Máte
otázku?

Vznik vecného bremena na pozemok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Vznik vecného bremena na pozemok

Dobrý deň, prosím o odpoveď na otázku, či vznikne bremeno na mojom pozemku, ak susedovi dovolím zakopať elektrický kábel po jeho hranici. Tento kábel chce využiť na pripojenie elektrickej energie na svoj pozemok. Zaujímalo by ma, aká povinnosť mi vznikne v budúcnosti, ak by potreboval vykonávať opravy na tomto vedení. Musím mu to povoliť? Keby podpísal dohodu, v ktorej by sa zriekol nárokov na opätovné prekopávanie pozemku, pokial by som na ňom niečo postavil alebo vysadil, bude takáto dohoda akceptovaná súdom? Pokiaľ by sa vlastníkom pozemku stal niekto iný, musel by dodržať už podpísanú dohodu? Ďakujem za odpoveď, veľmi mi pomôžete.

Odpoveď: Vznik vecného bremena na pozemok

Dobrý deň,

jedným zo spôsobov, ako vzniká vecné bremeno, je aj na základe zmluvy o zriadení vecného bremena. Ak takúto zmluvu o zriadení vecného bremena (ktorú je potrebné odlišovať napr. od zmluvy, v ktorej si len dohodnete, že umožníte susedovi zakopať elektrické vedenie po obvode Vášho pozemku) neuzatvoríte, nevzniká bez ďalšieho na Vašom pozemku ťarcha, spočívajúca v takomto vecnom bremene.

Občiansky zákonník ďalej všeobecne ustanovuje v rámci úpravy susedských práv povinnosť vlastníka susediaceho pozemku umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Samotnú opravu elektrického vedenia nemožno bez ďalšieho považovať za obhospodarovanie alebo údržbu susednej stavby - takýto výklad by bol podľa nášho právneho názoru príliš široký. Ani z tohto zákonného ustanovenia preto nemožno vyvodiť aj Vašu povinnosť znášať opravu položeného elektrického vedenia.

Ak uzatvoríte s Vašim susedom dohodu o vzdaní sa určitých nárokov, je veľmi dôležité ako presne bude takáto dohoda formulovaná. Ak by totiž obsahovala aj ustanovenia, podľa ktorých by sa jeden z Vás vzdával práv, ktoré mu môžu ešte len vzniknúť, takáto dohoda by mohla byť právne kvalifikovaná ako absolútne neplatná, nakoľko nikto sa nemôže vzdať práv, ktoré mu ešte len vzniknú. 

Ak sa zmení vlastník susedného pozemku tak dohodou uzavretou medzi Vami a Vašim susedom by nebol viazaný. Takéto účinky majú len vecné bremená zriadené okrem iného aj na základe zmluvy o zriadení vecného bremena.

 

Trápi vás "Vznik vecného bremena na pozemok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vznik vecného bremena na pozemok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.