Máte
otázku?

Vyživovacia povinnosť syna voči otcovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Vyživovacia povinnosť syna voči otcovi

Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať na nasledujúcu otázku. Môji rodičia sú obaja na starobnom dôchodku, sú manželia a poberajú dôchodok. Ako ich syn sa pýtam, či mám vyživovaciu povinnosť voči otcovi, keď má manželku a poberá dôchodok? Táto skutočnosť nie je podrobne vysvetlená v zákone a kladem túto otázku kvôli pracovnej situácii. Môj zamestnávateľ stanovil podmienku, že medzi opatrovateľom, teda mnou, a opatrovaným, mojím otcom, nemôže existovať vyživovacia povinnosť. Ďakujem Vám za Váš čas a očakávam skorú odpoveď.

Odpoveď: Vyživovacia povinnosť syna voči otcovi

Dobrý deň,

podľa § 66 Zákona o rodine Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú. Z tohto ustanovenia je zrejmé, že na vznik tejto vyživovacej povinnosti je potrebné, aby boli splnené dve podmienky. Prvou je, že musíte byť schopný sám sa živiť, inak povedané samostatne, vlastnou prácou uhrádzať náklady na svoj život, druhou je, že rodičia musia Vašu "pomoc" nevyhnutne potrebovať.

 

Rozsah takejto vyživovacej povinnosti sa určuje podľa možností, schopností a majetkových pomerov dieťaťa. Dôležitou skutočnosťou je, že rodičia nemajú nárok na tzv. rovnakú životnú úroveň, tak, ako je to pri výživnom na dieťa. Rodiačia majú nárok len na primeranú výživu. Táto primeraná výživa sa určuje vzhľadom na vek, zdravotný stav a podobne. Podľa názorov odbornej verejnosti vzniká rodičom nárok v prípade, ak nemajú príjem  z práce, alebo im napríklad nevznikol nárok na dôchodok z dôchodkového systému, čo podľa Vašej otázky, nie je Váš prípad. Nárok však môže vzniknúť aj pokiaľ je dôchodok tak nízky, že nepokrýva ich špecifické a odôvodnené potreby (vzhľadom na vek a zdravotný stav...). Z Vašej otázky však nie je zrejmé, či výška dôchodkov postačuje rodičom na úhradu ich výdavkov alebo nie.

 

Dôležitou skutočnosťou ale je, že tento druh vyživovacej povinnosti má len subsidiárny, teda podporný charakter. Prednosť pred týmto druhom má vyživovacia povinnsoť medzi manželmi. Túto skutočnosť výslovne uvádza § 71 ods. 2 Zákona o rodine Vyživovacia povinnosť medzi manželmi predchádza vyživovaciu povinnosť detí voči rodičom.

 

Na základe vyššie uvedeného je možné povedať, že Vám vyživovacia povinnosť voči rodičom nevznikla, nakoľko prednosť má vyžižovacia povinnosť medzi manželmi.

Trápi vás "Vyživovacia povinnosť syna voči otcovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyživovacia povinnosť syna voči otcovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.