maminom mene. Niekoľko rokov sme v novom byte žili ako šťastná rodina, kým sa jedného dňa nezistilo, že mama bola neverná. Po dohode mala vyplatiť otcovi peniaze, ktoré za byt zaplatil, ale to sa nestalo v dôsledku jeho vraždy. Existuje nejaký spôsob, ako tento problém vyriešiť? Rád by som sa tiež opýtal, ako mám postupovať, keď chcem od mamy žiadať výživné. Okrem toho by som chcel podať trestné oznámenie, keďže ma vyhodila z bytu v mojich 17 rokoch. Môžete mi prosím poradiť, ako postupovať? Je možné uplatniť v tomto prípade právne kroky? Vopred ďakujem za vašu pomoc.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 11.05.2017)

Dobrý deň, pokiaľ bol tento byt vo vlastníctve mamy, Vy nemáte nárok na žiadny podiel z tohto bytu a ani z kúpnej ceny. Vo svojej otázke nepíšete, kedy Vás mama vyhodila z bytu. Pretože pokiaľ by ste chceli podať na ňu trestné oznámenie, nemali by uplynúť premlčacie lehoty. Ak to bolo dávno, trestným oznámením by ste nepochodili.

Vyhodenie vlastného dieťaťa vo veku 17 rokov môže byť trestným činom.

Napíšte mi, kedy zomrel otec, a či zomrel, keď boli zosobášení, alebo boli už rozvedení.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Dobrý deň, som vlastníčkou bytu, ktorý je v mojom výlučnom vlastníctve. Byt som nadobudla ako rozvedená a nezadaná, pričom mám naň čiastočnú hypotéku, tiež výlučne na moje meno. Pred dvomi rokmi som sa znovu vydala, no môj manžel sa nestal žiadnym spoluvlastníkom bytu, ani spoluručiteľom na mojej hypotéke a nemá v ňom trvalý pobyt. S manželom vo výlučne mojom byte iba spoločne žijeme. Chcem sa opýtať, či môjmu manželovi vzniká nejaký právny nárok na byt po mojej smrti alebo v prípade rozvodu. Veľmi pekne ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 24.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ by ste sa s manželom rozviedli, manželovi nevzniká nárok na Váš byt, pretože tento byt nepatrí do BSM nakoľko bol nadobudnutý pred manželstvom.

Pokiaľ by ste zomreli a nemali by ste ani deti ani rodičov, potom by zdedil byt manžel.


Trápi vás "Má manžel nárok na darovaný byt?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Dobrý večer. Už nie som majiteľkou reštaurácie, pretože ju moja sestra predala. S jej výnosom sme splácali hypotéku, čím sme vyplatili moju sestru. Ona si potom kúpila iný byt. Chcela by som sa vás opýtať na otázku týkajúcu sa rozvodu. Viem, že po smrti dedí a má na to nárok so svojimi deťmi. Chcem však byť krytá aj v prípade rozvodu, pretože som počula, že ak som v domácnosti žila viac ako 10 rokov, mám na ňu nárok, aj keď som byt získala pred manželstvom. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 15.12.2016)

Dobrý deň, tým, že niekto obýva nehnuteľnosť alebo ju inak užíva nevzniká mu žiadne vlastnícke právo k predmetnej nehnuteľnosti, ani nezačne patriť do BSM. Ohľadom desiatich rokov ste mohli čítať článok o vydržaní, avšak v tomto prípade to neprichádza do úvahy. Vydržiteľ totiž musí byť v dobrej viere, že vec patrí jemu a užíva ju ako vlastnú. Vo Vašom prípade však nie je možné hovoriť o dobrej viere, nakoľko Váš manžel vie, že táto nehnuteľnosť Vám bola darovaná a nepatrí do BSM, patrí iba Vám.


Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Mám príjemný deň. Získala som nemovitosť z dedičstva a teraz, po 10 rokoch, ju predávame. Sú získané finančné prostriedky výlučne moje, alebo patria aj môjmu manželovi? Plánujeme následne kúpiť byt. Môže byť tento byt výlučne môj? Prosím o uvedenie legislatívnych krokov, ktoré by som mala nasledovať.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 15.11.2016)

Dobry den, zdedeny byt a ani peniaze z predaja takehoto bytu nie su spolocne (nepatria do BSM).

Ak ste manzelia a Vy si chcete kupit byt iba na seba, potrebujete notarsku zapisnicu o zuzeni BSM. Inak by bol byt spolocny. Mozeme Vam odporucit vybornu notarku v Bratislave.


Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť vo veci nároku na byt. Trojizbový byt sme si s manželom kúpili v máji 2010. Financovali sme ho z predaja môjho bytu (38 000 €) a dofinancovali sme ho hypotekárnym úverom (30 000 €). Moja otázka je, či toto má vplyv na rozdelenie majetku pri rozvode, alebo či pri prípadnom rozvode budem musieť manželovi vyplatiť polovicu hodnoty bytu. Je to pre mňa dôležitá informácia, aby som vedela, ako postupovať, pretože manžel si narobil dlžoby, ktoré nedokáže platiť a ja by som nerada zostala na ulici s dvoma malými deťmi. Ďakujem.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 11.09.2016)

Dobrý deň,

ak ste byt kúpili počas manželstva a časť z prostriedkov pochádzala z Vášho spoločného majetku (BSM), potom bude byt patriť do BSM. Pri vyporiadaní BSM môžete požadovať to, čo sa z výlučného majetku vynaložilo na spoločný majetok. To je vlastne tých 38.000 € z predaja Vášho bytu. Pri vyporiadaní sa teda určí celková hodnota spoločného majetku a následne sa určia podiely, s prihliadnutím na vnosy (investície) do BSM z výlučného majetku každého z manželov.


Trápi vás "Má manžel nárok na darovaný byt?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Má manžel nárok na darovaný byt? (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja švagriná nadobudla podiel v bytovom družstve darovacou zmluvou pred manželstvom. Keď sa vydala, jej manžel jej dal približne 120 eur na odkúpenie bytu za zostatkovú cenu. Na liste vlastníctva je uvedená len ona, no jej manžel tvrdí, že má nárok na polovicu bytu a chce ju aj so synom vyhodiť. Jeho meno sa v žiadnych listinách nespomína a nemá ani potvrdenie, že jej tie peniaze dal. Má právo na byt? Alebo má len právo na tých 120 eur, ktoré jej dal? Nežijú spolu už takmer rok v jednej domácnosti a chcú sa rozviesť. Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Má manžel nárok na darovaný byt?

(odpoveď odoslaná: 04.03.2016)

Dobrý deň, pri bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) v zásade platí, že ak bola nejaká vec získaná za trvania manželstva a bezpodielového spoluvlastníctva sčasti za prostriedky len jedného z manželov, patrí do BSM, s výnimkou, ak ide o niektoré osobitné spôsoby nadobudnutia tejto veci. Podľa môjho názoru, preto aj predmetný byt patrí do BSM, vzhľadom na to, že na jeho nadobudnutí sa jeden z manželov podieľal hoci aj nepatrným vlastným finančným príspevkom. Otázne však je, či bude túto skutočnosť schopný preukázať v prípade súdneho vysporiadania BSM, keďže v jeho prospech nesvedčí žiadna z listín preukazujúcich vlastníctvo bytu druhého manžela. Dovolím si Vás taktiež upozorniť na ustanovenie § 150 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Má manžel nárok na darovaný byt?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.